• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
solar_entusiast - специалист
Класически случай на претоварване на връзката. Но за това трябва да е имало и предхождащи симптоми като изключване на предпазителя в следствие на греенето.
Сменяте го със свестен такъв на 63А, стягате хубаво проводниците към него и сте ОК.
И предназначението на главния предпазител е да пази линията до таблото и тия глупости от рода 63А предпазител да издържи 80+А няма как да стана за повече от няколко секунди. Това разбира се при положение, че предпазителя работи коректно и не се е заварил, а и тогава няма да пострада само тази връзка.
И весели празници на всички.
MIRO_073 - майстор
toolegittoquit написа:
А за динамометричната отвертка - леко ненужна екстра. Ръката ми отдавна се е превърнала в такава. :-D
Айде весела Коледа и не говори глупости.
1115 - специалист
Ненужна...ненужна, колко да е ненужна?
Видях как завод спира за 11 часа заради колега с ръце като динамометрична отвертка...
При смяна на инвертор за поточната линия не го беше стегнал и се подпали всичко, а инвертоеа беше последният резервен.
11 часа докато се намери нов. Загуби ....5 цифрено число.
toolegittoquit - майстор
1115 написа:
Видях как завод спира за 11 часа заради колега с ръце като динамометрична отвертка...
Поради опит съм придобил "опит" каква е максималната сила на завиване на видовете клеми, които ползвам. От друга страна леко окислен проводник може просто да се почисти и затегне. При каквито и да е било съмнения повреденото парче трябва да се замени с ново, разбира се. В случая не прецених достатъчно добре, че авторът говори за проводник, който е прогорял, медта направо си е променила свойствата, а изолацията - овъглена. В такъв случай - задължителна смяна на проблемният участък до здраво с нов проводник.
Специално за динамометрична отвертка за домашни цели - ненужно. Излишни близо 150-200лв. Обикновено предпазителите не се сърдят, когато ги затягаш с все сила, която можеш да приложиш на ръкохватката. Не превъртат клемите им.
hidrazin - майстор
toolegittoquit написа:
...Поради опит съм придобил "опит" каква е максималната сила на завиване на видовете клеми, които ползвам...
Всички ти знаем "опита". Сега пък и след предложението за шкучица. :-D
Ми щом чак предпазителя се е стопил, дано може да си представиш какво е станало с изолацията на самия кабел.
И какво се случило със смия бакър след такова прегряване.
Така че не се натискай да затъваш още повече в тоя "мед". Оня кафявия мед, дето не е от пчели. :shock:
:partyman:
valentino76bs - майстор
Не сме свикнали да правим профилактика,30 40 годишни табла какво да се очаква.Иначе стягане на болта с 2нм поне на сименс така пише!
toolegittoquit - майстор
[quote="hidrazin"
Ми щом чак предпазителя се е стопил, дано може да си представиш какво е станало с изолацията на самия кабел.[/quote]
Тц, тц. Има много измерения.
ozimen - специалист
Пичове,успокойте топката.Не искам въпроса ми да става повод за дрязги по празниците.Смяната на АП ще е догодина.БЛАГОДАРЯ, на всички помагащи и здраве и берекет на всички през новата година. :partyman:
Salvador - специалист
Това със шкурката...умряла работа в случая.
Смени предпазителя и кабела до където е изгорялото.
Намери си инфрачервен термометър, не са скъпи, а вършат много работа. Аз имам един куча марка, за 20 лева купуван навремето, ама върши работа.
Закачаш, пускаш всичко да работи и след примерно 2 часа си мериш температурата на клеми, предпазители и т.н. Ще ти покаже къде има повишена температура, ако проблема е от лош контакт.
vk - специалист
Непритяно е това преди коледа да "гръмне" таблото
Не по малко важно от затягането е клемите на предпазителите да бъдат със ситна резба, по-ситна от нормалния машинен болт. Това също предотвратява/намалява/ вероятността за само-развиване.
  • 1
  • 2

Тема "Стопен автоматичен предпазител (AП)." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: