• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 14
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
ср яну 22, 2025 10:53 pmkartechar написа:
Не е проблем да я изкарам и тази тема...
Дай да я изкараш, па после питай. Ако има вече нещо неясно де.
ЖОКЕР на първо време щото е важно.
този начин (през контакт)
Това направо и ВЕДНАГА го забрави!!!
:partyman:
kartechar - специалист
Благодаря :gott: ! Явно ще подкарвам писАнията, колкото и разточителни да са :thumbs: !
hidrazin - майстор
Моля! След четенията пак заповядай с конкретни въпроси.
kartechar - специалист
Прочетох темата (признавам си, че малко по диагоналния способ), като се постарах да отсея зърното от плявата, с която изобилства. Ако бях модератор, сигурно щях да компресирам темата в максимум 10-12 страници. Като и да е. Стойностни за мен се оказаха следните мнения :prayer: , които съм се постарал да систематизирам:
вт дек 12, 2023 12:25 amivanovbg написа:
Генератор който се свързва за аварийно захранване на къща, се свързва задължително по схемата на свързване на трафопост. Тоест, корпуса и единия край на намотката/инвертора се заземява, ако е трифазен това е звездния център! С получените фаза и нула се процедира все едно са от енергото. Превключането се изпълнява с ум шалтер ако е ръчно или с контактори по схемите от нета.
вт дек 12, 2023 6:44 pmhidrazin написа:
Така или иначе местното енерго не ти доставя земно. Най-много в таблото на улицата да са разделили PEN проводника на РЕ и N вече от уличното табло у вас да влизат три проводника.
Та в твоя случай "Какво става със земното където моето земно е свързано със нулата на Ерп то ? Да се рязкъсва ли ? "
Не разкъсваш. Разкъсваш само фазата преди главния предпазител и я прекарваш през УМ-шалтер.
Единия извод на генератора - към УМ-шалтера, другия извод на генератора към нулевата шина на инсталацията в таблото на къщата, корпуса на агрегата към земната шина в таблото на къщата.
Реално единия извод на намотката в генератора ще се заземи през връзката където се разделят РЕ и N :-D
съб дек 16, 2023 9:24 amhidrazin написа:
Просто гледай на агрегата като на ... готварската ти печка. И двете са занулени и заземени през връзката ти в таблото.
Генератора се занулява и заземява след като го свържеш с трижилен кабел към съществуващата ти инсталация.
чет дек 21, 2023 12:06 pmhidrazin написа:
Локалното заземяване не замества и НЕ МОЖЕ да ти замести нулата от енергото!
Но пък локалното заземяване е достатъчно за да ти гарантира безопасно използване на агрегат.
съб дек 16, 2023 11:07 amivanovbg написа:
Ето моят вариант. Релета 1, 2 и 3 са с времезакъснение от около 3-4 мин. Не съм ги рисувал. Зависи за колко време загрява генератора,че не е хубаво да стартира под товар. А и да не се гаси тока ако го пуснат краткотрайно, което е често случващо се явление. Отделно да не тормози и хладилника ако не се е разтоварил компресора. Всичко автоматично се занулява и става безопасно все едно си пускаш готварската печка. Агрегата се включва с трижилен кабел с щепсел. Нарисувал съм го така защото може таблото да е в единия край на къщата, а навеса/верандата да е от другата страна.
Изображение
И най-вече това:
пет дек 15, 2023 10:30 pmhidrazin написа:
Това устройва ли те като схема и дали ти е достатъчно ясно? (не ми се рисува и използвах готова картинка/чертеж/схема от Интернет...)
Ще направя някои пояснения и ако има въпроси - питай.
1.Нулата или така наречения PEN проводник дето ти идва от местното ЕРП (Енерго) не я прекъсваш по трасето към къщата.
Той освен нула играе роля и на заземяване. На твоето занемяване (стълб и някакво колче) не може да се разчита. Освен ако не са измерени и в норма.
2.Заземяваш си генератора към твоето "заземяване" - вероятно ще е достатъчно за да отведе електростатични потенциали.
3.Свързваш генератора към таблото на къщата с трижилен кабел. Така той ще се заземи дори да не си го заземил към твоето локално заземяване или то не е читаво.
4. Позиция 4 ти е УМ-шалтера който комутира само фазата. Не е задължително да използваш такъв ръчен. Може и автоматичен но автоматичния ще иска и нула. за да работи. Знаеш от къде да си я вземеш.
5. Позиция 5 и 6 са индикатори (лампи) които да ти показват къде имаш захранване. Не са задължителни но си е удобство.
6. Позиция 7 е ключ или предпазител който да използваш като ключ. С него може да спреш агрегата без да се налага да ходиш до него.
Не е задължителен но пак си е удобство.
Ами ... това е. Ако има неясноти или съмнения - питай. И ... дано не съм забравил нещо. :-D
Изображение
Схемата на gogo7777 е най-информативна :klatsch::
чет дек 14, 2023 1:32 pmgogo7777 написа:
Не бой се. Ето ти схема....
Изображение
Прочетох обаче и това:
чет дек 21, 2023 6:38 pmhidrazin написа:
Нещо си се обАркал - местното ти енерго (ЕРП) както и никое друго ЕРП няма и не може да има наредби, закони, правилници...
Те само могат да ги четат и изпълняват. Както и всички които практикуват електричарство + тези които си слагат генераторчета.
Както и ти си решил - Ще се обзавеждам с дизелов генератор
Със сигурност когато си изпълниш задълженията по закон, то от местното ЕРП ще те уведомят дали да си прекъсваш нулата или не.
Та тогава ще разбереш кое, как ...
Чл. 121. Клиент, който желае да инсталира собствен източник за резервно захранване, е длъжен да уведоми писмено оператора на електропреносната мрежа, съответно оператора на електроразпределителна мрежа, и да осигурява достъп на техните представители до резервния източник за извършване на проверки.

(2) Операторът на електропреносната мрежа, съответно операторът на електроразпределителна мрежа, определя на клиентите задължителни технически условия за инсталиране на собствен източник на резервно захранване съгласно наредбата по чл. 83, ал. 1, т. 1.

(3) Операторът на електропреносната мрежа, съответно операторът на електроразпределителна мрежа, има право да преустанови електроснабдяването на клиента, в случай че не спазва задълженията си по ал. 1 и 2.
Та така де. Ще получиш от местното ЕРП списък с изисквания и после ще ще дойдат да ги проверят.
И ако всичко е О.К. ще знаеш дали да прекъсваш нулата и ще можеш законно да си използваш генераторчето. :cool:
Та като човек, който претендира, че спазва правилата, се чудя дали си заслужава да се вкарвам в законови разправии за инцидентно ползване на китаец, чиято заявена номинална мощност от 3,5 кВт едва ли отговаря и на 2 :? . Май по-добре да си заземя генератора към таблото на инсталацията и да си го ползвам с разклонител и да не се разправям със схеми, уведомления и проверки, както и инсталиране на допълнителни приспособления, за които дали ще има място в таблото :ka:.
Изображение
Изображение
kartechar - специалист
Между другото, вчера опитах да заземя генератора чрез колче и свързване с клемата на корпуса, за да подаде на изхода фаза и нула. Ами не се получи - пак отчита две фази. Явно клемата не е свързана с някоя от намотките, а служи само за заземяване корпуса на генератора. Ето схемата на генератора:
Изображение
Според моите изключително скромни разбирания, зануляването е на пластините на :шоко"-то. Може би трябва единият от изводите да се свърже към пластината :? ?
kartechar - специалист
Да продължа с монолога :-D ...
kartechar написа:
Между другото, вчера опитах да заземя генератора чрез колче и свързване с клемата на корпуса, за да подаде на изхода фаза и нула. Ами не се получи - пак отчита две фази.
Ами то не е имало как да се получи [-X ! След като свалих панела за управление установих,
Изображение
че двата изхода са свързани помежду си, но не и към корпуса на генератора. Към него е свързана буксата за заземяване.
Прочетох назад в темата и това:
съб авг 20, 2022 9:31 pmhidrazin написа:
Относно заземяването - елементарно е. Четете си инструкцията на генератора.
В най-общия случай:
1.Може да не се заземява преносим генератор с "плаваща неутрала" ако консуматорите са преносими (дрелки, електрожени...) и се свързват директно към него или с удължител.
2.Генератор захранваш стационарни консуматори (къща) ЗАДЪЛЖИТЕЛНО му се заземява корпуса без оглед дали е с "плаваща неутрала" или свързана.
Използвах този способ https://www.youtube.com/watch?v=xGt6qmIMExw (мост в щепсела между единия крак и заземяването), за да направя връзка между едната от фазите и заземителната букса. Буксата свързах със заземяването на таблото в къщата. При включване на разклонител в другия изход на генератора, вече отчита само една фаза, като извадя "модернизирания" щепсел, пак се явяват две, но изпълняваме изискването на точка 2 от поста на уважаемия hidrazin. Тъй като възнамерявам да използвам генератора по този начин (без свързване със съществуващата инсталация) се надявам да няма проблем. Дано не съм оплескал нещо :roll: !
П. с. То вече и излизам извън темата, която е за свързване на генератор към ел. инсталация на къща :wink: .
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
пет яну 24, 2025 10:44 amkartechar написа:
Прочетох темата (признавам си, че малко по диагоналния способ), като се постарах да отсея зърното от плявата, с която изобилства. Ако бях модератор, сигурно щях да компресирам темата в максимум 10-12 страници. Като и да е. .
Изключително лесно поправимо. Пиши на АДМИН, че искаш да си модератор и да разчистваш
пон яну 27, 2025 1:29 pmn_a написа:

Изключително лесно поправимо. Пиши на АДМИН, че искаш да си модератор и да разчистваш
Ба, с картеШницата ли?!
Престаяш ли си да се разстрои сериозно, поради кратко монологизиране и.......!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
пон яну 27, 2025 1:31 pmТрифон П.Трифонов написа:
...
Престаяш ли си да се разстрои сериозно, поради кратко монологизиране и.......!

Нищо не си представям, загуби ме още на първите 12см. Остава ми, да се надявам, да са му смислени писанията.
Аз не бих дублирала с генератор инсталация. С генератор си имам приоритети, не цяла инсталация
Тъй то, ама "активните" по темата загубиха налягане. То се едно и също, пък и като се чете диагонално...
Може да му е голям?! Тогава възниква въпроса дали е нужен, колко пъти ще се ползва и колко прах ще събира.
Бе, да си стреля!
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 14

Тема "Свързване на генератор към ел. инсталация на къща. Въпроси." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: