Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
PCL82 - майстор
Разбира се довършете си спора , пък след това може да обсъдим схемите, които съм пратил. А що се отнася до позицията ми за ситуация като този спор е: човек има право да прави нещо едва когато разбира какво прави и може да защити позицията си , знае къде е силен и къде слаб. Не смятам за правилна позицията "аз не разбирам ама ще си го направя сам щото мен никой не може да ме учи кое как се прави".
Justy - майстор
Не се обиждай. Никой не налага мнение или поучава. Тук сме по своя воля да си помагаме. Постинга на PCL 82 беше скрит от Тани, защото той помоли никой да не пише докато не отговориш. Схемите са идеални и мисля, че слагат край на научната дискусия - та да ни остане време за по бира :prost: :)
Тани - модератор
Нещата тръгнаха на... никъде!
Съвсем просто попитах и се опитах да обясня какво питам.
Нещата си вървят в правилната посока , но явно крайната точка не те устройва!
Тези които ме подкрепиха ме разбраха какво питам.
Другите просто се дръвчат. Запъват се като магарета.
Ами ако такова, ами ако онакова...!
Погледни постовете по- горе и виж кой се дръвчи и кой се опитва да стигне до някакво решение! Защо не отговори на въпросите ми:
Моля те , дай инфо и за другите точки!

От разклонителната кутия до девиаторния ключ ТРИ

от... разклонителната кутия до кръстатия ключ ТРИ

от ...кръстатия до другия девиаторен ключ ТРИ

по колко жилен кабел между всяка точка - не ме пращай да гледам схеми - нека работим по твоето задание!
Сигурно , защото щеше да се получи пак:
(А я ми кажи как ще ги разклониш лампите? На фасунгата ли? Май това не е професионално! Ще трябва кутия. )
А на въпроса ти мога да отговоря по два начина.
1. от кутия в стената пускам кабел до първата лампа и разклонявам на нея до втората лампа.
2. от кутия в стената пускам 3 жилен кабел (така ли се казва?) до първата лампа и на пак на лампата разклонявам за другата. Така е по структурно, щото могат да се разделят.
Това в червеното са моите отговори ! Надявах се сам да стигнеш до тях , както с разклоненията на лампите! И за да не бъда голословен - никога не ми се е налагало да вързвам мостов кабел за фасонка , обикновено има предвидени лустер клеми, които събират два кабела 1.5 , а и понякога има възможност за разклонителни кутии на тавана - виж снимката по-долу!
PCL82 е пратил нещо на някого и оставам с впечатление, че форума се завърта в някакъв кръг. Грешно е разбирането, че се инатя и не знам какво правя. Просто ПОПИТАХ. Приемам чуждо мнение. Все още си спазвам един принцип - Всеки ден да научавам по нещо ново. Човек не може да знае всичко. Такива хора няма!
Горещо исках сам да стигнеш до правилния отговор , защото така щеше да си по-удовлетворен, затова не исках никой да то дава верния отговор преди ти да си помъчиш мозъка! Спокойно можех и аз да ти отговоря , а не да ти задавам въпроси и след това още насочващи въпроси! Ето все пак и скрития пост:
PCL82 написа:
Ето тук са описани три девиаторни схеми: http://de.wikipedia.org/wiki/Hamburger_Schaltung
Първата е класическата, втората е наречена икономична, защото се спестява единия проводник между ключовете и може да се връзват лампи по цялата дължина на трасето. Интересна е и с това, че е напълно симетрична. Кръстати ключове могат да се ползват също, трябва да се сложат в началото и/или края а девиаторните да са по средата.

Третата схема е ЗАБРАНЕНА!!! поради късото съединение, което може да възникне при погрешно свързване на ключа и поради това ,че на лампата не е подадена постоянно нула.

Още в началото заявих, че не съм с две леви ръце и не ме е ударила склерозата.
Момчета! Не ме гонете от форумите!
Никой не цели да те гони - напротив! Според мен въпреки , че ще си изгубя повече време е по-добре да те науча сам да си уловиш рибата , а не да ти я дам на готово! Човек се учи от грешките си! Но само ако си ги признае! Дано наистина си тук да се учиш ! Ако не - за да останеш във форума по-добре не задавай въпроси , чиито отговор не можеш да приемеш и ще се обидиш !

Надяван се да не съм те обидил по някакъв начин. Ако е така се надявам да приемеш искрените ми извинения!

Прикачен файл

HPIM7923.jpg
HPIM7923.jpg (83.29 KиБ) Видяна 7621 пъти
Последна промяна от Тани на пет мар 23, 2007 12:08 pm, променено общо 1 път.
Живко - помощник
Момчета, майсторенето по вилата ми е хоби и имам следното въпрсче свързано с девиаторните схеми. Искам да си направя градинско осветление с девиаторни ключове - ще използвам икономични лампи. Може би бъркам нещо, но така както PCL82 е дал трите схеми, ако някоя от крушките изгори май нито една няма да светил И ще настане едно тичане между лампите... :? Докато разбера коя е изгоряла....!!
Моля за съвет. Май схемата която е посочил Time2Burn във форума "Направа на ел.инсталация" е по-удачна :!:
PCL82 - майстор
И при двете схеми, които са позволени (едната не е!) лампите се свързват успоредно така ,че проблем няма да има. Това, за което говориш става при последователно свързване.
sbirov - специалист
Аз ще се включа по третата схема.В къщи имам на две места девиаторна система точно по тази схема!(Дано в този форум не чете някой от охрана на труда :lol: )До като бях с български ключове - проблем никакъв...Обаче като реших да ги сменя стана сложно.На турските ключове от искрата се залепяха контактите и се наложи да се правя на "млад техник" да огъвам пластинките за по-голямо разстояние между тях.Иначе на никой не я препоръчвам като схема,но при мен така се наложи.
здравеите на всички.имам едно въпросче надявам се да не ми се смеете но съм завършил електроника а реших да прая инсталачия на една къща.та имам питане за лампите какточно се пускат кабелите към разклонителни кутии ключове и т.н.не че няма да ги пусна някак ама обичам точните и издържани неща.ако мобе някои да ми прати снимка на положени кабели за лампа и ключ ще съм мн благодарен.извинявам се ако има такава тема но търсих и не видях никаде.благодаря предварително

Тема "Пак за девиаторите..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: