Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
fikata - майстор
Как пък никой не попита в какъв съд ще се вари тази лютеница,която трябва да се бърка.В джезве,тенджера,казан от пералня или в конш.Всеки тича с готови идеи от мотор-редуктор на SEW през моторче за авт.чистачки та до микродвигател на програматор за пералня..
:-D
lubomirlz - специалист
Ако съда не е с двойно дъно, каквато и механична бъркалка да се направи, лютеницата ще загорява...
hidrazin - майстор
fikata написа:
Как пък никой не попита в какъв съд ще се вари тази лютеница,която трябва да се бърка.В джезве,тенджера,казан от пералня или в конш.Всеки тича с готови идеи от мотор-редуктор на SEW през моторче за авт.чистачки та до микродвигател на програматор за пералня..
:-D
Хм, а какво е конш? Интересно ми е - такова чудо не бях чувал.Колко е голяма България!
А иначе лютеница се вари в максимално широк съд.Целта е огледалото да е по-голямо, за да се изпарява по-бързо водата.Затова тези дето си правят казани за ракия от перални и ги навързват по няколко не печелят почти нищо освен това че ще ги зареждат по-рядко.Иначе сумарното време за изваряване е едно и също.
А и питащия за бъркалката не постави никакви условия за съда.Би трябвало да е наясно с нещата.Пък ако иска да я вари в автоклав! :mrgreen:
fikata - майстор
Хм, а какво е конш? Интересно ми е - такова чудо не бях чувал
Наименованието е познато в хранително-вкусовата промишленост.По точно в големите шоколадово-сладкарски фирми. Това е един огромен казан/ мин 2 куб.м вместимост/ с бъркалки,и където се приготвя полутечната маса като тесто за вафли,фъстъчена паста,шоколадов кувертюр/заливка/ какаова маса и др. От него с помпи и тръби продуктът се транспортира до съответните производствени машини.. :-D
hidrazin - майстор
Благодаря за изчерпателния отговор!
amal - напреднал
Голямо тенджере с диам. 40 см. и височина 35 см. Бърка се 3 ч. до отмаляване плюс пръскането от което изгаря кожата. Това се повтаря 3-4 дни за цялата челяд, която чака на опашка. И кто почне болката в ръцете, почваш да мечтаеш за моторче. #-o
hidrazin - майстор
amal написа:
Голямо тенджере с диам. 40 см. и височина 35 см. Бърка се 3 ч. до отмаляване плюс пръскането от което изгаря кожата. Това се повтаря 3-4 дни за цялата челяд, която чака на опашка. И кто почне болката в ръцете, почваш да мечтаеш за моторче. #-o
Ако смениш тенджерето с тава 60 см. диаметър и височина 15 см. ще си готов за 1,5 часа бъркане.
Ако не знаеш защо ще обясня.
amal - напреднал
Прав си за диаметъра, но имам тенджерата а и газовия котлон не позволява по широка тенджера. Двигателчето което купих не знам дали ще е достатъчно мощно да върти лопатка, по-голяма от 35 см. В момента няма чушки за да го проверя.
fox_vt - майстор
Какво е моторчето колега,и каква е лопатката,на тебе ти е достатъчно и една ламаринка или друго подходящо със ширина 1см която да обхожда дъното и да надига материала,като формата на ламаринката ще е леко извита назад за по малко съпротивление.
amal - напреднал
Моторчето е гръцко, . Лопатката ще я направя от дървена летвичка с дебелина 12-15 мм , дължина 35-38 см и височина 5 см, подострена отдолу Може и от неръждавейка с гумен ръб. Въпросът дали ще върти когато лютеницата се сгъсти. Опита лятото ще покаже.Според продавача върти агне 40 кг., използвали го и за въртящи се витрини.
Моторчето върти доста добре, 1 оборот за 4 сек, мощничко е и тъй като лопатката е с две рамена ще минава по дъното за 2 сек.
Моторче-http://stikni.com/Regions/Panagiurishte ... id-463029/

Тема "Помощ за особен мотор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: