нед апр 19, 2020 10:25 pmVirtex написа: ...Оптика + Cat5e/6 ще има отсега, обмислям да сложа към всички евентуални точки (2 или 3), макар че обезсмисля използването на допълнително свободно гофре + сонда ако сложа всичко сега...Допълнително празно гофре със заложено нещо за изтегляне винаги има смисъл. Гофрето и "сондата" са стинки.
За "сонда" може да използваш дебела рибарска корда или най-тънката и евтина корда за косене ЦЪК
Нещата които почти винаги се забравят да се заложат предварително (по мои наблюдения) са няколко.
Аудио кабели (за тонколони, системи за домашно кино...), кабели за СОТ датчици, кабели за камери.
Тоя Cat5e го изключи и пускай направо 6 че скоростите бързо се качват.
За масовите жилища вътрешна оптика ми се струва малко безсмислено, макар в момента оптиката ми е "на една ръка разстояние".
Демек влакното на оптиката ми е на метър от компа. И на село всичко е на оптика, и на къра имаме няколко километра оптика.

При залагането на оптика и ако няма да я сплайсваш още сега, трябва да оставиш доволно големи аванси от 2 метра и нагоре.

P.S. Пример кога се налага и е добре да можеш да пуснеш още една жица:
Решил си да смениш ключ за осветление с модерен(Wi-Fi, сензорен...) или сензор за движение а някои от тях искат и нула.
Но в конзолата за стария, обикновен ключ имаш само фаза...