съб дек 09, 2023 2:25 pmB0bi написа:Кога се търси верига свързана със земятасъб дек 09, 2023 8:18 amkozl написа:Ето за това предупредих - наложила се е логиката със светкавиците ... А тя няма масто тук. Има съществена разлика между статичното електричесто натрупано в облака и разредено към земята и електрическия ток протичащ между изводите на източник на напрежение.
Зависи от гледната точка. Като се абстрахираш от глобалните връзки и се оглеждаш в брънката и не виждаш невидимите връзки и се оказва, че земята попива ток![]()
И без никви ел.мрежи в голото поле като тресне светкавица во небето тока де се попива![]()
То не пречи да заземите и фенерче. Би ли ошишъл ток в земята? Включете мисловната си дейност, моля!
За кораба, морската вода и земята под нея ... Шегуваш ли се или нарочно подвеждаш ... Защото не вярвам (поне не искам), че виждаш "изтичащ" ток от генератор на кораба към морското дъно. Все пак ще го кажа: "затвори му веригата на този ток някак си. Нали това е съществено условие за протичането на му".

Това е защитна верига. Гръмоотвод-шина-заземител. Преди години проектите, които изпълнявахме имаха един контур заземление за ел.табло и мълниезащита. Сега са два разделни до земята и ако земята е едон провъдник значи там са свързани

Но пък ми възниква въпроса, кое заземление е по-важно, това на таблото или това на мълниезащитата. И ако ЕРП -то мое би прави некви проверки на заземлението към таблото, за мълниезащитата няма и поддръжка даже.
От коментари за генератори и зануляване и заземяване та стигнах и мълнии да "Фъргам"

Това заради попиването

Да и продължавам да си мисля, че за много хора, на които не им до ел.науката, приемат земята като попивателна за тока.
Статистически тези хора са повече от ел.запознатите, така че - "земята е плоска".
Обаче защо трябва да си мисля за веригата към земята

На практика тази верига не е създадена да върши работа, а да защитава - така си мисля

Мисълта ми обаче почва да дерзае, дори и да боксува, когато тая верига се затвори, а причината невидна и неосъзната.
Т.е. теоретично няма верига, но на практика протича ток

Примера с корабите писах от любопитсво, че те дали са практически заземени с или без необходимост

А как от генератора на кораба ще протече ток по време на експлоатация. Това не е за моята мисъл дори. Но първото което си помислих, корабите от метал заземени ли са или не в солената вода