Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
muhala - майстор
Duke_BG написа:
няма да те питам само ми е интересно как измери 0,05 ома. И вместо диод пробвай с глимка
Не съм ги мерил. Глимката няма да запали на такива ниски напрежения.
FM STEREO - специалист
Ниското напрежение изобщо не тормози крушката с нажежаема жичка,напротив увеличава живота ти! Пагубно за нея е по високото :partyman:
zdravcho - специалист
То по-високото напрежение е пагубно за всичко, не само за крушките. Повечето крушки горят в момента на палене в преходния процес на жичката от студено към светене. Тези крушки които се захранват през димер и имат по-плавен старт и не се ползват винаги на максимална мощност имат по-дълъг живот.
PCL82 - майстор
Това със светодиода ще работи, но има едно но:
По закон е забранено по защитния проводник да тече ток. Допуска се да тече само малък ток за контролиране на целостта му. Напр. в индустрията по защитните проводници специални контролери пускат някой друг милиампер ток и следят контура дали е цял.
Свързването на консуматор между N и PE с ниско съпротивление ще доведе до недостатъците на двупроводната инсталация. Т.е. токът на светодиода трябва да е много по-малък от токът предизвикващ свиване на мускулите.

Ако направиш схемата с диференциален усилвател и ползваш РЕ само за референтен потенциал без да тече ток през него, тогава ще избегнеш горния проблем.

Беше ми минала подобна идея да изведа индикация за бойлера в бойлерното табло, понеже той е в мазето, а таблото в кухнята на 1 ет. и не мога да следя кога е изклюил без да се разхождам.
muhala - майстор
PCL82 написа:
Свързването на консуматор между N и PE с ниско съпротивление ще доведе до недостатъците на двупроводната инсталация. Т.е. токът на светодиода трябва да е много по-малък от токът предизвикващ свиване на мускулите.
Това защо ?
antonioven - специалист
FM STEREO написа:
Ниското напрежение изобщо не тормози крушката с нажежаема жичка,напротив увеличава живота ти! Пагубно за нея е по високото :partyman:
Съпротивлението на крушката с нажежаема жичка не е константно, то е пъти по ниско в студено състояние. На студена 60 ватова крушка измерих съпротивление около 70 ома, при номинално 230 волта токът в момента на включване ще е около 3.3А а мощността 750 вата. В работно състояние съпротивлението на тази 60 ватова крушка трябва да е около 880 ома.
PCL82 - майстор
muhala написа:
PCL82 написа:
Това защо ?
Защото при прекъсване на РЕ токът ще се затвори през L-> товара-> N-> сигналният светодиод -> висящият РЕ-> ТЕБ ->земята.

Имаш същият ефект като прекъсване на PEN.
muhala - майстор
PCL82 написа:
muhala написа:
PCL82 написа:
Това защо ?
Защото при прекъсване на РЕ токът ще се затвори през L-> товара-> N-> сигналният светодиод -> висящият РЕ-> ТЕБ ->земята.

Имаш същият ефект като прекъсване на PEN.
Благодаря! Не го бях съобразил това.

Тема "Пад на напрежение в електрическата мрежа?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: