Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
fikata - майстор
Учителят ни по физика казваше,че ако няма напрежение ток не може да протече. :)
Тани - модератор
Е да , но обратното не е вярно! :razz: Това , че има напрежение не значи , че със сигурност ще протече ток! Поне такъв с някаква практическа стойност де! :wink:
Mapek - специалист
Тока задействащ ДТЗ също няма практическа стойност по твоите разбирания /задейства се през фазомер/, но напоследък все по-често се препоръчва ...
Тани - модератор
Практическа стойност е тази , която би ни дала някаква информация. Това , че уреда отчита 220V с нищо не ни помага.Включи едното жило на някой по- дълъг 2 или повече жилен кабел кабел във фазата а другите жила остави свободни и премери какво е напрежението им спрямо нулата!
А относно ДТЗ 30 милиампера си е ток от където и да го погледнеш!Не ми се вярва да се включи от фазомер с глимлампа- това означава че и ти би светнал при всяко мерене с този фазомер!Този ток дори би зачервил спиралата на лампата с нажежаема жичка. Лампата в случая по-скоро дава насока дали протичат по- големи токове и дали зануляването би повредило хладилника! Не разбрах все пак какъв е твоя практически съвет? И с какво помагаш в случая?
fikata - майстор
Лампата в случая по-скоро дава насока дали протичат по- големи токове и дали зануляването би повредило хладилника! Не разбрах все пак какъв е твоя практически съвет?
Твоя съвет практически го разбрах така: ако светне лампата контакта и хладилника да не се зануляват щото това ще повреди изправния хладилник.
А пък нашия учител по физика казваше,че ако измерим с уред напр.220V какъв ток ще протече/дали е"практически" тока или не/ зависи само от съпротивлението което ще затвори веригата.
Много приказки срещу краткото и категорично: задължително е всички контакти да бъдат занулени и металните корпуси на ел.уреди да бъдат свързани със защитната нула.
Тани - модератор
Тани написа:
А обясни ли на тези социално слаби хора колко струва едно погребение? А престой в болница? Голяма част от хората са социално слаби именно защото не умеят да подреждат приоритетите си!
Това , че фазомера свети , не означава задължително че е офазен хладилника. Пробвай с пробна лампа на която да закачиш единия кабел за нулата , а другия на корпус. Предполагам , че няма да светне , което ще е гаранция , че няма да падне предпазителя. Ако свети само в едното положение отбележи положението на щепсела което е безопасно и занули контакта .
Да - правилно си ме разбрал! Лампата е за да се избегнат фойерверките за да се установи дали е изправен хладилника.Напрежението вече е премерено , с лампата мерим тока! Както писах по- горе , дори да не е изправен хладилника, може да се избере как да се включи щепсела и пак да работи НО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРЯБВА ДА СЕ ЗАНУЛИ КОРПУСА!!! При всички случаи така ще е по-добре от сегашното положение което доколкото разбрах е да не се прави нищо и да си остане под напрежение !
zz_stefanov - майстор
kam34 написа:
Имах същия проблем с стар руски Бирюса фабрично не е предвиден за зануляване и щепсела и всичките му кабели са двупроводни. Подмених щепсела и цялото опроводяване с трижилни кабели, зануляване на корпуса на компресора и отделно на корпуса на самия хладилник. Проблемите от втрисане при допиране до оголени метални части изчезнаха.
Хладилника който купихме преди 20 години - руски Полюс, още като нов беше така. Нямаше зануляване/заземяване. Беше като делител на напрежение, както и да завъртиш щепсела, на корпуса имаше половината от мрежовото. :yawinkle:
Проблема се оправи с нов трижилен кабел със щепсел шуко. Как би се държал с ДТЗ, не знам, защото не съм му мерил утечката.
Mapek - специалист
Тани, това с маркирането на щепсела, моля те не го препоръчвай на никого! Смъртен случай на мой близък е резултат от точно такова маркиране - все ще се случи при някакви обстоятелства щепсела да се обърне. И в оня случай "експертите" казвали, че било от индукция :x
Относно задействане на ДТЗ през фазомер - пробвай и пак пиши /бъркаш във фазата да светне и пипаш с пръст шокопластините; впрочем, някъде съм го срещал писано и в този форум, ако предпочиташ намери го/.
Нямам нищо против лампата с нажежаема жичка, но нейното приложение е друго.
Тани - модератор
При занулен корпус ако обърнат щепсела или ще падне предпазителя или ще стане нещо с хладилника, но при всички случаи ще е безопасно за собствениците. Сега със сигурност не е ! Прочетете ми отново постовете и ми посочете къде съм препоръчал да не се занулява???
John - специалист
Това се получава,при проверка с пробник без намотка.Ако,дадеш м/у нула и земя ,дори и при изключен АП ако,ДТЗ е обща ще сработи.При това упражнение,с комбинирана ДТЗ ефекта е същият.Явно,съпротивлението на диодите в тези пробници е малко,и ДТЗ го приема за късо.

Тема "Утечка ????" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: