съб яну 18, 2025 7:15 pmbrum написа: За долната интегралка залагам на ACS712. Ползват я да мерят тока.Ще изскочи заек от тоз шипков храст...

съб яну 18, 2025 3:36 pmшоп написа:Благодаря за споделената информация, @Шоп! За мен е важна!съб яну 18, 2025 1:21 pmLux Æterna написа: На мен ще ми е интересно ако колегата @Шоп сподели до какви градуси горе-долу са се загрявали тези контролери при натоварване. Докосвал ли ги е с пръсти?! Можеш ли да си задържиш ръката върху корпуса, и по-точно където са транзисторите?!Ако питаш дали загряват корпусите външно- не не загряват.
Дъното, страниците и капака са от дебел оребрен алумин, но няма никакви вентилационни отвори. Дори лятото в горешините и при 2500-2800 вата добив корпуса не е по-горещ от 35-40 гр.
ср яну 22, 2025 12:22 pmhidrazin написа:Абе мислих за него ама май няма температурна компенсация и му дават цели 2% неточност - при 150 волта на панелите само от него ще се мени с 3 волта което не е фатално ама .... Днес слънцето по едно време прозираше през облаците и стигна 480 вата а преди при слънчево време не е надминавало 220 вата - панелите са почти легнали и имат малък наклон на запад а сега слънцето е много ниско и ъгъла е много кос. Въпроса е че пак нямам време и ще кара така а на лято ще местя панелите или ще мисля директно да правя другия проект със "излишната" енергия от съществуваща соларна система.
TL431
![]()
ср яну 22, 2025 12:16 pmLux Æterna написа: Слагай един предпазен диод паралелно на нагревателя - @Hidrazin това подсказва в няколко поста, че не се знае какъв транзистор точно ще се ползва. На моя IRFP 450 обещават, че са сложили тунелен диод вътре да го пази, ама дали е там?! Той нагревателя от самоиндукция какво ли напрежение ще изкара, ама да приемем, че може да е проблемно!Паралелно на нагревателя или на транзистора имаш в предвид. На IRFP 450 не са му сложили диод а това е паразитен диод при всички MOSFET - иначе наистина е хубаво да се сложи "шотки" диод.
Поздрави
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: