• 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 54
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.

От какво зависи сечението на кабелите?

87%
От мощността на консуматора (двигател, печка, бойлер и т.н).
256
13%
От защитата (предпазител или автоматичен прекъсвач).
38

Общо гласове: 294

Тани - модератор
Направих една бърза справка с моята , която си е нормална готварска печка , а не промишлена и е на 15 години без екстри като вентилаторно печене , което вдига още 2 kW керамични котлони с разширени зони и т.н.

Разбра ли сега защо не се тръгва от консуматорите - като се каже печка аз си представям 10-12 kW , а ти 2kW , а уж говорим за едно и също! :wink:

Прикачен файл

P1340036.JPG
vvventsi - специалист
Тани написа:
Направих една бърза справка с моята , която си е нормална готварска печка , а не промишлена и е на 15 години без екстри като вентилаторно печене , което вдига още 2 kW керамични котлони с разширени зони и т.н.

Разбра ли сега защо не се тръгва от консуматорите - като се каже печка аз си представям 10-12 kW , а ти 2kW , а уж говорим за едно и също! :wink:
Тани, тя твоята печка като гледам е за трифазно захранване!Ако я пускаш на монофазно трябва да я слагаш на отделен токв крък с 6mm2 кабел специално за нея зада работи на 100% а и колко ти е изчислената мощност на цялото жилище? на 63A предпазител е 13.7kW та тя печката ако е 10-12kW означава че още 1kW можеш включиш!
Тани - модератор
Монофазна си е . Това е най-обикновена стандартна печка. Всички са с подобна мощност, че дори и по-мощни!Твоето трудно може да се нарече стандартна печка!
vvventsi - специалист
Не вярвам да има проектант който да проектира 10kW на отделен токов кръг само за една печка като тя цялата изчислена мощност на жилището ще е най много 13.8kW 63A предпазител на монофазно захранване, а ти ако щеш и 15kW печка включвай,дори да няма никаква представа за консуматорите който ще се включват в това жилище!
vk - специалист
Много яка тая печка !
На топлофицирано жилище проектната мощност е 6-7 до 8 KW
Тя само печката ще глътне такава мощност (разбира се ако се натовари много)
Тани - модератор
Вие направо ме изумявате! Наистина ли си мислите , че тази антика е мощна? Че какво са 8 kW за готварска печка? От документацията на първата ми попаднала печка

11,555 kW инсталирана мощност!

Предполагам , че само котлоните на един керамичен плот имат по-голяма мощност от цялата ми печка , но не успях да открия данни от бързия преглед в Интернет. Влезте в първия магазин за бяла техника и се загледайте в табелките! Смятам, че ще ви се изясни картинката! Но не гледайте онези половинки печки с двата реотана и фурна по-малка от микровълновата , а стандартни съвременни печки.И уредите за вграждане. Нали няма да проектирате за миналото , а за бъдещето!

Прикачен файл

Печка.png
Печка.png (20.21 KиБ) Видяна 5739 пъти
vvventsi - специалист
Точно за бъдещето се говори за енергийно ефективни уреди с минимални загуби ,а не обратното,и тя печката може да е 12kW инсталирана мощност но не и изчислената мощност,или ще ми кажеш че тая печка дето е 12kW e кабел 10mm2 ли?
Тани - модератор
И каква стана тя? Значи имаме инсталирана мощност 12kW
Казваш , че кабела зависи от товара
хвърляш боб и казваш , че на тази печка и са достатъчни 3kW и си я инсталираш с кабел 2,5 мм² , който е разклонен от 4 мм² кръг за цялата кухня с предпазител 25А! Правилно ли съм те разбрал?

Относно енергийната ефективност - тя няма почти нищо общо с мощността. За загряването на 100л. вода ще се изразходва едно и също количество енергия независимо дали нагревателя е 1 , 2 , 5 или 10 kW. Като доказателство - най-икономични са проточните бойлери , които всъщност са с най-висока мощност. Енергийната ефективност засяга по-скоро загубите , които могат да се компенсират с по-добра топлоизолация (при печките на фурната) или вида на котлоните. Също така с по-прецизно регулиране. Ако не ми вярваш включи си любимата фурна която пече бързо , нагласи и терморегулатора на максимум и засечи след като веднъж е изключил колко време ще работи в следващия час. Колкото е по- качествена печката , толкова по-малко време трябва да работи!
ArturDent - Почти Безобиден
Тани написа:
хвърляш боб и казваш , че на тази печка и са достатъчни 3kW и си я инсталираш с кабел 2,5 мм²
Колкото и да ти е чудно, долу-горе така се прави. Може би с изключение на бойлера. Проектанта само предполага каква печка и и къде ще бъде.
Може да пуснеш кабела в единия край на кухнята, а домакинята да реши че печката ще бъде на отсрещната стена. Една жена като си науми нещо няма какво да я спре.
А какво правим с отоплителните уреди? Как проектанта да разбере на кой контакт ще решат собствениците да ги сложат?
Съвсем по друг начин стоят нещата при проектиране в промишлеността. Там предварително се знае къде и какъв ще бъде консуматора. толкова киловата, с такъв пусков ток, с толкова време за пускане....
vvventsi - специалист
Тани ,ти проектирал ли си инсталация и правил ли инстанция на жилище апартамент или къща,и как я правиш,първо монтираш таблото с предпазителите,и после окабеляваш и казваш пу на този предпазител е такъв значи ще му сложим такъв кабел а другия е по мощен може още по дебел кабел да не стане пожар,така ли правиш Тани?
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 54

Тема "От какво зависи сечението на кабелите?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: