Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
zdravcho - специалист
lovech2001 написа:
Медните пръти са със стоманена сърцевина.
Значи са просто помеднени, а не поцинковани.
lovech2001 - специалист
Медната обшивка е 2-3 мм, така че не е съвсем ефтинджос подмеднен.
Да това за 1-2та пръта пак е от хамериканско, преди доста години си имах малко вземане даване с тамошното електричество :-D
hidrazin - майстор
lovech2001 написа:
Медната обшивка е 2-3 мм, така че не е съвсем ефтинджос подмеднен.
Да това за 1-2та пръта пак е от хамериканско, преди доста години си имах малко вземане даване с тамошното електричество :-D
Аха, 2-3 мм - направо ти повярвах... Дебелината в най-добрия случай е 10mil което е около 0,25 мм.
Ела да ги забиваш в камъните при мен и да видиш колко ще остане от тая мед...
Забрави ги тези хамериканци. Тяхната система не е меродавна при нас. Просто забрави какво си гледал там.
И престани да питаш къде да си свържеш кабела за заземяването - без измерване НИКЪДЕ.
:partyman:
lovech2001 - специалист
A как се мери? С обикновен мултицет?
Тези пръти които аз гледах бяха поне 2мм, иначе май има и изцяло медни?
hidrazin - майстор
lovech2001 написа:
A как се мери? С обикновен мултицет?
Тези пръти които аз гледах бяха поне 2мм, иначе май има и изцяло медни?
Мери се от лаборатория.
Не са били 2 мм. Ето ти спецификации на производител и търговец в цяла северна Америка, Канада, Латинска Америка ...
https://www.grainger.com/ec/pdf/Eritech ... -Sheet.pdf
:partyman:
nikolov333 - майстор
У нас преди да дойдат да мерят с уреда, ел.техниците ми мериха напрежението между фаза и земно и между фаза и нула..с мултицет. Ако е по-малко между фаза и заземяване значи не е добре.. Разбира се това е неточно и е задължително да се премери с уреда..
lovech2001 - специалист
Не са всичките само леко боядисани със мед, има и по кадърно направени:

Link1

Линк 2
drastar - специалист
В друга тема бяхме обсъждали, колко ома трябва да бъде съпротивлението, но не я намирам.
Та, колко трябва да е, за жилищни сгради в България ?
В Белгия е до 30 ома, и доста често с един двуметров "кол" се достигат.
zdravcho - специалист
Я аз да питам точно по въпроса: колко е задължително или само е препоръчително на вход с 8 апартамента да има забито земно? Щото предииии вече не си спомням колко години убавците от ЕВН изнесоха електромерите извън входа в две табла. Ама в тях не виждам да има земно. Та ако трябва да има земно, те ли трябва да дойдат да си оправят бъкиите... или битката там е обречена.

П.П. в старото електромерно табло във входа няма земно. Иначе в близост са два трафопоста - големия е точно срещу нас от другата страна на улицата, а по-малкия е пак от другата страна на улицата, но в другия край на блока.
muhala - майстор
lovech2001 написа:
Един въпрос от неразбиращ:
Ако няма заземяване със подцинковани ленти във основата на сградата (или както там се прави) може ли просто да се забие един меден двуметров прът във земята по американски тертип :?

Въпрос №2, трябва ли заземяването да е свързано със зануляването или се свързва само със третият проводник? Защото във американско съм ги виждал и двата варианта. Кабел от медният прът в земята директно във заземителната шина, а така също със мост между заземителната шина и шината на нулата?
Относно втория ти въпрос ти бях отговорил в другата тема. Ако си ме разбрал правилно ако разчиташ само на заземяването, при пробив на корпус предпазителя няма да падне! С това поставяш околните в риск! В случая с бойлера - много вероятна смърт. :axe:

Това, което правиш се нарича система ТТ. При нея е абсолютно задължително употребата на ДТЗ!
За американците ме боли оная работа. Освен това там са на 110V.

Ако обединиш нулата и земното ще имаш плюсовете на земното и тези на неутралата, а именно много нисък импеданс.
Предпазителя ще падне веднага.

Сега си представи една къща с три предпазителя: главен, фурна и всичко останало.
По стар обичай те са по 25-32А ако са АП или с пирон ако са винтови.
Сега се сещай дали ще изключат при късо през аматьорското земно.

Тема "Заземителна уредба (модификация)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: