• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
нед апр 19, 2020 10:25 pmVirtex написа:
...Оптика + Cat5e/6 ще има отсега, обмислям да сложа към всички евентуални точки (2 или 3), макар че обезсмисля използването на допълнително свободно гофре + сонда ако сложа всичко сега...
Допълнително празно гофре със заложено нещо за изтегляне винаги има смисъл. Гофрето и "сондата" са стинки.
За "сонда" може да използваш дебела рибарска корда или най-тънката и евтина корда за косене ЦЪК
Нещата които почти винаги се забравят да се заложат предварително (по мои наблюдения) са няколко.
Аудио кабели (за тонколони, системи за домашно кино...), кабели за СОТ датчици, кабели за камери.
Тоя Cat5e го изключи и пускай направо 6 че скоростите бързо се качват.
За масовите жилища вътрешна оптика ми се струва малко безсмислено, макар в момента оптиката ми е "на една ръка разстояние".
Демек влакното на оптиката ми е на метър от компа. И на село всичко е на оптика, и на къра имаме няколко километра оптика. :-D
При залагането на оптика и ако няма да я сплайсваш още сега, трябва да оставиш доволно големи аванси от 2 метра и нагоре.
:partyman:
P.S. Пример кога се налага и е добре да можеш да пуснеш още една жица:
Решил си да смениш ключ за осветление с модерен(Wi-Fi, сензорен...) или сензор за движение а някои от тях искат и нула.
Но в конзолата за стария, обикновен ключ имаш само фаза...
Virtex - майстор
пон апр 20, 2020 12:22 ammuhala написа:
Комшията като пръдне ще чуваш всичко. За справка... леко чукни по мембраната на високоговорител.
Не желая да давам повече подробности, че се стига до такива предложения :-D
Ще пробвам, но смятам да използвам акустични скоби или каквото точно се казва, за да няма такива ефекти.
нед апр 19, 2020 11:11 pmhidrazin написа:
Гъби ли ще отглеждаш, от рода на мухъл и плесен???
Идеята ми е да не се стига до такива екзотични култури, след като се сложи и външна изолация.
пон апр 20, 2020 10:30 amhidrazin написа:
Допълнително празно гофре със заложено нещо за изтегляне винаги има смисъл. Гофрето и "сондата" са стинки.
За "сонда" може да използваш дебела рибарска корда или най-тънката и евтина корда за косене ЦЪК
Нещата които почти винаги се забравят да се заложат предварително (по мои наблюдения) са няколко.
Аудио кабели (за тонколони, системи за домашно кино...), кабели за СОТ датчици, кабели за камери.
Единственото за тонколони се чудя дали има смисъл, имах желание преди време, сега не ми се вижда идейно една тонколона да виси в ъгъла на стаята. Ако имаш предложения как може да се направи по-елегантно ще се радвам да ги чуя.
Камерите ще са външно монтирани PoE със собствен VLAN, т.е. ще има малко повече занимавка с тях и кабели са предвидени.
За масовите жилища вътрешна оптика ми се струва малко безсмислено, макар в момента оптиката ми е "на една ръка разстояние".

Демек влакното на оптиката ми е на метър от компа. И на село всичко е на оптика, и на къра имаме няколко километра оптика. :-D
При залагането на оптика и ако няма да я сплайсваш още сега, трябва да оставиш доволно големи аванси от 2 метра и нагоре.
За масовите - да, за моят не :-D
Оптиката ще е за вътрешна мрежа, до рутера (който ще е в сървърното) ще отива оптика от доставчик + FTP кабел ако се превключи на не-оптичен доставчик.
P.S. Пример кога се налага и е добре да можеш да пуснеш още една жица:
Решил си да смениш ключ за осветление с модерен(Wi-Fi, сензорен...) или сензор за движение а някои от тях искат и нула.
Но в конзолата за стария, обикновен ключ имаш само фаза...
Малко се отдалечава темата, но ако пусна кабелите в пода, минавайки покрай ключа за осветление по "пътя" за осветлението на тавана ще има фаза + нула + земя.
Но идеята ми е да се управляват ключовете с SSR зад всеки превключвател, за да може след време да се сложи "умен" homemade ключ. Дълго е за обяснение.
hidrazin - майстор
пон апр 20, 2020 11:29 amVirtex написа:
... не ми се вижда идейно една тонколона да виси в ъгъла на стаята. Ако имаш предложения как може да се направи по-елегантно ще се радвам да ги чуя...
ЦЪК
Иначе в едно помещение тонколоните си имат места за правилно разполагане.
Това ако държиш на правилно възпроизвеждане и ефектите на многоканалното аудио.
Ако ще е само за чалга/дрънкане/фон... може да ги сложиш и в тавана...
Има такива за вграждане както в таван, така и стени.
nikolov333 - майстор
И аз съм на мнението, че оптиката има настояще и бъдеще в обикновените домове, но не съм навътре в цените на подобно окабеляване и входно-изходните устройсва и адаптери за нея, та затова и не се интересувам задълбочено все още и за сега съм на SFTP-САТ6. Ако споделиш идеи и цени, мисля че ще е полезно.. По темата с гофретата съм 100% "ЗА", ако трасетата са добре планирани и изпълнени с максимално големи сечения и плавни завои в ъглите, а окабеляването и видовете проводник са въпрос на избор.. Силовите проводници в пода си е удобно, но наводнението е риск и е добре да са във "водоплътни" тръби, докато за слаботокови линии няма да е фатално май.. :? У нас осветлението е реализирано с релета на 12V и в конзолите всичко е с САТ5Е за управляващия сигнал с управление по минус.. Тоест никъде не протича напрежение в тях освен за момент при натискане на бутон.. Захранващите блокове за лед осветлението ми са в една обща ниша и след нея са пак на 12V/DC, за безопасност и избягването на ШИМ.. Има само един проблем, че линиите до осветителните тела са с голямо сечение и не трябва да са по-дълги, от 5-7м заради пада на напрежението и е добре да се планира нишата на централна позиция с равни отстояния от най-далечните точки. Телевизията и интернета задължително с оптика от доставчика или с изолиране към вътрешното окабеляване с оптичен преход или защита срещу токови удари..
  • 1
  • 2

Тема "H07V-K като алтернатива на ПВВ-МБ1 или СВТ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: