Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
Едва ли е от сечението и вида на кабела до фасунгата. Често срещано е да се изкривят контактите в самата фасунга и да не правят добър контакт.
Освен централния контакт другия обикновено е два модела - с пръстен или две ламаринки които контактуват с резбата на ламбата.
1.Омеква пружината под централния контакт и не може да го надигне достатъчно към пъпката на ламбата.
2.Пръстена или двете ламаринки се изкривяват и не правят добър контакт.
И двата проблема се решават с внимателно и леко повдигане на централния контакт и другия контакт с отвертка.
Разбира се при изключено напрежение. :-D

Изображение
:partyman:
toolegittoquit - майстор
hidrazin написа:
Често срещано е да се изкривят контактите в самата фасунга и да не правят добър контакт.
Това не става често при бакелитовите български фасунги, най-вече при новите керамични боклуци и т.н И проблемите много често са от нагряването на лампите с нажежаема жичка. Дори и да има български, не съм ги срещал много около мен. И ми писна да сменям обикновени крушки, които гърмят или стъклото се разлепя от цокъла с резбата или някакви други ужасии стават. Един път така гръмна и направи късо, че ми залепна и контактната система в ключа на лампата. Ето тоя ден си казах, че ще сменям с LED. В по-използваните помещения съм купил LED. Че са и скъпинки, по 12-15лв броя. Но поне не греят, пестят ток, не гърмят и са с 2 години гаранция. Обикновената крушка - гаранция франция.
hidrazin - майстор
toolegittoquit написа:
...Това не става често при бакелитовите български фасунги, .... или някакви други ужасии стават. Един път така гръмна и направи късо, че ми залепна и контактната система в ключа на лампата...
Да бе, да. И българските бакелитови си страдат порядъчно от тези проблеми.
Гояла вина за това имат и потребителите. Масово съм виждал в абажур с някаква затворена или полузатворена стъклена топка да шибат 100W ламба.
Иначе хората са си написали на етикета на абажура максимална мощност 40 или 60W. Е как няма да се изпече фасунгата като няма как да се охлажда?
И какви точно ужасии стават? Залепнал му бил ключът ... Ми извикай си електротехник за да ти го смени бре.
toolegittoquit - майстор
hidrazin написа:
И какви точно ужасии стават? Залепнал му бил ключът ... Ми извикай си електротехник за да ти го смени бре.
Според теб аз ключа не мога да си сменя, така ли? :-D Работата е, че е едно да станеш, да цъкнеш лампата, да ти гръмне в лицето, да сложиш нова, а то след това да се окаже и че не можеш да я изгасиш вече. :shock: Малко ли е това като създаден проблем? Именно заради такива фалшименто боклуци си смених крушките с LED. :wink:
hidrazin - майстор
toolegittoquit написа:
... Именно заради такива фалшименто боклуци си смених крушките с LED. :wink:
Нямаш крушки от старото матриал - имаш проблем.
Аз нямам щото са ми останало още поне 200 от старите 100W и даже част от тях са матови.
Спасявай се. :-D
toolegittoquit - майстор
hidrazin написа:
Аз нямам щото са ми останало още поне 200 от старите 100W и даже част от тях са матови.
Имам една Osram. А не е важен и само материалът. Вечерта ми светят 4 LED лампи по 15W примерно по 5-6 часа. Тогава сметката става 0.06х5=0.3kWh. Ако сложа лампи по 100W, каквито и са са хубави, за 5 часа сметката става 0.400х5=2kWh. За 30 дни с LED имам 9kWh, а със 100W лампи - 60kWh. Токът е по 21 стотинки. С LED ще платя за осветление 1.9лв, а с обикновени 100W лампи над 12лв. Намалил съм си сметката с близо 10лв всеки месец.
Лампите са по 14лв, с 2 години гаранция. За около 4 месеца се избиват крушките.
hidrazin - майстор
toolegittoquit написа:
...С LED ще платя за осветление 1.9лв, а с обикновени 100W лампи над 12лв. Намалил съм си сметката с близо 10лв всеки месец.
Лампите са по 14лв, с 2 години гаранция. За около 4 месеца се избиват крушките.
Айдеее... пак прекара нещата през спринцовката. Цинцар. :-D Боли ме шлифера за 10 кинта.
Мен пък очите са ми по-ценни. :cool:
toolegittoquit - майстор
hidrazin написа:
Мен пък очите са ми по-ценни. :cool:
На новите LED лампи нищо им няма и светят почти като обикновените, светлината е малкооо по-убита. Виж, CCFL съм ги пропуснал. Те треперят, какво ли не правят.
hidrazin - майстор
toolegittoquit написа:
... Виж, CCFL съм ги пропуснал. Те треперят, какво ли не правят.
Аааа... и къде ги има тези CCFL че си ги пропуснал??? :lol:
Junak - майстор
hidrazin написа:
toolegittoquit написа:
... Виж, CCFL съм ги пропуснал. Те треперят, какво ли не правят.
Аааа... и къде ги има тези CCFL че си ги пропуснал??? :lol:
Как къде? В интернет :)

Тема "Примигващи/гаснещи ел. крушки?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: