Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
Не знам от къде ги решихте тези неща но едно е сигурно - тази бобина е само за постоянен ток.

Изображение
:partyman:
preslav - майстор
infomar написа:
[img]снимка[/img]

Това означение на етикета, какво означава за 12 волта - прав или променлив ток?
Мисля, че е 12 волта прав ток и 24 в. променлив.

Има трета клема за заземление - то задължително ли е за работата му?
Вентила с такава бобина можеш да ползваш със захранването, което Хидразин ти е снимал, а също така и с всеки друг захранващ блок даващ ти 12 волта постояно напрежение и минимум 1 Ампер ток, но имай предвид че с 1 Ампер си на кантар. Помисли си дали в бъдеще няма да имаш и други подобни вентили. В твоя случай третата клема не е нужно да я свързваш - нямам идея защо ги слагат на всички бобини, вероятно е някакъв стандарт.
Аз също си мисля, че тази бобина може да се ползва и на 24 Волта, но променлив ток, но разбрах, че това не те интересува като вариант.
Последна промяна от preslav на вт яну 10, 2017 3:11 pm, променено общо 1 път.
infomar
Благодаря ви за помощта.
Поръчах си едно захранване на 12в./2.5 А. трябва да има достатъчен запас.

Изображение
preslav - майстор
infomar написа:
Благодаря ви за помощта.
Поръчах си едно захранване на 12в./2.5 А. трябва да има достатъчен запас.

[img]снимка[/img]
Запас има, ама аз лично не ги долюбвам тези импулсни захранвания по ред причини. Не знам за какви пари си го поръчал това, но за един вентил такова захранване ми звучи неоправдано скъпо - все пак нали си говорим за направи си сам, трафове под път и над път, изправители да искаш, не ти трябват никакви филтрации, кондензатори и всякакви бързо умиращи елементи.
infomar
Не разбирам от електроника, знам, че има трафове...грецове, но като си знам силата... как преди 20 години изгорих сума ти транзистори и трафове за една никаква схема... предпочитам да дам 12 лева и да съм спокоен, че няма да изгоря нещо. Това ми се видя едно от евтините...май 12 лв. разбира се китайско...
preslav - майстор
infomar написа:
Не разбирам от електроника, знам, че има трафове...грецове, но като си знам силата... как преди 20 години изгорих сума ти транзистори и трафове за една никаква схема... предпочитам да дам 12 лева и да съм спокоен, че няма да изгоря нещо. Това ми се видя едно от евтините...май 12 лв. разбира се китайско...
Споко, всичко, което не е китайско, не е оригинално!
С това захранване пак няма да си спокоен - никъде не попита къде да закачиш (+) и къде (-) на бобината, а на захранването има и едното и другото, и за по-голямо объркване има и L, и N - никога няма пълно щастие!
infomar
Мисля, че няма значение къде ще бъде (+) и (-) понеже ако имаше значение, щяха да го обозначат на бубината а там има знак само за "земя" и от ляво и дясно на нея две клейми. Все пак това си е една обикновена бубина на която както и да и пуснеш тока трябва да създаде магнитно поле... ако не стане по единият начин... ще обърна местата... :?

Има ли по подразбиране места?

Гледах обстойно - няма обозначения...
Изображение
preslav - майстор
infomar написа:
Мисля, че няма значение къде ще бъде (+) и (-) понеже ако имаше значение, щяха да го обозначат на бубината а там има знак само за "земя" и от ляво и дясно на нея две клейми. Все пак това си е една обикновена бубина на която както и да и пуснеш тока трябва да създаде магнитно поле... ако не стане по единият начин... ще обърна местата... :?

Има ли по подразбиране места?

Гледах обстойно - няма обозначения...
Изображение
Пошегувах се, на 24 V 50 Hz знаеш ли колко пъти ще ти се сменя + и -, внимавай обаче със захранването!
mironcho - специалист
infomar написа:
Изображение

Това означение на етикета, какво означава за 12 волта - прав или променлив ток?
Мисля, че е 12 волта прав ток и 24 в. променлив.

Има трета клема за заземление - то задължително ли е за работата му?
със сигурност може да работи при ~24V и е посочена консумираната мощност - 16VA,
както и при =12V и консумация 11.5W

Ако ще захранваш с постоянно напрежение мисля, че е добра идея е да свържеш диод (например нещо от серията 1N540x) паралелно на електромагнита свързан в обратна посока на захранващото напрежение, за да пази захранването и транзистора/контактите на релето с което управляваш от индукцията на електромагнита в момента на изключването.

Тема "Какво захранване 12 в. е подходящо за ползване за електромагнитен вентил?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: