Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
brum - майстор
От запад събираш вечерно време. След 5-6 часа. Ако правиш електроцентрала всичко ще е на юг, но като го правиш за собствени нужди панелите със западно изложение ти дават още няколко часа вечер със прилично производство на енергия.

А и не всички имат достатъчно южни скатове за да натрупат панели само от юг.
Зависи на кой, кога, какво, защо, колко, как и къде му трябва.
Достатъчно е да си отговори на горните въпроси и уравнението е вярно.
Ако е много трудно, може с една разходка по южното черноморие, внимателно наблюдение върху ориентацията на слънчаците и резултатът е на лице, без всякакви термини и родилни напъни.

Обикновено нещата висят на югозапад, където е възможно- БГВ на хотел.
Не съм видял покрив, с каквито и да е панели, които да са с различна ориентация, в една инсталация- едните натам, другите нанам.
Схеми бол, умни приказки тоже.
Съвсем отделен е въпросът, че на южен скат, мога да си ориентирам панелите от изтока до запада, през градус, както ми е угодно. Съответното е на източен и западен.
За електричество въпросите са същите, ориентацията според нуждите.
Кой колкото му увира и ражда.
hidrazin - майстор
пет сеп 30, 2022 10:44 pmbrum написа:
...като го правиш за собствени нужди панелите със западно изложение ти дават още няколко часа вечер със прилично производство на енергия.
Също така ти дават и прилични загуби(пропуснати ползи) на база годишно производство.
Панели с отклонение от 60 градуса на запад ще ти дадат около 10-11% по-малко годишно производтво.
Докато панели чисто на западен склон (90 градуса) вече ще произведат над 22% по-малко...
:partyman:
А дилемата с излишъка през лятото и недоимъка през зимата, при идеална ориентация и ъгъл за максимален добив? Ъ?!!

Да речем
Потенциал 100, усвоено 50
Срещу
Потенциал 70, усвоено 68
brum - майстор
На юг ако няма да имаш излишък. Примерно ако си ФЕЦ.

За домашно ползване е според наличните площи и нуждите. Юг + югозапад или юг + запад е доста добра комбинация. При мен вторите панели е много вероятно да са западни. Въпреки батериите.

И двамата сте прави, но за конкретната ситуация Трифон е по-прав.
hidrazin - майстор
съб окт 01, 2022 11:33 amТрифон П.Трифонов написа:
А дилемата с излишъка през лятото и недоимъка през зимата, при идеална ориентация и ъгъл за максимален добив? Ъ?!!
Таратанци.
Промяната на азимута (отклонението от юг) независимо дали на запад или на изток води само до загуби.
Няма зиме, няма лете а само загуби.
Теоретично недоимъка зимата се оправя с промяна на ъгъла на панелите спрямо хоризонта.
Слънцето зимата остава ниско до хоризонта и панелите трябва да се повдигнат за да го "виждат".
За сметка на това през лятото ъгъла няма да е оптимален и ще правят по-малко.
Да, на теория и на практика е така, само че нека видим КОЛКО е "далаверата".
Ето разликата в производството между панели с оптимален азимут и ъгъл спрямо хоризонта,
и панели с оптимален азимут но повдигнати на цели 75 градуса:

Прикачен файл:
Optimal angle.jpg
Optimal angle.jpg (102.46 KиБ) Видяна 788 пъти

Мисля че няма нужда от много коментари.
Срещу ползи от 10-тина процента повече през три месеца зимата (10 процента от почти малко) се губят до към 35 процента от много лятото.
Демек козата си сака пръч.
А недоимъка зимата се оправя с оправя само ... с повече панели.
Излишъка лятото се оправя с намирането на начин за оползотворяването им.
Така че за конкретната ситуация ТриФун е по-крив... :-D
brum - майстор
Хидразине, ако нямаш батерия и ти трябва ток между 17 и 20 часа кое изложение е по-удачно? Юг или запад?

А ако нямаш достатъчно покрив за да наредиш всичко на юг къде е по-удачно да наредиш панелите - никъде или на запад?

Та според ситуацията е. запад или югозапад си е доста добро изложение ако нямаш батерии или достатъчно покрив за да сложиш всичко на юг.

Ей тая картинка дава малко насоки как ще изглежда произведената енергия с панели само на юг и с панели на юг и на запад. В единият случай ще покриеш повече от консумацията след 17 часа. Тогава когато в масовите домове хората се прибират от работа и пускат котлоните и фурните. В другият случай ще имаш излишък на енергия по обяд като си на работа.

Прикачен файл

1.jpg
1.jpg (11.35 KиБ) Видяна 776 пъти
hidrazin - майстор
съб окт 01, 2022 1:43 pmbrum написа:
Хидразине, ако нямаш батерия и ти трябва ток между 17 и 20 часа кое изложение е по-удачно? Юг или запад?
Ако ти трябва ток между 17 и 20 часа през цялата година най-доброто изложение на панелите е ... на орбита в Космоса около Земята.
Ноември, декември и януари още в 17 часа е мрак и няма никакво значение как са разположени.
Февруари, март и октомври Слънчо го няма в 18 часа но между 17 и 18 часа е колкото да се каже че го има.
Някакво производство (ама някакво и далеч от инсталираната мощност) ще имаш само май, юни, юли и август.
съб окт 01, 2022 1:43 pmbrum написа:
В единият случай ще покриеш повече от консумацията след 17 часа. Тогава когато в масовите домове хората се прибират от работа и пускат котлоните и фурните...
Примерно с твоите миажви 3Kw кви котлони и фурни след 17 часа бре?
Зимата след 17 часа няма да имаш дори да си заредиш фенерче... :-D
P.S. Ся, ако някой се самонавива и иска да си живее в собствените илюзии... Е, ами не моа да му помогна.
Соларните панели не са панацея и често разочарованието е голямо.
съб окт 01, 2022 12:56 pmhidrazin написа:

Така че за конкретната ситуация ТриФун е по-крив... :-D
Таратанци!
И аз вярвах в дядо Мраз докато чух, че ще ми купят топка, ама друг път.

Тия картинки и схеми сме ги гледали, та очите са ни изтекли.
Верни са, но реалният живот е най-верен.
Мисля, достатъчно ясно написах.

Имам 4.6м2 слънчева площ за БГВ, която ми дава условните 2.3 клвтч. през лятото. Нямам какво да ги правя всичките- взима ги бойлера, но аз не мога да ги изхарча. Отделно тоя 500л гюм ми грее къщата със своите 77 градуса, та плащам да отвеждам топлина. Сутринта, студен е само малкият 80л бойлер, колекторите работят 1 час и започват да тъпчат на тихи обороти. Те това не е натоварена система и изплащането се отдалечава обратно пропорционално на скоростта с която идва товарният влак от Перник.

През зимата какво се случва? Няма достатъчно слънце- топла вода да си измия двата задника и предника.
Това при ъгъл 50 градуса. Ако беше 45, още по зле щяха да са нещата.
На новият покрив ще вдигна на 60.

Бях те питал за фотоволтаиците.
Сложих монитор и сметката излезе.....580 вата. Ш'фърля ени пари, дето само да се каже, че нещо съм фърлил.
brum - майстор
съб окт 01, 2022 2:24 pmhidrazin написа:
Примерно с твоите миажви 3Kw кви котлони и фурни след 17 часа бре?
Зимата след 17 часа няма да имаш дори да си заредиш фенерче... :-D
Зимата е 3-5 месеца. Останалите месеци слънце хем има, хем е силно.

Тема "5.4 kW ФВ хибридна система." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: