fbr написа:Добро утро.Добро да е. Но е малко рано...поне по българско време.
--
Та ако може да се придържате към темата

fbr написа:Добро утро.Добро да е. Но е малко рано...поне по българско време.
krasi92 написа:Като гледам как му е изпълнено ап.табло и решавам, че проекта нема съвпадение с изпълнението. Но пък требе да има екзекутив, па и протоколи от измервания. Ама нема, както "нема" и земно и както ми отнема поемата въпреки че беше си по темата и касаеше проблематаsts написа:Проследяване на шината може да се извърши ако предварително сте запознати с проекта.+1
Проекта може да намерите от строителната фирма или от архива на общината.
След това ще гадаете как е изпълнено заземлението на сградата.
arxd129 написа: Видимата - недозамазаната - част на шината е хоризонтална. На височина около 2 м от пода. И след тези около 30-40 см шината "потъва" в мазилката.Такааааа.... Нищо не е така!
Верикалната шина идва от пода и отива към тавана на етажа (или обратното - идва от тавана и отива към пода)Има три варианта:
gogo7777 написа:В проекта се споменава за някаква шина с подобни размери (макар в проекта да е посочена на друго място, де).
Има три варианта:
1. ако Главното табло е на първия етаж, то шината трябва да идва от пода и да отива към тавана.
2. ако това е "земно", то шината също трябва да идва от пода и да отива към тавана.
3. ако това е "гръмоотвод", то тогава шината трябва да идва от тавана и да отива към пода.
Това обаче са условности зависещи от строителен и електро поглед на нещата.
arxd129 написа:В проекта се споменава за някаква шина с подобни размери (макар в проекта да е посочена на друго място, де).Вече си мисля, че тези де са правили електрото са разсъждавали точно като теб. Това да приемем, онова да пиемем, но не и проектите. Що не приемеш, че нямаш земно, а имаш двупроводна инсталация и земни се кротни. Вместо да се мъчиш с подобни разсъждения - пиши какви проекти имаш. Поствай снимки от проектите. Щото вероятно гледаш проект за мълниезащита. И що па да не си вържеш ЖЗ към шината
Излиза, че съществува практика сред ел-проектантите и ел-изпълнителите на електрически инсталации, "земно"-то да се доставя с шина. До етажа, разбира се. ... Т.е. "топлата вода не" е открита сега.
Да приемем, че описаната от мен шина, е шината, която трябва да осигурява "земно"-то до всеки етаж.
Къде и как, на всеки етаж на блока, е станала връзката между между въпросната шина и PE-кабелите, доставящи "земно" във всеки апартамент? Как изглеждат подобни връзки между шина и кабел. Нали не следва да се очаква, че ел-изпълнителите на инсталациите ще усучат ЖЗ проводника около шината и ще го постегнат (малко) с клещи?
Някой би ли споделил опита си (или наблюденията си) относно свързването на шина (заземителна) с ЖЗ кабел? Къде, ако изобщо съществуват в блока, следва да потърся подобни връзки? Благодаря.
kozl написа:Ами прав си, проектът за елинсталацията явно не е изпълнен. Този факт съм го приел.
Вече си мисля, че тези де са правили електрото са разсъждавали точно като теб. Това да приемем, онова да пиемем, но не и проектите.
kozl написа:Приех че нямам земно, търся го, намерих шината. Сега търся къде за шибаната шина следва да е закачен шибания ЖЗ кабел. За да поразкъртя само там.
Що не приемеш, че нямаш земно, а имаш двупроводна инсталация и ... се кротни.
kozl написа:Нали показах всички чертежи които имам! (То пък някой им обърна внимание... Не че сте длъжни да ми обръщате внимание и да разчитате чертежите. Знам че никой с нищо не ми е длъжен.) Нямам други чертежи.
Вместо да се мъчиш с подобни разсъждения - пиши какви проекти имаш. Поствай снимки от проектите. Щото вероятно гледаш проект за мълниезащита.
kozl написа: И що па да не си вържеш ЖЗ към шинатаЩото шибаната шина е далеч от моя апартамент - на десетина метра е от мен. Би било грозно за пускам външен кабел по коридора. (То пък... и естет се извъдихКрушката свети ли на тая шина - значи е земно
kozl написа:Проектантите нямат "практика" да пращат земно по шини до апартаментите.Да - до апартаментите няма шина. Има шина до всеки етаж - една обща - от партера до покрива. Проблемът е че шината е на неудобно за мен място.
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: