• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
shadow__01 - майстор
plamen6703 написа:
Боже, боже слез и си прибери вересиите :lol:
Моля ти се пиши на български! Не ти се разбира нищо от турския диалект. Тук се пише на български. Все пак не сме в Анадола. Ако ти не можеш отивай си там. Някой турчин може и да ти повярва на глупостите дето ги ръсиш. Само не знам дали във турските форуми ще ти минава номера с "алъш-вериша" както си казвате във ваше село. Така де по турско му...
След като според теб липсата на главен предпазител не е проблем и не ти прави впечатление, че липсва не знам какво правиш в този форум?... А да сетих се - въртиш си бизнеса на лични. Само не знам в коя тема е ценоразписа с услугите. Още не съм го видял. И задължително ли е после благодарността на всеослушание или правиш отстъпка от цената ако я има.
Автора да не взима на сериозно писанията на пламенчо, щото до никъде няма да я докара. ДТЗ може да работи и без земно в апартаментното табло. Просто си иска още една отделна нула само за защита. Може за по-евтино да е с по-тънко сечение ако не се сменят целите кабели.
По принцип в панелните апартаменти няма предвидена толкова голяма мощност и този предполагам проточен бойлер ще глътне голяма част от мощността. Пусни да изпечеш едно пиле и едни яйца на котлона и вероятно си свалил предпазителя в таблото долу. Особено ако има и пуснат климатик-два.
plamen6703 - майстор
shadow__01 написа:
plamen6703 написа:
Боже, боже слез и си прибери вересиите :lol:
Моля ти се пиши на български! Не ти се разбира нищо от турския диалект. Тук се пише на български. Все пак не сме в Анадола. Ако ти не можеш отивай си там. Някой турчин може и да ти повярва на глупостите дето ги ръсиш. Само не знам дали във турските форуми ще ти минава номера с "алъш-вериша" както си казвате във ваше село. Така де по турско му...
След като според теб липсата на главен предпазител не е проблем и не ти прави впечатление, че липсва не знам какво правиш в този форум?... А да сетих се - въртиш си бизнеса на лични. Само не знам в коя тема е ценоразписа с услугите. Още не съм го видял. И задължително ли е после благодарността на всеослушание или правиш отстъпка от цената ако я има.
Автора да не взима на сериозно писанията на пламенчо, щото до никъде няма да я докара. ДТЗ може да работи и без земно в апартаментното табло. Просто си иска още една отделна нула само за защита. Може за по-евтино да е с по-тънко сечение ако не се сменят целите кабели.
По принцип в панелните апартаменти няма предвидена толкова голяма мощност и този предполагам проточен бойлер ще глътне голяма част от мощността. Пусни да изпечеш едно пиле и едни яйца на котлона и вероятно си свалил предпазителя в таблото долу. Особено ако има и пуснат климатик-два.
Моли се на Бог, на мен няма смисъл да се молиш... Гол и бос си на тема електротехника, както и по теми свързани с електроника...
По принцип Незнайковци като теб първо трябва да четат да се научат и чак тогава да се опитват да дават професионални съвети.
plamen6703 - майстор
ValBo написа:
mironcho написа:
Добре е. Би могло фурната и котлоните да се изнесат извн ДТЗ, като осветлението, но с пак трипроводно и задължително на твърда връзка.
Аз всъщност, тръгнах да я правя трипроводна и с ДТЗ точно заради фурната и котлоните. Там най-често се пипат уреди с метален корпус. Често и с мокра ръка. А и от там най-често "бие ток", ако някоя плоча прогори и окъси
Защо трябва да са извън защитата?

Твърдата връзка е подразбираща се
По подразбиране сам разбираш, че като цяло това е половинчата работа. Едната част ще е с 3 проводна инсталация, другата остава 2 проводна... Не знам дали знаеш, но има някои ДТЗ, които недолюват импулсните захранвания, а не ми се вярва да си останал без импулсни захранвания в жилището си. Баба ти може да не е имала в къщата си импулсни захранвания, но сега се нароиха всевъзможни "джиджавки" с които трябва да съобразиш избора на ДТЗ, ако решиш да се задомваш с ДТЗ :wink:
iliya_i - майстор
plamen6703 написа:
Едната част ще е с 3 проводна инсталация, другата остава 2 проводна..
Ако си погледнал темата, само осветлението остава двупроводно. Свички други линии стават трипроводни. Ти предлагаш, човека като си рушне къшата да си смени кабелите пак с двупроводни, за да спести едни 100 лева. Какво разумно намираш тук? Ами тази операция не се прави всяка година, а може би веднъш в живота.

ПС Днес един със проблем в компютъра на Зафира те издирваше. Айде бегай да го оправяш на лични, че ще падне някой лев. В тази тема пари няма да искараш.
mironcho - специалист
ValBo написа:
mironcho написа:
Добре е. Би могло фурната и котлоните да се изнесат извн ДТЗ, като осветлението, но с пак трипроводно и задължително на твърда връзка.
Аз всъщност, тръгнах да я правя трипроводна и с ДТЗ точно заради фурната и котлоните. Там най-често се пипат уреди с метален корпус. Често и с мокра ръка. А и от там най-често "бие ток", ако някоя плоча прогори и окъси
Защо трябва да са извън защитата? Не "трябва", вариант е. Не е грешно, така както си ги подредил.

Твърдата връзка е подразбираща се
Именно. Имаш трипроводна инсталация и корпуса е надеждно заземен, така че не би трябвало да попадне под напрежение. По идея ДТЗ е задължително за контактни излази в които се включват преносими електроуреди, за които заземяването неможе да се гарантира на 100%. За фурната и котлоните мисля, че може да се гарантира.
В думите на п6703 има истина - всяко импулсно захранване включено в мрежата създава замърсяване, което изразходва не съвсем 30-те милиампера от прага на задействане на ДТЗ-то и вероятността от нежелани изключвания се увеличава. Има разни таблици из нета и справочниците, кое нещо колко цапа тока, но в общия случай е трудно да се отгатне. Вариантите (може да не са изчерпват с тези) са моето предложение, поставяне на така наречените имунизирани срещу високочестотни шумове ДТЗ, на такива които задействат при ток на утечка близък до 30mA или поставяне на още ДТЗ, или комбинация от тях - според зависи...
Щом се притесняваш от гъдел при пипане на печката - остави таблото така както си го решил. Практиката ще покаже дали има нужда от някакво разместване или замяна на ДТЗ по-нататък.

Най-отпред в раздела има безкрайна тема за ДТЗ. Там има много за, против, как, защо и щом си близо до електричеството ще можеш да отсееш нужното.
nikolov333 - майстор
В случай, че се подменя цялата инсталацията е задължително да е трипроводна. В случая не е проблем, липсата на заземяване в етажното табло при системата TN-C-S. ДТЗ при твърда връзка на фурната и котлоните също не е задължително, но може да се монтира..по горе е обяснено защо. При съвременните кухни нуждата от повече уреди и токови кръгове с ДТЗ в кухнята се удовлетворява най-лесно с допълнително кухненско табло за минимум 8 предпазителя.. Най-лесно е да се монтира външно табло скрито в някой от кухненските шкафове :idea:
ValBo - специалист
Остана неизяснен предпазителят на фурната. Токът на фурната по документи е 16А максимален. Знам, че предпазител 16А клас B ще издържи без проблем и 19А преди да сработи, но няма ли да е много граничен режима в който ще работи?

Извинявам се за дилетанските въпроси, които задавам.
Четох характеристики, разглеждах диаграми за различните предпазители, гледах клипчета в ютуба и уж не би следвало да има някакви проблеми. Даже не препоръчват да се вдига ампеража на предпазителя. От друга страна, ел. техниците в офиса, след кратко чесане, казаха - Я сложи по-мощния за всеки случай.
И сега се чудя на теорията ли да вярвам или на практиката :-)
nikolov333 - майстор
16А са препоръчителни за контактните излази..при твърда връзка спокойно си монтираш 25А и забравяш за проблема. Друга тема е сечението на проводника и свързването на консуматора.. Крива В е рядкост в магазинната мрежа и доколкото съм чел има смисъл, ако си далече от трафопоста. Шнайдер налагат крива С..
muhala - майстор
Няколко идеи и от мен.
Щом етажното табло е на 2 метра от апартаментното, то си помисли да си подмениш кабела между двете табла с трипроводен такъв.
Трите предпазителя за кухнята може да ги монтираш в едно малко табло в кухнята. Така ще си спестиш доста къртене и кабели. Ще ти остане място в таблото за главен предпазител.
Не ги слушай разбирачите, които ти казват, че ДТЗ е излишна. Не е!
Дори и нулата да е первектна и много добре заземена в главното табло, аз предпочитам ДЗТ-то да изключи ако има повреда, а не да се надявам, че потенциала на металния корпус ще е равен с този на земята!
ValBo - специалист
Етажното табло е заключено и от енергото няма да ми дадат да правя промени със сигурност. А и като знам какви палачьори са работили по блока, смяната на кабела ще е свързанa с разкъртване на половината етаж. :)
Колкото до направата на две табла - след прочетените съвети, реших да преработя малко схемата и минах от 12 позиционно полускрито табло, към 18 позиционно за външен монтаж. Пък и кухнята е малка (с нея ще ви занимавам в неделя :) ) няма много място за допълнителни табла.

Благодаря на всички!
Бяхте ми много полезни за изясняване на мътните ми неща.
Когато е готово таблото, задължително ще пусна снимки
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "Проект на електрическо табло." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: