Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Junak - майстор
evil написа:
при тази схема има прекъсване на нулата и ето нормативния документ който го забранява :)

Чл. 1913. Забранява се прекъсване на неутрален проводник (N) чрез монтиране предпазители или прекъсвачи.
Не ми се спори, но се надявам знаеш, че става въпрос за табло и автоматичен прекъсвач
lubomirlz - специалист
Юнак схемата найстина е вредничка, нулата е забранена да се прекъсва ако се ползва и за защитна (например двупроводните и четерипроводните инсталации) и не става въпрос само за табло и автоматичен прекъсвач :) А колкото до искрата, ами прескача си като отче наш и изобщо не и пука тока дали е променлив или прав, особено ако има индуктивен или капацитивен товар ( луминисцентни лампи) и с комбинацията евтин ключ :-D
zz_stefanov - майстор
Junak написа:
zz_stefanov, не ставай смешен. Има ключове, които комутират едновременно и фаза, и нула, и растоянието не е по-голямо. И не съм срещнал прескочила искра. Става въпрос за ПРОМЕНЛИВ ТОК, ако ти е ясно какво значи това. Не става само с ... И много държа да ми покажете нормативен документ, че тази схема е забранена. Поздрави
Разпитай хора дето са ремонтирали стари инсталации направени по тази схема и ще разбереш къде и е проблема. Тя няма да гръмне първия ден, а след като се влоши изолацията на ключа (което при схема 1 не е толкова критично). Темата сме я коментирали тук http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... sc&start=0 въпреки, че изписахме доста постове за да коментираме грешно постната схема.
Забрана за използването и в БГ никой не е може да посочи, освен забраната за комутиране а неутралата.
Ключовете дето си комутират едновременно и фазата и нилата си имат разделител между тях и не са за тук.
Подкрепям и мнениеята за другия и основен кусур, че се прекъсва нулата което е недопустимо.
Виждали сме се с тока :)
Junak - майстор
Офф, тръгна един никому ненужен спор. Съгласен съм за недостатъците на схемата и НИКОГА НА НИКОГО НЕ СЪМ Я ПРЕПОРЪЧВАЛ. Просто идеята ми беше, че схемата се среща, съществува, това обяснение не е валидно за нея и трябва да се внимава. Мотивът с забрана за прекъсване на нулата не е валиден, защото съм срещал много, много инсталации с ключ на нулата - да не забравяме, откога е наредба №3. И последно за "гърмящите "ключове - ами калпавите гърмят. Работя на кораб, къде ключа прекъсва винаги и двата проводника, щот фазите са две. Комутира шест 38W лум. тръби и нагорял по този начин ключ не съм срещал. Верно, корпуса е керамичен. Поздрави
Leon - специалист
moimoimoi написа:
може и да не е забранена,но обикновенно като сменяш ключ не очакваш да има и фаза и нула до ключа защото ако ги допреш ..... :lol:
А трябва да очакваш да има фаза на ключа!!!
"Вредният" ток май беше 100 mA. Което е 22 W. Лампите обикновено са повече.
Така че в ключа "идва" фаза през лампата и то "доволно голяма" :oops:

Затова както каза Junak:

"Затова - преди интервенции - автоматите или бушоните долу и фазоуказател/фазомер за всеки случай "

п.п. A kakто казва познат електричар:

"Развиваш бушона, държиш го в ръка, а пък ръката в джоба" :razz:
fikata - майстор
Темата си вървеше точно, особено с цитата на колегата pavelari от 2006..
Но с публикуването на втората схема на Юнака темата се оака.От защитниците,че тя работи.Тя може и да работи, но не е правилна от гледна точка на електробезопасност /прекъсва нулевия проводник през ключа/ и технико-икономичност/тя е четирипроводна а не три/
Така че, ако някой любопитен си хареса за изпълнение тази схема трябва да разбере защо не трябва.
Много осветителни тела,вкл. и полилеи са с метален корпус и са предвидени за връзка със защитен проводник.При двупроводната инсталация,която преобладава, това може да стане само чрез работната нула,която не трябва никъде да се прекъсва...
Наистина има още стари сградни инсталации/най вече стари къщи/ от преди повече от 60 години останали от времето на т.нар. белгийска система 150 V при която има предпазител и на нулата.Оправданието "ама може и така" е не само технически грамотно неиздържано но и съдържа повишена опасност от електрозлополука..
todortv - майстор
Kalo_Varna написа:

Няма да гръмне нищо! Втората схема също е работеща. Има 3 схеми на свързване на два дивиаторни ключа. Но малко хора ги знаят и още по малко използват :)
А,може ли да видим и третата схема.
zz_stefanov - майстор
Junak написа:
Офф, тръгна един никому ненужен спор. Съгласен съм за недостатъците на схемата и НИКОГА НА НИКОГО НЕ СЪМ Я ПРЕПОРЪЧВАЛ. Просто идеята ми беше, че схемата се среща, съществува, това обяснение не е валидно за нея и трябва да се внимава. Мотивът с забрана за прекъсване на нулата не е валиден, защото съм срещал много, много инсталации с ключ на нулата - да не забравяме, откога е наредба №3. И последно за "гърмящите "ключове - ами калпавите гърмят. Работя на кораб, къде ключа прекъсва винаги и двата проводника, щот фазите са две. Комутира шест 38W лум. тръби и нагорял по този начин ключ не съм срещал. Верно, корпуса е керамичен. Поздрави
Щом работиш на кораб има голяма вероятност да няма неутрала, като генератора (източника) на трифазно захранване е на триъгълник. От там да ти е междуфазно 220V. При такава схема не се говори за нула. Фазоуказателя свети и на двата проводника и задължитело прекъсвача е двоен. Ти ще кажеш как е точно на твоя кораб, защото аз се сещам поне за още един вариант, които ще изисква двоен ключ на монофазните консуматори.
Подобно е било положението заради, което заварваме и два предпазителя по селските къщи - имало е предпазител на двата проводника и нито един от тях не е бил свързан със земята. Там при преминаване на сегашния тип инсталации е трябвало да шунтират предпазителя на нулата, но не са го сторили.
За всеки тип инсталация се предприемат подходи за осигуряване на безопасноста.
mityom - специалист
схемата се е ползвала на времето в старите сгради, и вярвайте ми, ключовете гармят особено новите, на които разстоянието между контактите е по-малко и на 100 превключвания винаги се получава
1 "залепване"
Huhavela - специалист
zz_stefanov написа:
Junak написа:
А тука кво прайм :)
Това не трябва да го прайм никога, щото гърми в ключовете :)
Че няма да гръмне-няма,но няма да работи като девиатор.Опс. Ще работи-не съм догледал.

Тема "Информация за tofko относно девиатори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: