• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
tu6ana - напреднал
ср апр 23, 2025 8:37 pmhidrazin написа:
ср апр 23, 2025 8:08 pmtu6ana написа:
Ами, благодаря все пак, че се включи в темата...здраве да е, важното е, че хора не са пострадали. Лошото е, че ще има за напред притеснения, и не се знае дали някой ще обърне внимание на проблема!
А вие какво точно очаквате от форума?
Дадоха ви се вероятните и по-малко вероятните причини. Мога да ви напиша и поне няколко невероятно, но възможни.
По-подробно и изчерпателно може да се каже само с оглед на място. И то от човек или няколко човека които НАИСТИНА с в час с материята.
На точи етап всичко си остава само и единствено в сферата на предположенията.
ср апр 23, 2025 8:08 pmtu6ana написа:
...и не се знае дали някой ще обърне внимание на проблема!
Обикновено правилното е собствениците/ползвателите да обърнат внимание.
Все пак сме демокрация - никой не му дреме че на комшията къщата гори, ако е далеч от неговата и няма опасност за него.
Ран Босилек
:partyman:
P.S.
ср апр 23, 2025 1:21 pmtu6ana написа:
...се заварва опушено почти цялото жилище...
Дано поне там е с тапети че да се сменят.
Иначе опушено от изолация/пластмаса няма варосване/боядисване.
Не съм предявил претенции за никое мнение, точно обратно, благодарен съм на всяко мнение! Аз не търся тук някой да разреши проблема, просто се нуждая от съвети, за да се ориентирам как да постъпя. Съпругата ми е наследничка на това жилище и го стопанисваме от 4 години...
Просто никога не сме предполагали, че може да стане пожар по този начин!
hidrazin - майстор
ср апр 23, 2025 9:12 pmtu6ana написа:
Аз не търся тук някой да разреши проблема, просто се нуждая от съвети, за да се ориентирам как да постъпя. Съпругата ми е наследничка на това жилище и го стопанисваме от 4 години...
И как да търсите с непълна информация?
То даже не стана ясно дали е къща/еднофамилно жилище или "общак" - кооперация, блок...
Как да постъпите? Ми вече писах. И в двата случая на собственост си намерете човек/фирма да ви диагностицира и отстрани проблема.
А последствията от не отстраняване може да са много, ама много по-тежки, отколкото някакво си опушване.
Сещай се за какво пиша... Тока няма приятели и с него шега не бива.
То никой не предполага докато не се случи. Както собственикът, така и изпълнителя на инсталацията.
Ама изпълнителя на инсталацията, в предвид че сте още с бакелитените предпазители ще го търсите на едни други места... :cry:
Няма вечни неща. Колкото по-стари, толкова по-често трябва да се проверяват.
Нещо което никой у нас не прави. Да не говоря и че сульо и пульо в БГ си позволяват да ровят безнаказано по ел.инсталациите...
tu6ana - напреднал
ср апр 23, 2025 9:31 pmhidrazin написа:
Аз не търся тук някой да разреши проблема, просто се нуждая от съвети, за да се ориентирам как да постъпя. Съпругата ми е наследничка на това жилище и го стопанисваме от 4 години...
И как да търсите с непълна информация?
То даже не стана ясно дали е къща/еднофамилно жилище или "общак" - кооперация, блок...
Как да постъпите? Ми вече писах. И в двата случая на собственост си намерете човек/фирма да ви диагностицира и отстрани проблема.
А последствията от не отстраняване може да са много, ама много по-тежки, отколкото някакво си опушване.
Сещай се за какво пиша... Тока няма приятели и с него шега не бива.
То никой не предполага докато не се случи. Както собственикът, така и изпълнителя на инсталацията.
Ама изпълнителя на инсталацията, в предвид че сте още с бакелитените предпазители ще го търсите на едни други места... :cry:
Няма вечни неща. Колкото по-стари, толкова по-често трябва да се проверяват.
Нещо което никой у нас не прави. Да не говоря и че сульо и пульо в БГ си позволяват да ровят безнаказано по ел.инсталациите...
Човек, не ме поучавай и не се дръж назидателно! Това, че не разбирам от елекроинсталации, не ме прави идиот! Писал съм какво е жилището, ако не си прочел, да си! Като не можеш да ми дадеш градивен съвет по темата...отминия! Моля те не пиши повече тук, щом смяташ, че съм такъв идиот!
Форума е за взаимопомощ и съвети, не искам нищо повече! Ако си умен човек, просто не продължавай да ме съветваш!

БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ, ЗА МНЕНИЯТА!
hidrazin - майстор
ср апр 23, 2025 10:32 pmtu6ana написа:
Писал съм какво е жилището...
Извинявам се -
апартамет панелка със стара инсталация
.
Но това с нищо не променя написаното от мен.
Там етажната собственост или каквато и да е там, се събирате (или се събират) и си решават/е проблема.
Какво повече търсиш? :? Някой да ти плати щетите ли?
P.S. ОТПРАВНА ТОЧКА
kozl - майстор
ср апр 23, 2025 6:21 pmESPACE написа:
ср апр 23, 2025 5:46 pmkozl написа:
Разменени фаза и нула.
Човека пише че сваля главния предпазител. Къде са разменени тази фаза и нула?
ср апр 23, 2025 5:54 pmaddicted написа:
А дали е възможно да е била слаба нулата на сградата, и всички да са се занулявали през климатика?
Не само че е възможно, а е и най-вероятната причина за пожара.
И какво като свали главния предпазител, ако фазата и нулата са разменени от някой, който е човъркал във външното табло?
То влошена проводимост по нулевия проводник ще е подобна на размяна на фаза и нула, по пътя на протичане на тока в климатика.
В случая е кой за какво си мисли. А авторът да си провери и бойлера за стопен проводник, особено ако водопроводната инсталация е още с метални тръби.
ср апр 23, 2025 1:21 pmtu6ana написа:
Има климатик, който си стои включен в мрежата(в контакта) без да се изключва, също и хладилник и бойлер, които също не се изключват от мрежата!
На мен това за разменена фаза и нула бе първото, което ми възприе мисълта. От години съм строителството и са ми поизветрели спомените за старите сгради.
Тук във форума съм постнал снимки от стара ел.инсталация в блок от 70 г. Там от електромерното табло излиза проводник "Обща нула" и на всеки етаж от него се разклоняват нулите към апартаментите. Та при подобно изградена инсталация е лесно обяснимо как влошена връзка по общата линия на нулата ще предизвика "фаза" по нулевия проводник и то с възможност за доста от апартаментите.
И да ефекта няма да е точно като разменена фаза и нула, а вероятно ще е като 2 фази и липсваща нула :roll: Но това може да се установи на момента. След намеса и поправка само предположения, но действително по-вероятно е да е било влошена връзка на нулата.

Изображение

Предупредих у-теля на ЕС за това грубо нарушение, но на кого му пука, като ентърнета стана "на всяка цена".
А най-фрапантното в снимката е безкрупулната намеса на кабелджиите за "ентърнет-а". Прекарват си кабелаците както си сакат и ич им не дреме. И аз съм у-тел ЕС и съм правил забележки и даже съм гонил кабелджии, а сетне ме хокат комшии, че са останали без ентърнет.

Да са чуда ся по основния въпрос, кое е първичното ток ли да има или "ентърнет" :?

Като има компромиси по правилата ще има и щети и шъ са праим на изненадани :roll:
Последна промяна от kozl на чет апр 24, 2025 9:48 am, променено общо 1 път.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
ср апр 23, 2025 8:09 pmaddicted написа:
Нулевия кабел на теория и на практика е свързан със земя, той е земя. Когато е прекъснала хлабавата нула на доставчика, всички консуматори в сградата(или на етажа) са търсели къде да се "занулят" за да затворят веригата, и са намерили път през вашия климатик, вероятно през някой болт на стойката който е опрял в арматура. Вие сваляте предпазителите само на фазите(както е и редно) нулевия контур си остава цял(както е и редно).
И понеже кабелчето в климатика е дошло слабо за всичкия течащ ток през него към земя, за всичките ви съседи, се е нагряло, прегряло, подпалило. Вероятно е спрял тока след като ви е изгорял климатика, съседите са извикали енергото, някой е попсувал малко, казал е "деба тая нула деба", стегнал е с клещите да тръгне, и си е тръгнал.
Яко описание
addicted - специалист
Нали? По убаво не мога да го измисля. И с есетата в училище така беше, пиша, бриша, мажа и накрая все смешна работа...
stefanjor - специалист
Според мен ще е много полезно (особено за лаици по тема Електротехника, като мен) ако може да се каже как е най- добре и безопасно да се постъпи при казус с такъв апартамент, който се обитава от време на време.
Имали примерно стъпки, които като ги изпълниш вероятността да ти "изчезне" климатика или нещо подобно да се сведе до нула?
Примерно, като знаеш, че няма да ходиш в едно жилище 3-4-5 месеца трябва:
1. Изключваш главен предпазител?
2. Ако имаш климатик (друг) уред вързан по начина описан в темата какво може да направиш, за да си сигурен, че няма да имаш проблем.
3. Ако искаш хладилника да остане включен как да организираш захранването му?
4. Може ли да се защитиш от безумици на "енергото", като сбъркана нула?
5. .......
Наясно съм, че повечето точки зависят от правилно изградена инсталация, но примерно в казуса описан в темата- старо табло, климатик, хладилник и бойлер, които не се изключват от мрежата.
Да разбирам ли, че в този случай с "разменени фаза и нула" е нямало спасение за климатика?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Имало е, бре
Изключване от контакта. Както правеше баба
stefanjor - специалист
чет апр 24, 2025 12:29 pmn_a написа:
Имало е, бре
Изключване от контакта. Както правеше баба
А бойлера?
Щото на мен така ми замина един бойлер след посещение на едни енергетици.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Изгорял климатик, и нехайство може би!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: