• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
silent - майстор
Моят генератор в крайна сметка реших да не го заземявам. Прекъсвам фаза и нула. Генератора няма контакт със земята. Нямам бойлер. Климатиците ми са тампонирани. В общи линии 3та година е ок. Самият генератор е мобилен инвертор затворен тип.
hidrazin - майстор
ср яну 22, 2025 10:53 pmkartechar написа:
Точно от многото четене се омотах като пиле в кълчища!
Това вече стана пределно ясно. Омотал си се ама яката.
ПЪРВО:
...но се чудя има ли смисъл да опитвам по този начин (през контакт), който май в болшинството от мненията се анатемосва [-X ?
Това вече го коментирахме и отговорът е НЕ.
В тая връзка:
ВТОРО:
пон яну 27, 2025 1:15 pmkartechar написа:
Използвах този способ https://www.youtube.com/watch?v=xGt6qmIMExw (мост в щепсела между единия крак и заземяването), за да направя връзка между едната от фазите и заземителната букса.
ВЕДНАГА го премахни и възстанови щепсела както си е бил. Ама ВЕДНАГА!
ТРЕТО:
Със заземяването на генератора през тази клема ще се сдобия ли с фаза и нула на изходите и трябва ли да откачам нулата от таблото :roll: ?
Каква е тая мания да се "сдобиеш" на всяка цена с нула? То при пробите не ми е ясно къде и как си свързал генетратора и какво си изключвал в таблото.
Ако си изключил някое ДТЗ е съвсем нормално пак да ти показва фаза (ЕДНА а не ДВЕ фази) - като на фазата, така и на нулата.
Това се е получило защото ДТЗ-то прекъсва ... и НУЛАТА.
Това че фазомера показва фаза и на нулата НЕ Е ПРОБЛЕМ ако и инсталацията ти е изпълнена така добре както и таблото. :)
При трипроводна инсталация нулата няма връзка с тоководещи части които можеш да докоснеш.
ЧЕТВЪРТО:
Агрегата се свърза към цялата ти инсталация или към избран токов кръг ЗАДЪЛЖИТЕЛНО с УМ шалтер.
Така избягваш възможността да "срещнеш" агрегата с мрежата.
ПЕТО:
Във връзка с предното "ЧЕТВЪРТО" , за да стане безопасно и като хората, няма да минеш без преправяне на таблото.
Съжалявам.
:partyman:
P.S. За локално (твое) заземяване няма да питам поради:
ср яну 22, 2025 9:26 pmkartechar написа:
...къща в Балкана...
И моята е в Балкана или по-скоро Пред Балкана. В тоя камънак земно е химера. Не че не може де амааа...
пон яну 27, 2025 9:35 pmhidrazin написа:
...Каква е тая мания да се "сдобиеш" на всяка цена с нула?...
Той може да не знае, но понякога се налага да има 0ла. Рядко се случва.
Ал_ - специалист
Фаза, нула - важното е ток да има. И като бонус - да тресне тъщата :-D
На моя генератор му викам Петко - щото, като питах, никой не каза биват ли ги Könner & Söhnen. Но вероятно - такъв ще е. Първоначално - около 4 кв, като/ако се наложи - ще му сложа и другарче, да си работят задружно. Ел.старт да има, опцията АТС май е ненужна, все ще се автоматизира. И да не е бензин-газ все ще му се сложи и газ. Паралелно на инсталацията, че светът е голям, и тъщата щъка навсякъде :-D Пък как ще се върже - както го върже този, към когото ме насочи Хидразин :-D Аз не се наемам
hidrazin - майстор
пон яну 27, 2025 10:22 pmАл_ написа:
... тъщата щъка навсякъде...
-Тате, тате, баба защо бяга на зиг-заг на двора? - За тебе баба, за мене тъща - подай ми втория пълнител!
:? Към кого съм те насочил бре? :shock:
Ал_ - специалист
Идея нямам - тепърва предстои да се случи, надявам се :partyman:
kartechar - специалист
Здравей, hidrazin и благодаря за включването! Ще си позволя да опиша какво съм направил без да използвам цитати и да качвам снимки, защото имам чувството, че се получават неясноти.
Започвайки да пиша в темата, разказах за опита ми за захранване на определен токов кръг през контакт с "кабел трепач" при изключено главно захранване и неизключена ДТЗ, но това няма какво да го коментирам, тъй като по твой съвет този вариант отпадна. За да не си усложнявам живота (технически и процесуално) реших да ползвам генератора без да го свързвам към инсталацията на къщата - с удължител и разклонител. Това провокира действията ми по "модернизиране" на щепсела и заземяване на генератора, изхождайки от съветите, че може да не се заземява при преносими консуматори, но е задължително при стационарни. Грешката ми в случая (според мен) е, че не заземявам само корпуса, а през него търся да се "сдобия" с нула. Това също е решено - щепсела ще се "демодернизира" (въпреки че самото му изваждане от изхода на генератора прекъсва връзката на едната фаза със заземителната букса). Относно заземяването напълно споделям мнението ти - освен в балкан, съм и на 30 м. от река. Камънак е и то голям. Надявам се забелязваш, че само описвам хронологията на действията си без да се опитвам да оправдавам правилността им (то няма и как), въпреки че в темата някои списващи правят напъни да убедят аудиторията в нещо, което щом те го приемат за правилно, е така. Аз поне си признавам, че не съм специалист.
За да не ставам многословен преминавам към конкретното питане: при използването на генератора без присъединяване към съществуващата инсталация необходимо ли е да го заземя през буксата (само корпуса) и ако да - мога ли да използвам заземяването на таблото?
Благодаря предварително и спорен ден!
hidrazin - майстор
вт яну 28, 2025 9:41 amkartechar написа:
при използването на генератора без присъединяване към съществуващата инсталация необходимо ли е да го заземя през буксата (само корпуса) и ако да - мога ли да използвам заземяването на таблото?
Да.
Да.
kartechar - специалист
Благодаря! Това ми беше нужно :partyman: !
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14

Тема "Свързване на генератор към ел. инсталация на къща. Въпроси." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: