vlado0549 написа:Абсолютно си прав palawnik кабела на един 10kW мотор е 2.5мм/2 до 58м ако лежи на скари или на скоби открито,и 4мм/2 до 93м ако е в тръби или под мазилка.Всичко друго е разхищение!!!Така е. Без да съм изчислявал след теб ти вярвам. Изках само да обърна внимание, че не е толкова просто да направиш инсталаци. Едно е да светнеш ламБата, съвсем друго е да подмениш инсталацията на апартамент или вила.
Когато е за единични бройки не се усеща.Но за ел.инсталацията на голям цех,всеки увеличен безпричинно квадрат,качва цената с хиляди.
Здравейте,
Не искам да повдигам нова тема, при положение, че има подобна вече.
Искам да си заменя старото табло на апартамента, което е от онези, черните с белия голям бушон БДС 73г.
Ориентирал съм се към автоматичните прекъсвачи на Шнайдер, но колкото и да чета, имам неясноти.
-Какво означава това, крива на прекъсване "А", "В", "С", понеже гледам, че Шнайдер имат някакви нови модели с черни бутони, по-скъпи, а старите са оранжеви (ако мога да говоря с цветове).
Разбира се, гледам да сложа по-доброто, но ако съм разбрал правилно, тези от тип "А", изключват при пренапрежение в по-голям брой пъти от "С" и ги препоръчват за по-мощни уреди, което ми се струва, че не е удачно в моя случай.
Благдоаря за съветите.