• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 55
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.

От какво зависи сечението на кабелите?

87%
От мощността на консуматора (двигател, печка, бойлер и т.н).
258
13%
От защитата (предпазител или автоматичен прекъсвач).
38

Общо гласове: 296

Милен - майстор
Браво, поздравления за darken_nz
Тани - модератор
darken_nz написа:
Че как няма ,при такава защита :)
Че какво общо има сечението на кабела със защитата? Нали консуматорите са различни 13 kW и 70kW
Милен - майстор
Palawnik написа:
Милен и спри да увеличаваш мощностите, че ще трябва захранваме от АЕЦ-а :lol:
Така е по нагледно при по малки мощности някой ще вземе да смята по формулата "Х квадрата на киловат" :lol:
Palawnik - специалист
darken_nz написа:
По-голям товар - по-голяма защита и сечение
Явно Вие мен не сте ме разбрали :)
Предлагам да стиснем ръцете на 5% от товара, 80% от защитата, 5% от начина на полагане, 5% материала на жилата и 5% други фактори.
Предлагам да си стиснем ръцете на това предложение :knuddel: и да :prost:
darken_nz - специалист
Че какво общо има сечението на кабела със защитата? Нали консуматорите са различни 13 kW и 70kW
АП 630А - за тия дето са директно към него ,няма начин ,трябва да се вдигне и сечението :)
Последна промяна от darken_nz на нед яну 13, 2008 2:02 pm, променено общо 1 път.
Милен - майстор
Palawnik написа:
darken_nz написа:
По-голям товар - по-голяма защита и сечение
Явно Вие мен не сте ме разбрали :)
Предлагам да стиснем ръцете на 5% от товара, 80% от защитата, 5% от начина на полагане, 5% материала на жилата и 5% други фактори.
Предлагам да си стиснем ръцете на това предложение :knuddel: и да :prost:
СЪГЛАСЕН имаше смисъл от всичко писано до тук :prost:
darken_nz - специалист
Предлагам да си стиснем ръцете
Да и аз :)
Така и не можах да разбера с какво толкова ядосах Милен
Последна промяна от darken_nz на нед яну 13, 2008 1:40 pm, променено общо 1 път.
zz_stefanov - майстор
Palawnik написа:
Милен нека сме коректни до край и да кажем че тези "L7" и "L8" се защитават от "Q3".
L7 и L8 се защитават от един и същи прекисвач, а L7 e 5 пъти по-голям от L8. Защо сечението им е едно и също?!?!?!?!
Ще се опитам да обясня с прости думи защо "L7" и "L8" са с голямо сечение. "Отговорноста" за безопасната им работа (т.е. да не се запалят) е на "Q3". За да сработи "Q3" в случая трабва ток който може да се осигури при късо "L7" и "L8" само от тази дебелина на провобниците и нагоре. Това обаче прави схемата донякъде нереална защото вместо "L7" и "L8" да са дебели може да се сложи и по една защита преди тях, което би направил според мен всеки проектант. Приемам разбира се, че схемата е за илюстрация на дискусията. :)
Милен - майстор
Приемам разбира се, че схемата е за илюстрация на дискусията. :Smile:
Точно, схемата сама дава отговор на въпроса на дискусията. :lol:

Айде наздраве :prost:
zz_stefanov - майстор
Сега обаче дикусията може да се насочи към това, как се избира защитата :-D
Защото примерно при схемата на "L7" и "L8" се защитават само кабелите при късо. А ако стане нещо в товара .... ?
Последна промяна от zz_stefanov на нед яну 13, 2008 2:07 pm, променено общо 2 пъти.
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 55

Тема "От какво зависи сечението на кабелите?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: