Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
tacho6 - напреднал
Благодаря на всички за бързите отговори, а сега очаквам препоръка за бързи диоди. Нови трафове не ми се купуват от старите си имам доста и мисля че схема грец с 4 диода ще ми легне по евтино,ще правя три такива захранвания. :)
brum - майстор
Май всеки шотки диод ще ти свърши работа. Гледай само да е съобразен по ток.
fox_vt - майстор
jordanvass написа:
fox_vt написа:
Трафа нищо не му пречи да си захрани луничките,за тях няма значение дали е променливо или право 12 волта.
Щеше да е така, ако трафът беше обикновен индукционен на 50 херца, а не електронен на няколко десетки килохерца. 12 волтовите лунички имат вътре изправител с бавни диоди и тази висока честота хич няма да им се отрази добре.
Тц такъв траф съм монтирал на плафона в коридора със пет COB светодиода всеки от които е със китайски драйвер с цокъл MR16 за жълти стотинки.Ако има още по китайски драйвер ползван за лунички то нека да горят изчадията :lol:
tacho6 - напреднал
dyaneff написа:
Мисля, че всички 12 волтови лунички трябва да работят и на променливо напрежение. В противен случай трябва да имат маркировка кое е + и кое -.
Имаш право но до някъде, взех за проба лед ампулка 1.2w имам една настолна лампа първо я сложих там свети си без проблем след това я сложих на въпросното трафче с висока честота в началото нямаше проблем не съм засичал време но примерно след 5 мин. започна да трепти някой от изправителните диоди в нея гушна букета.
nikolovvd - майстор
По-горе ти писах къде има подходящи изправителни диоди - в компютърните захранвания. Издържат 10-тина ампера.
И са без пари! В сервизите за компютри е пълно с изгорели стари захранвания и някой с удоволствие ще се отърват от 2-3.
Последна промяна от nikolovvd на чет окт 29, 2015 10:49 am, променено общо 1 път.
tacho6 - напреднал
Току що си харесах едни, SR-540 мисля че няма да имам проблем с тях. Ако мислиш че не стават сподели.
tacho6 - напреднал
Здравейте отново. Ще споделя развитието по темата. Значи закупих си лунички на 220в. поради простата причина че са два пъти по евтини от 12 волтовите, за в бъдеще ще бъдат подменени с12в. Дилемата е другаде луничките са 3 ватови с консумация 42mA но при една проста сметка излиза,че не е така P=UxI в нашия случай 220x0.042=9.24w.
Аз ли бъркам някъде. Отделно си закупих няколко 12 ватови които консумират 100mA 220x0.1=22w. Отделно като сметнем,че напрежението в мрежата е 230в. а не 220 разликата ще бъде още по голяма. Къде бъркам? или това е самата действителност. :o
moimoimoi - майстор
а къде забравяш фактора на мощноста- т.н. косинус фи :razz: P=U*I*cos ф
лед луничката не е като лампата с нажежаема жичка

колко вата са луничките?
аз съм мерил лед крушки и си отговарят с точност на обявената мощност
tacho6 - напреднал
Луничките са 3 ватови.
moimoimoi - майстор
viewtopic.php?t=49400&start=40
освен косинуса влияе и формата на синусоидата

при мен електромера на EVN показва и моментна мощност,това е показание с номер 15.7.0
и колкото пише на лед лампата ,толкова показва и електромера

Тема "Подмяна на халогенни лунички с led." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: