• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 55
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
пет дек 08, 2023 8:59 pmB0bi написа:
"производителят казва- "Да се заземи!"
НО! - там където е указал. Т.е. да се заземи корпуса. Не го отричам, въпреки липсата на смисъл!
Ми не, не го казал. примерно:
СТРАНИЦА 12
Не е задължително заземяване на генератора.
А сега де?
Но пък производителя е казал:
Свързването на генератора в електрическата мрежа на сгради е допустимо само от
квалифициран електротехник и съобразно законите и нормите на страната.
Демек да вземеш да се замислиш дали отговаряш на изискванията... :-D
:partyman:
Допускам, че може да греша.
Затова, за да не повтори някой това у домът си, клипчетата са в коша.
Беше споменато, че специалистите си мълчат. Е, никой не е длъжен.
Топла зима, ток на талази и послушни фази!
B0bi - специалист
Не искате да погледнете по-напред от носовете си. Каквото ви е навряно в очите - това виждате. А разсъжденията ... не са за вас. Бях пледложил нещо като тест "за баня". Странно как никой не се включи.
Хора, гледайте на земята като на един проводник. Тя не попива ток! Представете си, да речем една макара с 1км някакъв проводник. Като свържете за единия й край някакъв токоизточник, ще отиде ли ток в нея?
Залагате животи да бъдат спасени след изключване от "късо". Да де, но гарантирате ли 100%, че изключващото устройство ще сработи? Ами ако някой е сложил тел в патрона? Ако някой е шунтирал АП-то, щото често му пада? Да не говорим за възможно чисто механични повреди ...
Залагате си капан като свързвате единия край сами на земя и се надявате да изключи нещо, някъде ако другият край "се опре" на корпус. А не е ли по-добре токът да си тече по жиците, където трябва, а ако се появи галванична връзка с корпуса, просто да сигнализира? Не е ли това по-безопасният вариант? Дали производителите на генератори са прости като мен, та не правят толкова любимата ви връзка в завода?
И вижте "анкетата" ми за безопасна баня. Кажете си мнениено, моля!
kozl - майстор
B0bi живота е низ от компромиси.
Сигурно има всякакви защити, включително защита на защитата, ама цената стаа непоносима.
Е са гледам бояджии. Оставил съм им фасунги, крушки свързани с Ваго клеми към проводниците на кабела, изолирбанд. Заварвам неизолирани оголени проводници след откачени Ваго клеми, барбар с фасунгата. И така си бачкат. Питам защо не са изолирани-обезопасени - еми времето не стига. Аве оно и пипето не стига оти от мноо работа и мисълта се спъва, щото ако откачат фасунгата и Вагото остане на проводника от кабела, все пак си е изолирано.
B0bi написа:
Хора, гледайте на земята като на един проводник. Тя не попива ток!
И как да стане това :? Електропреносната мрежа е глобална. Трифон с неговата ел.система е брънка в мрежата.
Щрака един ключ и чудо вече се е откачил от глобалната електропреносна мрежа.
А дано, ама надали :roll:
Нейде галванична връзка се таи :wink: И така пак действително, неосъзнателно инсталацията на Трифон пак е свързана с глабалната мрежа, а теоретично такава връзка няма.

Ние сме заринати с всекакви ел.преобразуватели. Само у нас ползвам над 20. За телефони, лаптопи, принтер ......
А да принтер. Нейде из форума съм писал за този принтер НР.
пон окт 24, 2022 6:55 amkozl написа:
И мен ме щипе USB-то от принтера като е извадено от буксата на компа. Като измерих напрежението на корпуса на изваденото USB спрямо нулата 115 V.
Ако имах трипроводна инсталация и увиснал (несвързан) ЖЗ проводник по него и по корпуса на компа, па и по всички уреди с корпус щеше да пощипва туй от принтера. А принтера е с двужилно захранване и няма ЖЗ.
Тва от неква тема за напрежение м-у земя и нула. А са де :? То всяко нещо си има точно обаяснение, но често влизаме в заблуждение поради невидимите връзки. Уж всичко е изолирано, а то некви кондензатори правят връзката. А ако пробият :shock:
Та и земята ако я гледаме като един проводник пак сме в заблуждение, оти тоя проводник е пространствен и на мноо места.

Аз па са не знам за себе си - солената вода или земята е по-проводима :?
И ако солената вода е по-проводима от земната основа, то джелезното корито в морската вода може ли да се счита за свързано към тоя земен проводник и съответно заземено :?

И пак де се върна на това:
B0bi написа:
Зависи от гледната точка. Като се абстрахираш от глобалните връзки и се оглеждаш в брънката и не виждаш невидимите връзки и се оказва, че земята попива ток :roll:

И без никви ел.мрежи в голото поле като тресне светкавица во небето тока де се попива :wink:
съб дек 09, 2023 7:15 amB0bi написа:
....
....
И вижте "анкетата" ми за безопасна баня. Кажете си мнениено, моля!
Това трябва да го преосмислиш, ако ти е възможно.
След такова твърдение останалото, което си написал, е като каца мед, с капка катран.

Моята баня е най безопасна, предвид статистиката, която аз мога да направя за нея.
Не бях се замислял, но ако аз направя анкета, то освен това да се потвърди, ще имам големи проблеми. Не завиждам, че ти си освободен от тях.
съб дек 09, 2023 8:18 amkozl написа:

Щрака един ключ и чудо вече се е откачил от глобалната електропреносна мрежа.
А дано, ама надали :roll:
Нейде галванична връзка се таи :wink:
...... и се оказва, че земята попива ток :roll:

И без никви ел.мрежи в голото поле като тресне светкавица во небето тока де се попива :wink:
Не е галванична, но задължително ще преправя схемата, за да е напълно безопасна инсталацията ми. подробности оставям за собствена консумация.

Земята е най големият кондензатор на .......земята. Вероятно затова картофа има подобно свойство, оти е расъл в земята. Ползвал ли си го като такъв?
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на съб дек 09, 2023 11:41 am, променено общо 1 път.
kozl - майстор
съб дек 09, 2023 11:04 amТрифон П.Трифонов написа:
Земята е най големият кондензатор на земята. Вероятно затова картофа има подобно свойство, оти е расъл в земята. Ползвал ли си го като такъв?
Не съм :sad:
Мноосъм гладен и не ми остаат картофи за други ползи :lachtot:
съб дек 09, 2023 11:31 amkozl написа:
съб дек 09, 2023 11:04 amТрифон П.Трифонов написа:
Земята е най големият кондензатор на земята. Вероятно затова картофа има подобно свойство, оти е расъл в земята. Ползвал ли си го като такъв?
Не съм :sad:
Мноосъм гладен и не ми остаат картофи за други ползи :lachtot:
Не са ползи, а нужди- неволи.
Дай боже само глад да утоляваш с него, картофът, и хрупкав, и вкусен да ти е!
kozl - майстор
Като се замисла имам повече кондензатори отколко картофи.
А то м- другото некога садех, копах, пръсках и генерирах картофи, ма имаше къде да ги заземявам.
А са требе ги занулявам долу у мазата, а там топло и се "офазяват" с nP израстъци :-D
gogo7777 - майстор
Не пипай израстъците да не те утрепа тока.
:drinkers:
B0bi - специалист
съб дек 09, 2023 8:18 amkozl написа:

Зависи от гледната точка. Като се абстрахираш от глобалните връзки и се оглеждаш в брънката и не виждаш невидимите връзки и се оказва, че земята попива ток :roll:

Ето за това предупредих - наложила се е логиката със светкавиците ... А тя няма масто тук. Има съществена разлика между статичното електричесто натрупано в облака и разредено към земята и електрическия ток протичащ между изводите на източник на напрежение.
То не пречи да заземите и фенерче. Би ли ошишъл ток в земята? Включете мисловната си дейност, моля!
За кораба, морската вода и земята под нея ... Шегуваш ли се или нарочно подвеждаш ... Защото не вярвам (поне не искам), че виждаш "изтичащ" ток от генератор на кораба към морското дъно. Все пак ще го кажа: "затвори му веригата на този ток някак си. Нали това е съществено условие за протичането на му".
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 55

Тема "Употреба на занулени контакти с генератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: