• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
DMN - майстор
hidrazin написа:
И за къв чеп въобще ти е часовник?
:partyman:
Е как за какво? Ако има слънчево затъмнение или гъста облачност със снеговалеж в зимно време? Шегувам се :-D . И аз съм се питал защо използват на много места часовници, а не релета с фото управление :? Може би все пак си имат някакво основание да използват часовници, ако фото датчика няма възможност да е на добре осветено място от дневна светлина, може би ще се влияе точно от метеорологичните условия :? . А може и да е с цел икономия, например за уличното осветление - все си е друго, когато мръква в 17.00ч. , а лампите по часовник да се включат в 19.00ч. - ми 2 часа икономия :-D . Всъщност имаше май часовници, които сами си променяха времето на вкл/изкл според сезона и продължителността на ден/нощ. Според мен такива часовници са най-удачни.
hidrazin - майстор
Да, за да използваш часовник за осветление основателна причина са както слънчеви затъмнения (пълни) така и чести изригвания на вулкани с много пепел. :-D
Оправдани са само ако не искаш през целия период на нощта да имаш осветление а само в определени интервали.
Часовниците за които говориш са ФОНОТРОНИКА
Но при тях не може много да "бягаш" от зададеното време за изгрев и залез - само +/- 1час.
Другия масов тип са GRASSLIN и може да си избираш произволни интервали но трябва да правиш корекция лятно/зимно часово време, часове на изгрев/залез.
Пълно щастие няма но най-доброто си е фоторелето.
krasi92 - майстор
hidrazin написа:
Да, за да използваш часовник за осветление основателна причина са както слънчеви затъмнения (пълни) така и чести изригвания на вулкани с много пепел. :-D
Оправдани са само ако не искаш през целия период на нощта да имаш осветление а само в определени интервали.
Часовниците за които говориш са ФОНОТРОНИКА
Но при тях не може много да "бягаш" от зададеното време за изгрев и залез - само +/- 1час.
Другия масов тип са GRASSLIN и може да си избираш произволни интервали но трябва да правиш корекция лятно/зимно часово време, часове на изгрев/залез.
Пълно щастие няма но най-доброто си е фоторелето.
Оправдани са само ако не искаш през целия период на нощта да имаш осветление а само в определени интервали.Няма да фалира енергото ако не ти блестят излишно лампите.
zz_stefanov - майстор
krasi92 написа:
......
Оправдани са само ако не искаш през целия период на нощта да имаш осветление а само в определени интервали.Няма да фалира енергото ако не ти блестят излишно лампите.
Фонотроника се държат супер. Веднъж настроени ги забравям и изобщо не ги пипам.
Кусур им е, че заемат 4 позиции на шината и лицето им не става за апартаментно табло. Трябва да се отварят за да се настройват.
Имаме място където се ползват едновременно и двата канала - "изгрев-залез" и "изгрев-пауза-залез".
Цената му е 60 лв. с ДДС, та не виждам защо да не се коментира в сравнение с тоя от първия пост.
Ползвам на село фото сензор. Ми при сумрачно време пали лампите и през деня, добре че мощностите са малки и не ми пука, но за другаде не е така.
Andri01 - майстор
Часовник за 6 лв подово захранване към фотодатчика от 17 до 01ч. Фоторелето е някаква кутийка са дупка от преди 21г. И което е най интересното всичко се работи от 96г. някъде. Е,ако спре тока-се обърква часовника,но тука,във Варна тока не спира :).
  • 1
  • 2

Тема "LED прожектори- часовник" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: