Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Palawnik - специалист
vlado0549 написа:
Абсолютно си прав palawnik кабела на един 10kW мотор е 2.5мм/2 до 58м ако лежи на скари или на скоби открито,и 4мм/2 до 93м ако е в тръби или под мазилка.Всичко друго е разхищение!!!
Когато е за единични бройки не се усеща.Но за ел.инсталацията на голям цех,всеки увеличен безпричинно квадрат,качва цената с хиляди.
Така е. Без да съм изчислявал след теб ти вярвам. Изках само да обърна внимание, че не е толкова просто да направиш инсталаци. Едно е да светнеш ламБата, съвсем друго е да подмениш инсталацията на апартамент или вила.
Ton4o_84 - помощник
Здравейте,
Не искам да повдигам нова тема, при положение, че има подобна вече.
Искам да си заменя старото табло на апартамента, което е от онези, черните с белия голям бушон БДС 73г.
Ориентирал съм се към автоматичните прекъсвачи на Шнайдер, но колкото и да чета, имам неясноти.
-Какво означава това, крива на прекъсване "А", "В", "С", понеже гледам, че Шнайдер имат някакви нови модели с черни бутони, по-скъпи, а старите са оранжеви (ако мога да говоря с цветове).
Разбира се, гледам да сложа по-доброто, но ако съм разбрал правилно, тези от тип "А", изключват при пренапрежение в по-голям брой пъти от "С" и ги препоръчват за по-мощни уреди, което ми се струва, че не е удачно в моя случай.
Благдоаря за съветите.
plamen6703 - майстор
Ton4o_84 написа:
-Какво означава това, крива на прекъсване "А", "В", "С", понеже гледам, че Шнайдер имат някакви нови модели с черни бутони, по-скъпи, а старите са оранжеви (ако мога да говоря с цветове).
Разбира се, гледам да сложа по-доброто, но ако съм разбрал правилно, тези от тип "А", изключват при пренапрежение в по-голям брой пъти от "С" и ги препоръчват за по-мощни уреди, което ми се струва, че не е удачно в моя случай.
Благдоаря за съветите.
Болшинството от тези, които пишат в теми по електротехника не знаят какво означава това, което и на теб не ти е станало ясно :-D
Това не пречи да "прелистят" стари теми в интернет и да те затрупат с "информация" :wink:
Намери някой на място да погледне какво искаш и да ти напише какви предпазители да си купиш. Така на сляпо без да се знае какви са кабелите в таблото е скрита картина.
Поне ще познаваш човека и ще знаеш, че те съветва човек, който е видял таблото, разбрал е какво искаш и ти казва какво да купиш според това, което е видял на място.
След като монтираш всичко, може отново да го повикаш да провери как си се справил и дали всичко е технически изправно и безопасно за ползване.
Така правят хора, които не са наясно с електротехниката. Иначе ще те напълнят със съвети в темата, но риска си остава за твоя сметка! :partyman:
gogo7777 - майстор
plamen6703 написа:
....
Браво.....винаги съм се възхищавал на мъдростта, която лъха от тебе. Кво ли щяхме да правим без тебе тука?
:prayer:
nikolov333 - майстор
Само за обща култура.. http://www.aagroup-bg.com/Emagazin.php? ... an02=4&c=1
Практически погледнато крива В се ползва доста рядко и за определени специфични случаи. Масово в градските райони за апартаментни табла се препоръчва крива С..а за предпазителите за предпочитане са с черните, макар че не всичко е Шмайзер на тоя свят, просто са масово предлагани и се намират на всякъде..
Antonii - майстор
Тези криви за които пипате са за специалистите и имат значение за сложните ел. инсталации в административните сгради.
За битови цели не са от съществено значение.
Лично аз като правех инсталацията на къщата, по препоръка на един колега (ел. техник) с който работех в този момент взех автомати на АВВ.
Незнам на каква крива са и до сега вече 15 години виждам, че не съм сбъркал.
tzetz009 - специалист
"Спам" !
Последна промяна от tzetz009 на пон мар 12, 2018 6:39 pm, променено общо 1 път.
valentino76bs - майстор
tzetz009 написа:
:roll: Преди двайсетина минути минах през кухнята да си спретна коктейл " $Аляска$ + пълнител " и дочух от телевизора понятието " Бригада нов дом " !?!?!? :shock: Венета Райкова се видя и новодомци ефектирани от реновирано жилище . С к'ви пари , кой плаща не стоях да гледам ! Който се интересува да рови "нета" . На мен ми се пушеше :lol: !
И кво ни интересува нас ежедневието ти,не видях нещо общо с темата?
Към питащия -тази 12 годишна тема я прескочи автоматично!
Виж нещо по свежо има бол материал!

Тема "Смяна на ел. табло" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: