• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 15
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Virtex - майстор
fbr написа:
Добро утро.
Добро да е. Но е малко рано...поне по българско време.

--

Та ако може да се придържате към темата :)
fbr - майстор
Тя, темата е продължение от една друга тема, и последните мнения са явно писани от потребители, които не са в течение на основния проблем. Та за тях беше поздрава.
tzetz009 - специалист
:? Е , покрай метенето на разпиляни пуканки по килима "опърлиха" един от "мокрото" . Стават такива работи . Въпрос на гледна точка .
kozl - майстор
krasi92 написа:
sts написа:
Проследяване на шината може да се извърши ако предварително сте запознати с проекта.
Проекта може да намерите от строителната фирма или от архива на общината.
След това ще гадаете как е изпълнено заземлението на сградата.
+1
Като гледам как му е изпълнено ап.табло и решавам, че проекта нема съвпадение с изпълнението. Но пък требе да има екзекутив, па и протоколи от измервания. Ама нема, както "нема" и земно и както ми отнема поемата въпреки че беше си по темата и касаеше проблемата :lachtot:
Всъщност то още от начало не е ясно земно ли нема или синия проводник от ГРТ за нулата го нема, защото в неговото ап.табло отвън влизат 1 черен и 2 жлътозелени, от които единия е набеден за нула, а другия управлява ДТЗ то на комшията :?
krasi92 - майстор
То като намери шината да не би някои да му разреши да копае по стените :-D :-D :-D
arxd129 - специалист
arxd129 написа:
Видимата - недозамазаната - част на шината е хоризонтална. На височина около 2 м от пода. И след тези около 30-40 см шината "потъва" в мазилката.
Такааааа.... Нищо не е така!
Хоризонталната част е с дължина само около 60 см. Едния й край.... никъде не е свързан. Никъде. А другият край на тази 60 сантиметрова хоризонтална част е заварен за верикална шина /със същите характеристики - 2-3 мм на 40 мм/.

Верикалната шина идва от пода и отива към тавана на етажа (или обратното - идва от тавана и отива към пода). На горния етаж шината ясно се вижда: Видима е. Верикална, и отива още нагоре. На долния етаж (долен спрямо моя етаж) шината е замазана. Няма видима част.

Та ... какво може да е предназначението на тази шина. Никой не би я монтирал, без да я има в проекта и без да има конкретно предназначение. Само че там където е верикалната шина - в проекта няма нищо.
Като казах проекта... в проекта - там дето има една записана "единица" оградена с кръгче... та на това място (на него място) шина не изнамерих.

Въпроси:
Как би трябвало да стане връзката на PE-кабела с въпросната шина? Посредством какво? Къде? Къде? Къде?
Опитът ви какво ви подсказа? Не сте ли виждали подобни изпълнения (подобни дивотии)?

Благодаря за отговорите ви.
gogo7777 - майстор
Верикалната шина идва от пода и отива към тавана на етажа (или обратното - идва от тавана и отива към пода)
Има три варианта:
1. ако Главното табло е на първия етаж, то шината трябва да идва от пода и да отива към тавана.
2. ако това е "земно", то шината също трябва да идва от пода и да отива към тавана.
3. ако това е "гръмоотвод", то тогава шината трябва да идва от тавана и да отива към пода.

Това обаче са условности зависещи от строителен и електро поглед на нещата. Инак по тая шина се пързаля тока винаги към земята т.е. под твоя апартамент. Ама това е друга тема.
Всъщност, кога ще пускаш другите теми? :drinkers:
arxd129 - специалист
gogo7777 написа:

Има три варианта:
1. ако Главното табло е на първия етаж, то шината трябва да идва от пода и да отива към тавана.
2. ако това е "земно", то шината също трябва да идва от пода и да отива към тавана.
3. ако това е "гръмоотвод", то тогава шината трябва да идва от тавана и да отива към пода.

Това обаче са условности зависещи от строителен и електро поглед на нещата.
В проекта се споменава за някаква шина с подобни размери (макар в проекта да е посочена на друго място, де).
Излиза, че съществува практика сред ел-проектантите и ел-изпълнителите на електрически инсталации, "земно"-то да се доставя с шина. До етажа, разбира се. ... Т.е. "топлата вода не" е открита сега.

Да приемем, че описаната от мен шина, е шината, която трябва да осигурява "земно"-то до всеки етаж.
Къде и как, на всеки етаж на блока, е станала връзката между между въпросната шина и PE-кабелите, доставящи "земно" във всеки апартамент? Как изглеждат подобни връзки между шина и кабел. Нали не следва да се очаква, че ел-изпълнителите на инсталациите ще усучат ЖЗ проводника около шината и ще го постегнат (малко) с клещи?

Някой би ли споделил опита си (или наблюденията си) относно свързването на шина (заземителна) с ЖЗ кабел? Къде, ако изобщо съществуват в блока, следва да потърся подобни връзки? Благодаря.
kozl - майстор
arxd129 написа:
В проекта се споменава за някаква шина с подобни размери (макар в проекта да е посочена на друго място, де).
Излиза, че съществува практика сред ел-проектантите и ел-изпълнителите на електрически инсталации, "земно"-то да се доставя с шина. До етажа, разбира се. ... Т.е. "топлата вода не" е открита сега.
Да приемем, че описаната от мен шина, е шината, която трябва да осигурява "земно"-то до всеки етаж.
Къде и как, на всеки етаж на блока, е станала връзката между между въпросната шина и PE-кабелите, доставящи "земно" във всеки апартамент? Как изглеждат подобни връзки между шина и кабел. Нали не следва да се очаква, че ел-изпълнителите на инсталациите ще усучат ЖЗ проводника около шината и ще го постегнат (малко) с клещи?
Някой би ли споделил опита си (или наблюденията си) относно свързването на шина (заземителна) с ЖЗ кабел? Къде, ако изобщо съществуват в блока, следва да потърся подобни връзки? Благодаря.
Вече си мисля, че тези де са правили електрото са разсъждавали точно като теб. Това да приемем, онова да пиемем, но не и проектите. Що не приемеш, че нямаш земно, а имаш двупроводна инсталация и земни се кротни. Вместо да се мъчиш с подобни разсъждения - пиши какви проекти имаш. Поствай снимки от проектите. Щото вероятно гледаш проект за мълниезащита. И що па да не си вържеш ЖЗ към шината :? Крушката свети ли на тая шина - значи е земно [-X
Проектантите нямат "практика" да пращат земно по шини до апартаментите. И какви съвети търсиш, щото простоотии получи достатъчно и вероятно тражиш поредната простотия.
Ето ти извадка от "линейна схема". Покажи вашият проект, нещо де прилича на тва, стига си се Заземявал :lol:
Прикачен файл:
ГРТ_0712.jpg
arxd129 - специалист
kozl написа:

Вече си мисля, че тези де са правили електрото са разсъждавали точно като теб. Това да приемем, онова да пиемем, но не и проектите.
Ами прав си, проектът за елинсталацията явно не е изпълнен. Този факт съм го приел.
kozl написа:

Що не приемеш, че нямаш земно, а имаш двупроводна инсталация и ... се кротни.
Приех че нямам земно, търся го, намерих шината. Сега търся къде за шибаната шина следва да е закачен шибания ЖЗ кабел. За да поразкъртя само там.
kozl написа:

Вместо да се мъчиш с подобни разсъждения - пиши какви проекти имаш. Поствай снимки от проектите. Щото вероятно гледаш проект за мълниезащита.
Нали показах всички чертежи които имам! (То пък някой им обърна внимание... Не че сте длъжни да ми обръщате внимание и да разчитате чертежите. Знам че никой с нищо не ми е длъжен.) Нямам други чертежи.
Загледахте се само в схемата за електромерното табло - където проблема не е. Явно не е. Защото земното е по шина до всеки ЕТАЖ.
Мисля че не гледам проекта за мълниезащита, мисля че това което гледам и което ви показах е проекта за вътрешно окабеляване на всеки апартамент.
kozl написа:
И що па да не си вържеш ЖЗ към шината :? Крушката свети ли на тая шина - значи е земно
Щото шибаната шина е далеч от моя апартамент - на десетина метра е от мен. Би било грозно за пускам външен кабел по коридора. (То пък... и естет се извъдих :wink: )
kozl написа:
Проектантите нямат "практика" да пращат земно по шини до апартаментите.
Да - до апартаментите няма шина. Има шина до всеки етаж - една обща - от партера до покрива. Проблемът е че шината е на неудобно за мен място.

kozl, благодаря за съветите. Чест и почитания! :)

ПС.
Колко квадрата трябва да е дебелината на евентуален кабел (дължина 10-20 м) от апартамента ми до шината?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 15

Тема "Проследяване на зазидано "земно"" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: