Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Тани - модератор
А кое ще гарантира че единия ключ не е задействан половин час след другия?
bonjyr89 - специалист
Ами всъщност нищо,но нали за това са ключове а не бутони,самият факт че е с ключ показва,че има някаква степен на секратност т.е когато ключа е секрете трудно ще се задейства без ключа а когато са два става още по-трудно.Все пак ако трябва за някоя много специална работа ще е добре да се даде някой лев за нещо заводско.
Тани - модератор
Trifun написа:
Момчета, гледали сте, предполагам, филми където става дума за банкови трезори :)
Там, от двете страни на вратата, има по една ключалка. В двете ключалки трябва да се пъхне ключ и да се завъртят ЕДНОВРЕМЕННО за да се отвори трезора. Ключалките са на достатъчно разтояние една от друга - за да не може тази операция да се извърши от един човек.
Фактически целта е само и единствено при едновременно завъртване на ключовете да се задейства някакво реле, което да подава напрежение за вратата, да кажем ...
Та ... питам се каква ли ще е схемичката на това нещо ??
Дали може да стане само с релета ( и евентуално някоя R-C група за осъществяване на закъснение ), без друга електроника ?
Какво мислите по въпроса ? :)
bonjyr89 - специалист
Уууупс :shock:
Съжалявам пак не съм обърнал достатъчно внимание като съм чел :lol:
pavelari - майстор
Trifun написа:
хихихи, @pavelari, наистина мнооого нагледно илюстровано ! :-D
А сега, би ли предложил решение за схема "И" - как лампата да светне само при едновременно задействане на ключовете ???
Тук вече има значение и фактора "време" - т.е. включване на единия ключ и след това на другия НЕ Е решение.
Ето ти и схема с ВРЕМЕ - демек само едновременно и с релета. Ако нещо не е ясно питай...

А ако и двата бутона /ключа/ се натиснат абсолютно едновременно или им се сложи по едно времезакъснително блокче за по 0.5 сек става точно това което искаш - но колеги те съветваха, че не се прави с релета иначе схеми с релета да ми искаш

Прикачен файл

untitled1.JPG
untitled1.JPG (17.05 KиБ) Видяна 2711 пъти
Trifun - специалист
:-D
Тая схема нещо "куца" :razz:
Готиното ЛЯВО човече (примерно) затваря ключа и ... "реле отключване" се задействаааа :-D
Тогава за къф ч*п ни е готиното ДЯСНО човече ?? :razz:

Както и да е ... Така или иначе колегите предложиха вече работещи решения, така че можем да считаме темата за приключена според мен :)
Justy - майстор
Trifun написа:
:-D
Тая схема нещо "куца" :razz:
Готиното ЛЯВО човече (примерно) затваря ключа и ... "реле отключване" се задействаааа :-D
Тогава за къф ч*п ни е готиното ДЯСНО човече ?? :razz:

Както и да е ... Така или иначе колегите предложиха вече работещи решения, така че можем да считаме темата за приключена според мен :)
Куца здраво :? Нормално затворените контакти на Р1 и Р2 са във веригата на бобината на Реле отключване - щом и двете затворят - Реле отключване отпуска :shock: И - сбогом милионче :wink:
Павка - пий една бира и пробвай пак :)

Тема "Една задачка и от мен :)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: