• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
iliya_i - майстор
spellbound написа:
И какъв е смисъла на трипроводна без ДТЗ като в главното има само фаза и нула?
Има смисъл:
1) Можа да се сложи ДТЗ на всички нови клонове, които са трипроводни. Връзката на третият (защитният) проводник се прави с нулата преди ДТЗ. Така при утечка имаш допълнителна защита. Нарича се схема TN-C-S.
2) По проводника на работната нула тече ток. По проводника на защитната нула нормално не тече ток. Така вероятността да се претовари защитният проводник, и от там да се прекъсне става много по-малка.
3) При последваща прерсботка на другите клонове (следващ ремонт), които сега не променяш, можеш по-лесно да минеш на изцяло трипроводна инсталация по схема TN-C-S.
и т.н.
Така и така си решил да го правиш, направи го както трябва. Стига едни стотина лева в повече да не те съборят от стълбата. :)
Благодаря за последния пост!
Знам как се прави с ДТЗ, но въпросите не са това. Дайте конкретни отговори на въпросите.
Има вариант да сложа ДТЗ само на новите линии но обмислям още, защото и средствата са максимално изцедени, а и на места по външните стени има изолация и не ми се кърти там.
iliya_i - майстор
По другите въпроси за бушона вече писах. Отделно табло в кухнята и ключа за бойлер са си ОК.
muhala - майстор
spellbound написа:
И какъв е смисъла на трипроводна без ДТЗ като в главното има само фаза и нула?
Прекъсва се някъде нулата, например в конзолата на контакта и корпусите на уредите се офазяват! Това при двупроводна.
http://shuko.free.bg виж фиг. 6
nikolov333 - майстор
Две ДТЗ-та на двете нови трипроводни линии, са ти силно препоръчителни, понеже бойлера и кухнята са двете най-опасни електрически линии в едно съвременно домакинство..
  • 1
  • 2

Тема "Подмяна Ел. инсталация, табло, бойлер, връзки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: