• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
tu6ana - напреднал
До всички разбиращи от домашна ел. инсталация! Казуса е следния...апартамет панелка със стара инсталация! В годината се пребивава в него за 10тина дни. През останалото време е с развит главен бушон и пуснати предпазители на останалите бушони(те са от старите бакелитови табла със спусаци)
Има климатик, който си стои включен в мрежата(в контакта) без да се изключва, също и хладилник и бойлер, които също не се изключват от мрежата!
След годишното посещение в жилището, се развива главния бушон и се пускат спусаците на малките. Така сега става интересно, при последващото посещение на жилището, се заварва опушено почти цялото жилище, а в стаята с климатика, няма климатик изторял напълно. Просто е свършил кислорода и не е станала по голяма беда. След разпит на съседи, които нищо не са разбрали, се установава, че от няколко години, имало переодични прекъсвания на тока на етажа. Виккват енертото, те правят нещо, мърморят, че нещо не било направено добре, и до там, до сладващия път.
Дайте предположения, какво може да става?
kozl - майстор
Разменени фаза и нула.
Климатика е бил занулен и след рамяната на фаза и нула е станало късо съединение фаза по нулев проводник - земя от окачването на външното тяло. Нагрели са се проводниците и се е подпалило вътрешното тяло, щото цялото покрито с пластмаса.
Панелен блок вероятно водопровода е с метални тръби - може и в бойлера да има същата случка. но не е имало какво да гори :?
addicted - специалист
А дали е възможно да е била слаба нулата на сградата, и всички да са се занулявали през климатика? Така донякъде се обясняват и проблемите с "тока".Бойлерния ключ ако комутира и фаза и нула там няма да има проблем, няма и да се зануляват от него. Теоретично питам.
ESPACE - майстор
ср апр 23, 2025 5:46 pmkozl написа:
Разменени фаза и нула.
Човека пише че сваля главния предпазител. Къде са разменени тази фаза и нула?
ср апр 23, 2025 5:54 pmaddicted написа:
А дали е възможно да е била слаба нулата на сградата, и всички да са се занулявали през климатика?
Не само че е възможно, а е и най-вероятната причина за пожара.
tu6ana - напреднал
ср апр 23, 2025 6:21 pmESPACE написа:
ср апр 23, 2025 5:46 pmkozl написа:
Разменени фаза и нула.
Човека пише че сваля главния предпазител. Къде са разменени тази фаза и нула?
ср апр 23, 2025 5:54 pmaddicted написа:
А дали е възможно да е била слаба нулата на сградата, и всички да са се занулявали през климатика?
Не само че е възможно, а е и най-вероятната причина за пожара.
Може ли малко по подробно да ми разясните, това предположение? Благодаря Ви за търпението, но познанията ми по електротехника е много повърхностна! Жилището е на първи етаж. Преди 4 години, докато бяхме там се получи едно премигване на тока, и извиках техници. Казаха, че е хлабава нула и че те са я оправили... Абе луда работа!
ESPACE - майстор
ср апр 23, 2025 6:33 pmtu6ana написа:
Може ли малко по подробно да ми разясните, това предположение?
Ами не, само ще си загубя времето. Аз на един от енергото пробвах да обясня веднъж подобен казус и той не ме разбра. Явно не мога да обяснявам добре :)
tu6ana - напреднал
ср апр 23, 2025 7:00 pmESPACE написа:
ср апр 23, 2025 6:33 pmtu6ana написа:
Може ли малко по подробно да ми разясните, това предположение?
Ами не, само ще си загубя времето. Аз на един от енергото пробвах да обясня веднъж подобен казус и той не ме разбра. Явно не мога да обяснявам добре :)
Ами, благодаря все пак, че се включи в темата...здраве да е, важното е, че хора не са пострадали. Лошото е, че ще има за напред притеснения, и не се знае дали някой ще обърне внимание на проблема! :sad:
addicted - специалист
Нулевия кабел на теория и на практика е свързан със земя, той е земя. Когато е прекъснала хлабавата нула на доставчика, всички консуматори в сградата(или на етажа) са търсели къде да се "занулят" за да затворят веригата, и са намерили път през вашия климатик, вероятно през някой болт на стойката който е опрял в арматура. Вие сваляте предпазителите само на фазите(както е и редно) нулевия контур си остава цял(както е и редно).
И понеже кабелчето в климатика е дошло слабо за всичкия течащ ток през него към земя, за всичките ви съседи, се е нагряло, прегряло, подпалило. Вероятно е спрял тока след като ви е изгорял климатика, съседите са извикали енергото, някой е попсувал малко, казал е "деба тая нула деба", стегнал е с клещите да тръгне, и си е тръгнал.
hidrazin - майстор
ср апр 23, 2025 8:08 pmtu6ana написа:
Ами, благодаря все пак, че се включи в темата...здраве да е, важното е, че хора не са пострадали. Лошото е, че ще има за напред притеснения, и не се знае дали някой ще обърне внимание на проблема!
А вие какво точно очаквате от форума?
Дадоха ви се вероятните и по-малко вероятните причини. Мога да ви напиша и поне няколко невероятно, но възможни.
По-подробно и изчерпателно може да се каже само с оглед на място. И то от човек или няколко човека които НАИСТИНА с в час с материята.
На точи етап всичко си остава само и единствено в сферата на предположенията.
ср апр 23, 2025 8:08 pmtu6ana написа:
...и не се знае дали някой ще обърне внимание на проблема!
Обикновено правилното е собствениците/ползвателите да обърнат внимание.
Все пак сме демокрация - никой не му дреме че на комшията къщата гори, ако е далеч от неговата и няма опасност за него.
Ран Босилек
:partyman:
P.S.
ср апр 23, 2025 1:21 pmtu6ana написа:
...се заварва опушено почти цялото жилище...
Дано поне там е с тапети че да се сменят.
Иначе опушено от изолация/пластмаса няма варосване/боядисване.
fbr - майстор
ср апр 23, 2025 7:00 pmESPACE написа:
Явно не мога да обяснявам добре :)
Не се коси. Напоследък в енергото нивото на компетентност е на критично ниски нива. Пусни в джобса едно търсене и ще останеш изненадан по какви критерии ловят кандидати за работа.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Изгорял климатик, и нехайство може би!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: