• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
krasi92 написа:
Едва ли ще му стане ясно но нека поне опита.
Е защо да не ми стане ясно. :lol:
FM STEREO - специалист
Измери му консумацията, токът с ампермер, мултицет на обхват за променлив ток (ампераж) или амперклещи, ако при включен нагревател ампеража е един и същ - 8,6А при висока и ниска температура то нагревателят си е 2000W а времето, когато той е включен при зададена ниска температура е по малко и обратно при по висока то е по голямо.
FM STEREO написа:
Измери му консумацията, токът с ампермер, мултицет на обхват за променлив ток (ампераж) или амперклещи, ако при включен нагревател ампеража е един и същ - 8,6А при висока и ниска температура то нагревателят си е 2000W а времето, когато той е включен при зададена ниска температура е по малко и обратно при по висока то е по голямо.
Така е ампеража е 8,6 . А как мога да разбера кой е по-ефективен лъчистия радиатор или масления радиатор. Някакви идеи :?:
Jacomo - специалист
Ефективността и на двата е еднаква - около 99-100%. Масленият е по-инертен, което е предимство, ако се ползва постоянно, но недостатък, ако се търси бързо затопляне и се ползва за кратко. Всички уреди, които директно преобразуват ток в топлина (ел. конвектори, духалки, маслени радиатори, печки с реотан и т.н.) имат коефициент на преобразуване около 1.
Jacomo написа:
Ефективността и на двата е еднаква - около 99-100%. Масленият е по-инертен, което е предимство, ако се ползва постоянно, но недостатък, ако се търси бързо затопляне и се ползва за кратко. Всички уреди, които директно преобразуват ток в топлина (ел. конвектори, духалки, маслени радиатори, печки с реотан и т.н.) имат коефициент на преобразуване около 1.
Да така е,но все пак си мисля,че едно е да се отопляваш с радиатор 2000вата и съвсем друго да се отопляваш с духалка 2000 вата?
preslav - майстор
zlatkogbg написа:
Jacomo написа:
Да така е,но все пак си мисля,че едно е да се отопляваш с радиатор 2000вата и съвсем друго да се отопляваш с духалка 2000 вата?
Много съгласен с теб.
krasi92 - майстор
Ако е евтина духалка за 10 -20 лева не става но ако ползваш качественна единственното ще има разлика от радиатора в шума на вентилатора.Акумулиращата печка е в пъти по добра от масления радиатор докато има евтина нощна енергия
hidrazin - майстор
zlatkogbg написа:
Мисленето не се отдава на всеки. И двата уреда имат еднакво КПД - демек колкото kWh вкараш, толкова ще ти е топло.
По-нагоре ти го обясниха колко е КПД-то - и при едните и при другите е към 99%.
Просто имаме преобразуване не електрическа в топлинна енергия по едни и същи методи.
Разликата идва в "усещането".
Примерно лъчистия ташaк дето си купил - тази част от тялото дето е към него усеща че е топло.
Другата страна на тялото и е студено. Идва момент когато всички предмети в стаята се затопят и тогава става комфортно.
Независимо дали с духалка, радиатор или лъчист ташaк.
Демек далавера няма и не си открил топлата вода.
Ако ще се топлиш с ток, единствената и истинска, многократно доказана далавера е ... климатика.
Останалото - духалки, конвектори, печка Лъч, подово с ток, лъчисти тaшаци, маслени и сухи радиатори ... е кал в ушите и набутвация.
:partyman:
Jacomo - специалист
hidrazin, добре че се появи да го кажеш направо, щото аз останах изненадан, че има хора, дето мислят, че 1 кило желязо тежи повече от 1 кило памук.
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за лъчист радиатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: