Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
isko6p - специалист
filmatoplo написа:
Не съм много сигурен -на табелката пишеше 1300-950 , ама дали са обороти и защо малка и голяма цифра :? .
Монофазен може с резистори ,но за трифазен не съм чувал нищо.
Junak - майстор
Ако двигателя е асинхронен с накъсо съединен ротор, даже и монофазен, не можеш да променяш оборотите с резистори. Но можеш да го изгориш :-D
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
filmatoplo написа:
Здравейте ,имам такъв въпрос -може ли на трифазен ел мотор да му се намалят оборотите .Мотора е 160 вата на вентилконвектор , свързан е с три фази и един кабел на корпуса.Ако може , то с какво точно устройство което се продава да стане.Налага се намалянето да стане заради шума , тоест сега мотора работи само на макс , спешно ми е необходимо решение ако има , благодаря. :) .
Това, че излизат 3 жици от него не го прави 100% трифазен. Сигурен ли си че се подават 3 фази (3х220V) директно или минават през някаква електроника.
После може би стана двускоростен.
Няма ли схема на самия мотор, огледай го хубаво.
Дай снимка или препиши всичко, каквото пише по него.
Има доста неясноти по въпроса ти, опитай се да ги отстраниш, за да не се мъчат всички да отгатнат и да ти помогнат по-бързо.
filmatoplo - майстор
:) Значи мотора е поместен в оригинален заводски вентилаторен конвектор модел Климаджет на фирма Силпа ,конвектора е чисто нов .Дойде ел техник и ми свърза ел мотора , в кутията на ел мотора има 6 броя болчета за фазите -три над три поставени , и 1 брой на корпуса.Майстора свърза с мостчета вертикално трите двойки болчета , след това захрани долните болчета с трите фази -кафяв и два черни , а зеленожълтия кабел го зави на корпуса . Аз от там захраних конвекторите с трифазен ток , минати през главни предпазители тройки и контактори с три контакта .До тук добре , само че вентилаторите работят много силно -искам да ги намаля .За достоверност че са трифазни ще кажа че , като ги пуснах въртяха обратно , размених две съседни фази и тръгнаха както трябва.Вертикалните мостчета са между болчета обозначени - U1 - W2 , V1 - U2 , W1 - V2 . кондензатори няма .
докера - специалист
Ако е двускоростен , на капачето на кутията трябва да има схема на свързване - нещо от сорта -
Изображение
, и ще ти трябват два комплекта кабели от пусковото устройство /ключа/ към двигателя.

Най-добре дай снимки на табелката с данните на двигателя и на капачката , ако има схема от вътрешната й страна :wink:
filmatoplo - майстор
Това същото го има в капака -майстора го свърза -триъгълник .
hidrazin - майстор
Това означава, е двигателя ти е двускоростен - триъгълник, двойна звезда. :-D
Сега остава да го свържеш по дясната схема на докера - двойна звезда.
Мостчетата ги местиш хоризонтално на горните три болтчета, така че да ги свържеш заедно.
Трябва да ти остане едно мостче. Захранването си остава на долните три болтчета.
:partyman:
a_stoev - майстор
ако размениш U1V1W1 с U2V2W2 когато замостваш ще си докараш красиво изгаряне. Най-добре си извикай майстора.
докера - специалист
Утре ще снимам подвързана кутия на двускоростен двигател и ще я постна тук , за да се водиш по нея :wink:
Но пак казвам - за да ползваш и двете скорости , ти трябва дублирано захранване - по един кабел за бързи и бавни обороти - вързани към превключвател .....

Ето друга тема , където е разисквано същото .... http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=27453
filmatoplo - майстор
Искате да кажете че моторчето ми ако се свърже по дясната схема -Звезда -ще работи по слабо и тихо така ли :? .Защо ме прецака този майстор тогава -мотора да работи на макс като луд с това Триъгълно свързване .За звезда пак ли трябва да се свърже с три фази и земя на корпуса-дефакто само мосчетата ли да се променят :? :) . Да попитам и друго -майстора отначало се засили да го свързва с 5 жилен кабел -3 фази , 1 нула и 1 земя , в последствие каза че нула не иска :? .
Последна промяна от filmatoplo на вт ное 13, 2012 9:42 pm, променено общо 1 път.

Тема "въпрос за 3 фазен мотор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: