Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
nikolovvd написа:
А някой замисля ли се каква е температурата на изходящите газова от обикновена печка на дърва?...
Аз хич и не се замислям. Питащия пита за 60 градуса, давам му за толкова. Да си я е премерил.
:partyman:
nikolovvd - майстор
Ако го сложи термостата на лирата, до 10-15 минути изолацията на проводниците ще изтече, ако не се запали!
pipilica - майстор
Е това може и да издържи
Изображение
resistbody - майстор
То и капилярните дават фира ако не се внимава :D:D и не е много точно, с опити ще го докара .... все пак ще му трябва с голям обхват. Ако може да замери развиваната температура ще е по-лесно....
nikolovvd - майстор
Може би предложеният от Хидразин термостат би имал по-добра ефективност, ако се монтира на предпоследния кюнец преди влизането му в комина (преди розетката). По този начин ще се контролира температурата на димните газове към комина да не е по-висока от 60 градуса. Така топлината ще остава в помещението и няма да е изложен на екстремни температури.
hidrazin - майстор
nikolovvd написа:
... ако се монтира на предпоследния кюнец преди влизането му в комина (преди розетката)...
Определено датчика не е добре да е на самата лира или около нея. Нали там ще е и вентилаторът? Възможно е да се получат чести включвания и изключвания ако датчикът е в обсега на вентилатора.
nikolovvd написа:
Ако го сложи термостата на лирата, до 10-15 минути изолацията на проводниците ще изтече, ако не се запали!
Зависи от проводниците и основно от тяхната изолация. :) Повече бих се притеснявал за самия датчик и бакелитовия му корпус.
PCL82 - майстор
С такъв термостат като препоръчания от Хидразин направих пускането на един вентилатор, охлаждащ радиатор с мощни транзистори. Термостатът е за 60 градуса. При замерване на температурата с инфрачервена камера Флуке, поставена на статив, първият път термостатът включи при 65 градуса. Следващият път беше при 68 грауса. Радиаторът е тип тунел и термостатът е в средата, намазан със силиконова паста. Така, че стават, но не са никак точни и имат голям хистерезис.
hidrazin - майстор
Наистина не са точни. какво очакваш за 4-5 лева? Стотни от градуса? Или хилядни? :-D
Все пак говорим за печка на дърва. По-горе съм писал за еталонен източник. :)
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
Аз бях правил за пернишката печка от наличните части. Чудно работеше докато не се разтрака вентилатора.
Използвах стара биметална защита за бойлер, микропревключвател, и вентилатор от ТАП - старт от скрапа.
Оста се маха, пада бакелитовата подложка, малка засечка с пиличка да легне и да се ограничи микрото и да уцели болта за настройка на температурата. Прихващане на микрото с техн. връв (медна тел естествено :lol: ).
Ако пластината от долу пречи се посмачква. Краят с дупката се забива на снадката на кюнците ама под лирата, че иначе може да се случи "тръгни - спри - тръгни" при критична температура.

Прикачен файл

Termo.jpg
Termo.jpg (18.3 KиБ) Видяна 3296 пъти
kopaiko - специалист
Колеги благодаря за изчерпателните отговори.Естественно няма да се получи от първия път но с малко опити ще се получи нещо.Термостата няма да е на лирата защото става червена понякога.
ЧЕСТИТ ВИ НИКУЛДЕН! :partyman: :drinkers:

Тема "Термореле за вентилатор?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: