• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 55
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kozl - майстор
съб дек 09, 2023 2:25 pmB0bi написа:
съб дек 09, 2023 8:18 amkozl написа:

Зависи от гледната точка. Като се абстрахираш от глобалните връзки и се оглеждаш в брънката и не виждаш невидимите връзки и се оказва, че земята попива ток :roll:

И без никви ел.мрежи в голото поле като тресне светкавица во небето тока де се попива :wink:
Ето за това предупредих - наложила се е логиката със светкавиците ... А тя няма масто тук. Има съществена разлика между статичното електричесто натрупано в облака и разредено към земята и електрическия ток протичащ между изводите на източник на напрежение.
То не пречи да заземите и фенерче. Би ли ошишъл ток в земята? Включете мисловната си дейност, моля!
За кораба, морската вода и земята под нея ... Шегуваш ли се или нарочно подвеждаш ... Защото не вярвам (поне не искам), че виждаш "изтичащ" ток от генератор на кораба към морското дъно. Все пак ще го кажа: "затвори му веригата на този ток някак си. Нали това е съществено условие за протичането на му".
Кога се търси верига свързана със земята :?

Това е защитна верига. Гръмоотвод-шина-заземител. Преди години проектите, които изпълнявахме имаха един контур заземление за ел.табло и мълниезащита. Сега са два разделни до земята и ако земята е едон провъдник значи там са свързани :? Сигурно има обяснение, което не знам.
Но пък ми възниква въпроса, кое заземление е по-важно, това на таблото или това на мълниезащитата. И ако ЕРП -то мое би прави некви проверки на заземлението към таблото, за мълниезащитата няма и поддръжка даже.
От коментари за генератори и зануляване и заземяване та стигнах и мълнии да "Фъргам" :-D
Това заради попиването :wink:
Да и продължавам да си мисля, че за много хора, на които не им до ел.науката, приемат земята като попивателна за тока.
Статистически тези хора са повече от ел.запознатите, така че - "земята е плоска".

Обаче защо трябва да си мисля за веригата към земята :?
На практика тази верига не е създадена да върши работа, а да защитава - така си мисля :roll:

Мисълта ми обаче почва да дерзае, дори и да боксува, когато тая верига се затвори, а причината невидна и неосъзната.
Т.е. теоретично няма верига, но на практика протича ток :? Е това се случва при абстракция и неотчитане на фактори, скрити за гледната точка.

Примера с корабите писах от любопитсво, че те дали са практически заземени с или без необходимост :?
А как от генератора на кораба ще протече ток по време на експлоатация. Това не е за моята мисъл дори. Но първото което си помислих, корабите от метал заземени ли са или не в солената вода :?
Козлин, нещата с мълниите не се ли обясняват простичко с голямата разлика, въпреки малкият капацитет?
hidrazin - майстор
нед дек 10, 2023 4:05 amB0bi написа:
Ти ме караше да ти рисувам скица по-назад. Аз го направих с думи.
Нито нарисува някаква скица с предполагаемия ти пробив, нито оправи анкетата.
Ай ся да караме подред и да приключваме ... с темата. :-D
ТОВА което разбрах от твоите писания в тази тема:
- Имаме къща с двпроводна инсталация (система TN-C със занулени контакти) която трябва да захраним аварийно с генератор.
- Къщата няма повторен заземител (няма си локално заземяване).
- Ти предлагаш да разкъсаме напълно връзката с мрежата (фаза и нула).
- Към мястото на разкъсването да присъединим двата края на намотката от генератора. (вече уточнихме че монофазен генератор няма нула и фаза)
- Ти съветваш нищо да не заземяваме, нито някой от двата края на намотката, нито корпуса на генератора. Демек системата да стане "хвърчаща" - без нула и фаза.

Така ли е или грешно съм разбрал? Да ти търся ли и схема?
Ако е така - потвърди. Ако не - коригирай ме.
:partyman:
P.S. Като свършим с този въпрос, ще ти коригирам и "анкетата". :)
Детето - специалист
А какво стана с МПС в които също има генератори, те дали са заземени.
Защо фазомера ми свети в ръката дори и на дървения под на третия етаж на къщата :? А ако направя същото упражнение сфазомера, но с обувки с висока гумена и т.н подметка не свети :?
Защо отчитате напрежение между намотките и корпуса на агрегата :?
Какво става когато върху проводник по който тече ток навием около него друг проводник :? двата проводника са изолирани :!:
Смесвате неща който са на земята с неща който са изолирани от нея и там става голямото мазало.
ivanovbg - майстор
Детето написа:
А какво стана с МПС в които също има генератори, те дали са заземени.
Защо фазомера ми свети в ръката дори и на дървения под на третия етаж на къщата :? А ако направя същото упражнение сфазомера, но с обувки с висока гумена и т.н подметка не свети :?
Защо отчитате напрежение между намотките и корпуса на агрегата :?
Какво става когато върху проводник по който тече ток навием около него друг проводник :? двата проводника са изолирани :!:
Смесвате неща който са на земята с неща който са изолирани от нея и там става голямото мазало.
Генераторите са заземени в колите. Единия полюс им е земя- корпус. Акумулатора също единия край е на маса. Въпрос на отправна точка. Едно време и колите се заземяваха с така наречените антистатични ленти. Ся май е отживелица

Щом свети фазомера е много вероятно да те удари тока ако пипнеш с гола ръка на същото място

Ако върху проводник по който тече ток, навием друг се получава трансформатор - токов. В зависимост от силата на тока дето тече по първия проводник и броя на намотките на втория, като хванеш краищата може и да те убие.

Всичко зависи от отправната/гледната точка. Ако си в лодката - движи се брега, ако си на брега - движи се лодката. Затова привидно несвързани неща правят мазало.
gogo7777 - майстор
При МПС имаме трифазен генератор (алтернатор), на който звездния център е на корпус и минуса на акумулатора. Останалине три края (фази) отиват в трифазен изправител схема Ларионов.
:)
ivanovbg - майстор
Гога, пак бъркаш.
На турбините не са ли почти същите като на автомобилите? Разликата принципно е само в големината и изолацията на намотките.

Някой път като имам време трябва да тествам до колко волта и натоварване ще вдигне автомобилен алтернатор.
Andri01 - майстор
Волта - има си регулатор. Но зависи дали в него има и огарничение по ток. Ако няма / не работи/ ще го изпържиш.
gogo7777 - майстор
нед дек 10, 2023 6:59 pmivanovbg написа:
Гога, пак бъркаш.
На турбините не са ли почти същите като на автомобилите?
За какви турбини става на въпрос?
ivanovbg - майстор
Секви Гог, водни, парни...

Регулатора се маха. Изправителните диоди ще трябва да проверя до какво напрежение са. Ще му сложа един 2 киловатов бързовар и газ дорде изпуши. Ако изпуши де.
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 55

Тема "Употреба на занулени контакти с генератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: