Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
onion - специалист
Здравейте майстори :)

знам че темата е стричка но реших да не пълня форума с нова и да пиша в тази ...

това по долу е апартамента ми , направил съм една примерна схема (според това което изчетох в тази тема). Дали запознатите с тези инсталации могат да ми кажат дали е добре така , разположението на датчиците и т.н. , като всякакви съвети и идеи са добре дошли.

Също така исках да питам от къде може да се взема и как се казва специалния кабел който се ползва за окабелявана на аларми за СОТ , защото UTP-то ще ми дойде малко дебеличко , в буквален смисъл тъй като ще пускам кабелите в первазите долу (предполагам другия а по тънък).

Мисля да се вържа към СОТ-161 , и бих си купил алармата и датчиците от друго място (ако има разлика в цените) но не знам дали това което ще купя (което ми трябва) после ще го приемат или ще кажат "ааа , тази аларма не става , трябва ти друга"

Благодаря предварително!

Прикачен файл

SOT.jpg
СОТ
SOT.jpg (33.29 KиБ) Видяна 6258 пъти
zmiori - специалист
sori za latinicata.
dat4ici koito masowo se polzwar rabotqt na 110-115 gradusa za towa mqstoto im nai dobre e da e w 1gala sre6tu wratata i prozoreca nese zablujdawaite dat4ik na 180 gradusa po4ti nqma ili ako ima to cenata mu e ednaaaa.
winagi slagaite dat4ik sre6tu centralata na okolo 3 metra sy6toto waji i za prez stena pri4inata sa predawatelite koito sa dosta mo6tni i kogato puskat testow signal prez nqkolko 4asa noje da ima fal6iwi srabotwaniq/no towa zawisi ot dat4icite tqhnoto RFI/.
powe4eto ot sywremennite centrali podyrjat opciqta nare4ena dwoino balansirane i po edna dwoika jila ot kabela wyrwqt sabitiq ALARMA I TAMPER apo dobrite maistori mogat da go naprawqt i po edno jilo. Toest po edin 6 jilen kabel puskat 4 otdelni zoni barabar s tamperite. zabrawete za FTP ili UTP grubisa twyrdisa i sa po skypi prosto nqmat nikakwo predimstwo oswen ako ne sa wi podaryk.
bylgarskiq kabel se kazwa 6TRV6- 6J /tretata 6 e cifra ne bukwa/

hwani informaciq ot tehnik ot SOT ne laik.
ako ima6 konkretni pyprosi pitai 6te ti otgoworq maksimalno to4no, 9 godini hranq deteto si s tozi zanaqt.
onion - специалист
благодаря за информацията

значи разпределението на датчиците , така както съм ги нарисувал е в следствие на идването на представител на СОТ и офертата им ... т.е. той така ги разпредели, но може би в ъглите е казал а не съм го разбрал :)

конкретните въпроси са:
- каква система (целта е всичко да е максимално евтиното И да може да се върже към СОТ после)
- от къде да се купи тази система ?
- какви датчици (при положение че има котка , целта е да не задейства алармата, жични да са)
- от всеки датчик и от клавиатурата се пуска кабел до системата , нали ?
- от клавиатура до вратата , нали ?
- други ?

дано не съм пропуснал нещо , ако има ще питам пак :) мерси
dron4o - специалист
Първо нетрябва да си толко голям маистор за да пуснеш на един 6-жилен кабел 4 зони обаче за мен тва е неприемливо но както и да е.
- каква система - Телетек произвеждат една СА 60 plys има изводи за трансмитер
- от къде да се купи тази система - магазина се казва Телетек адреса е ако си от софия де жк.дружба 1, Бул. "Проф. Цветан Лазаров" 35
- какви датчици - има датчици коиото се настройват да реагират на тегло се то се настройва мисля че от тях е добре да си земеш
- от всеки датчик и от клавиатурата се пуска кабел до системата , нали ? - пълни глупости :lol: варианта с връзването на последователност на датчиците маи не си го обмислял ако имаш 10 датчика по 4 кабела са 40 жици и още има други захранване и клавиатута и т.н. някои паяк мозе да се обеси :lol:
- от клавиатура до вратата , нали ? - да двужилен е достатачно
- други ? - предвиди си двужилен за захранване и един четерижилен за сирена ако искаш кам тая централа дет сам я дал за прюимер може да се варжат 4 клавиатури. Друго не се сещам за сега :) за друго чакам да питаш.
zmiori - специалист
Са 60(+) е перфектния вариянт цена качество за имонизирани датчици /да не сработват от котки SRP -PET4 или 2 но по-добре 4 но имат цена. Можеш да пробваш на ул." Сребърна" 14 до обръщалото. Там бе шоурума на производителя. Също така пробвай и в офисите на 3С сот.
Цена на контролен панел + клавиатура под 100 лева.
zmiori - специалист
цитат 1 "- каква система - Телетек произвеждат една СА 60 plys има изводи за трансмитер "
ами това не са изводи към трансмитер това са свободно програмируеми изходи които стават за трансмитер.
цитат 2 "Първо нетрябва да си толко голям маистор за да пуснеш на един 6-жилен кабел 4 зони обаче за мен тва е неприемливо но както и да е.
и защо ли? Щот сигурно не го разбираш. ми това сие жива далавера икономия на кабел и то голяма.
цитат 3 - други ? - предвиди си двужилен за захранване и един четерижилен за сирена.
тук въпроса е за що за сирената трябва да е 4-жилен като е напълно достатъчен 3-жилен.
цитат 4 "последователност на датчиците маи не си го обмислял ако имаш 10 датчика по 4 кабела са 40 жици и още има други захранване и клавиатута и т.н. някои паяк мозе да се обеси."
те това тук направо е не разбираемо една симбиоза от кабели и жици направо огън. Що по 4 кабела пък после стават едни жици. ако го направиш по лайшкия начин са 10 датчика по 1 кабел са 10 кабела по 6 жила са 60 жила в централата, ама ако му разбираш може да ги събереш в една зона ако искаш ама е тъпо./това е най новобранския вариант захранване 2 бр.жила алармена линия 2 бр. жила и тампер линия още 2 бр. жила, стават 6/
Групирането на датчиците по зони е важно за равномерното разпределяне.

Но по важно е да се групират зоните по групи за правилното включване по части.
Няма логика например да включиш под охрана гаража и коридора към тоалетната./докато си вкъщи/.
И други такива.
казах ти ако искаш помощ питай конкретно.
dron4o - специалист
имаш 6 зони как искаш си ги вразваи вапрос на личен вкус се пак
onion - специалист
Благодаря и на двама Ви за информацията , беше ми много полезна!

Ще се ориентирам към тази СА 60 + щом казвате че после мога да викна фирма и да се вържат към нея за охрана на дома ми.

Не съм скаран със запояване , жици и т.н. , но материята ми е непозната , тази с алармите и затова питам , искам да съм подготвен с всичко преди да викна фирмата за охрана и да им кажа "ето ми система и датчиците и всичко , вържете ме да ме пазите" :)

Нямам проблем с мястото за кабелите , защото не вървят много кабели през един път , така че ще си пусна отделен кабел до всеки датчик , също така освен тези на схемата мисля да сложа по един на всяка балконска врата , такъв за отваряне ... и да ги вържа на отделна зона , та когато съм в нас примерно да мога да ги пускам само тях , през нощта примерно да седят пуснати само на вратите , входната и двете балконски , това е изпълнимо ако всеки датчик е на отделен кабел , нали ?

Тема "Окабеляване за СОТ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: