• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Lisko - майстор
chuklev написа:
http://osvetlenieled.com/led-lenti/led- ... duct_id=77

или тази но е доста мощна 7,2 w на метър или 172,8 w или трансформатор над 200 w.Другото за което се сещам е с ламелен трансформатор като на изводите на 12 v да сложа мост грец.
Много ми е трудно да повярвам че тази лента ще потребява 7.2 вата на метър, като имам предвид опита ми с две бели ленти с диоди 3528. На едната тока беше около 0.76А, а на другата около 1А - и в двата случая говорим за целите пет метра. Така че преди да слагаш дебели кабели и купуваш 150 ватов траф, първо премери токовете на всяка от твоите ленти поотделно (щото не е задължително да е еднакъв)
Цената също ме същиса - 7.20 лева на метър ??? Всяка от споменатите 5 метрови бели ленти ми излезе около $4.50 с безплатен транспорт. Твойта е влагоустойчива - по моя оценка трябва да е около 2-3 пъти по-скъпа, ама на практика са 6 пъти. Но айде да речем, че ти дреме на шапката ако цената си я калкулираш в твойта услуга или ако клиента вече ги е купил. Обаче за токовете виж.
hidrazin - майстор
chuklev написа:
...Другото за което се сещам е с ламелен трансформатор като на изводите на 12 v да сложа мост грец.
След герца няма да имаш 12 волта.
За това колко да вземеш - колкото се спазарите. Мен ако питаш - нищо или скромна почерпка.

Към Lisko - не знам какво точно си взел и с какво си го захранвал но лентите си ги лапат тези мощности. Тези с най-ниска мощност са с 60бр. SMD3528 и мощност около 20-24 вата на метър при обявена 4,8W. Та не ясно нито каква ти е била лентата, с какво си я захранвал, с какво си измервал тока... Погледни из различните сайтове - ибея, али ... колко вата им дават на метър.
:partyman:
Lisko - майстор
hidrazin написа:
Към Lisko - не знам какво точно си взел и с какво си го захранвал но лентите си ги лапат тези мощности. Тези с най-ниска мощност са с 60бр. SMD3528 и мощност около 20-24 вата на метър при обявена 4,8W. Та не ясно нито каква ти е била лентата, с какво си я захранвал, с какво си измервал тока... Погледни из различните сайтове - ибея, али ... колко вата им дават на метър.
В сайтовете дават най-ралични стойности тъй че не мога да им вярвам. Казвам какво съм премерил. С импулсно захранване. Възможно ли е амперметъра ми да се е подлъгал ? Казваш на него да не вярвам ?
Първата лента с 300 диода си я захранвах отначало с импулсно захранване обозначено за 2А. Грееше слабо, въобще да не говорим за самоизключване.
hidrazin - майстор
:? Знам ли какво да мисля? При едната ти лента излиза консумация 1,8W на метър а при другата 2,4W На метър. Сега сам може да си направиш сметката.
Имаш лента с 300бр, 3528. На метър са 60бр. Свързани са на групи от по три диода последователно с токоограничваш резистор. Това означава че на линеен метър имаш 20 групи от по три диода. За да светят нормално, препоръчителната типична стойност на тока през тях трябва да е 20mA.
http://www.wayjun.com/Datasheet/Led/352 ... %20LED.pdf
20 групи х 20mA = 400mA на метър. Общо за цялата лента - 2А или 24 вата. Елементарно. Разбира се възможни са известни отклонения ама чак пък 2-2,5 пъти?
От тук нататък сам трябва да решиш къде е заровен ключът за бараката. :-D
Lisko - майстор
Сметките са точно тъй. Яркостта изглежда добре. Остава да е грешка в меренето. Но защо. Мога да измеря лампа с жичка, но ако покаже вярно съм в изходна позиция.
chuklev - специалист

Ми какво ще имам нали герца от променлив ток го прави прав а монтиран на изхода да ламелен трансформатор където е 12 v колко ще ми е?

Дайте някакви примерни варианти за трансформатора както и за дистанционния ключ.
chuklev - специалист
hidrazin написа:
chuklev написа:
...Другото за което се сещам е с ламелен трансформатор като на изводите на 12 v да сложа мост грец.
За това колко да вземеш - колкото се спазарите. Мен ако питаш - нищо или скромна почерпка.

Колега как нищо като отида в магазина на касата не ми казват нищо за плащане или да почерпя.
chuklev - специалист
Lisko написа:
chuklev написа:
http://osvetlenieled.com/led-lenti/led- ... duct_id=77

или тази но е доста мощна 7,2 w на метър или 172,8 w или трансформатор над 200 w.Другото за което се сещам е с ламелен трансформатор като на изводите на 12 v да сложа мост грец.
Много ми е трудно да повярвам че тази лента ще потребява 7.2 вата на метър, като имам предвид опита ми с две бели ленти с диоди 3528. На едната тока беше около 0.76А, а на другата около 1А - и в двата случая говорим за целите пет метра. Така че преди да слагаш дебели кабели и купуваш 150 ватов траф, първо премери токовете на всяка от твоите ленти поотделно (щото не е задължително да е еднакъв)
Цената също ме същиса - 7.20 лева на метър ??? Всяка от споменатите 5 метрови бели ленти ми излезе около $4.50 с безплатен транспорт. Твойта е влагоустойчива - по моя оценка трябва да е около 2-3 пъти по-скъпа, ама на практика са 6 пъти. Но айде да речем, че ти дреме на шапката ако цената си я калкулираш в твойта услуга или ако клиента вече ги е купил. Обаче за токовете виж.

Относно лентата и на мен ми се вижда доста мощна то RGB лентата я дават 7,2 w.

1 кв многожилен кабел разделен от дистанционния ключ /димер/ към трите стъпала смятам че ще ги захрани без да грее кабела или трансформатора.
fox_vt - майстор
То не е въпроса да не грее кабела а да няма пад на напрежение.Ако подадеш 12 волта а в края на кабела имаш 11 или даже 10 волта знайш ли че тая лента ще е само за декорация тип соларна лампа нощем :wink: Иначе на лента 5050 60/метър си покрива токовете относително точно.
Кики - специалист
Ако е голямо разстоянието между захранването/димера и лентата добре е да се захрани с 1.5кв., и при положение че направи поне триточково захранване няма да има пад който да е значителен. Колкото до тока и мощността на конкретната лента, ми те са като всички китайски величини обозначени на техните изделия, установяват се само опитно. Преди монтажа на лентата всяка една ролка (5м.) може да се измери преди нарязване. При RGB лентата е малко относително, там само при бяла светлина (кой спектър на бялото не се знае) харчи номиналния ток.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "ЛЕД осветление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: