• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Andri01 - майстор
Да. Напрежението ще падне,а от там и мощноста. Нали остават вързани към фазите и са с обща точка.
Детето - специалист
съб фев 03, 2024 3:53 pmJacomo написа:
Еднакви са, малко промених първото мнение, за да е ясно. Въпросът е каква мощност отдават при различни видове свързване.
А за какво напрежение са?
Когато ги връзваш междуфазово да не стават аленочервени :-D
А и според мен нагревателите не са еднакви. По сметките които правя не се получава да се еднакви и да получаваме тази мощност.
Може и да греша :?
Andri01 - майстор
Не знам да има нагреватели за 380В. Но може. Принципно в големите бойлери , по 1-2Куб.м. се вързват последователно-паралелно на 380В.
Даже не ти иде на акъла, като не знаеш, да се загуглиш.
viewtopic.php?f=11&t=67737
Да поплагиатствам пак, за твоя сметка, но в услуга на колегите.
https://cdn1.focus.bg/bazar/f9/large/f9 ... e00768.jpg
Andri01 - майстор
И какво искаш да покажеш с тези картинки? Освен ,че потвърждаваш написаното от мене. На живо не си виждал бойлер по голям от 300л,нали? Даже при "даскале" ти, в АПК-то няма!!
Jacomo - специалист
В момента само набирам информация за изпълнена система. Сега да видим дали наистина нагревателите са еднакви.

Премерих намотките на Нагревател 1 и са по 66 ома. По закона на Ом, 230V/3.5A = 66 Ohm, което е вярно.

Намотките на Нагревател 2 при схема триъгълник без да ги откачам, дават 40 Ohm между фазите. Сега тука все едно имаме 2 резистора последователно и 1 паралелно. Кой може да сметне колко Ома е всяка намотка, като общото съпротивление е 40 Ohm :D. Едно време съм решавал такива задачи, мисля че беше 1/R=1/R1+1/R2+1/R3 при паралелно и R=R1+R2+R3 при последователно свързване.

Бонус снимки:
Прикачен файл:
Нагревател 1.jpeg
Прикачен файл:
Нагревател 2.jpeg
Последна промяна от Jacomo на съб фев 03, 2024 6:12 pm, променено общо 1 път.
Детето - специалист
съб фев 03, 2024 5:25 pmAndri01 написа:
Не знам да има нагреватели за 380В. Но може. Принципно в големите бойлери , по 1-2Куб.м. се вързват последователно-паралелно на 380В.
А къде стана на въпрос, че се говори за бойлер? Лично аз не разбрах за какви нагреватели се говори, освен, че на външен вид са еднакви.
И реших да смятам и ако нагревателите са еднакви нямаше да е такава мощността при различните напрежения.
Но това казвам си е мое предположение по сметките които съм направил.
съб фев 03, 2024 6:05 pmAndri01 написа:
И какво искаш да покажеш с тези картинки? Освен ,че потвърждаваш написаното от мене. На живо не си виждал бойлер по голям от 300л,нали? Даже при "даскале" ти, в АПК-то няма!!
500л, у дома, 6kW нагревател, Сънсистем, 2014та.
Къпя статистките на Пентхаус. И за тебе ше има.
Andri01 - майстор
Това прилича на муфа на бойлер: " 2 еднакви нагревателя с по 3 Uобразни елемента". В противен случай щяха да са разположени равнино.
П.С.: 1Куб.м.= 2х500 Л., нагревател 12 - 18Кв.
Детето - специалист
И при вторият вариант излиза, че са около 66ом. Но тогава нещо не се връзва това което си мерил като ток.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12

Тема "Каква е мощността при трифазен нагревател" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: