Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
nikolov333 - майстор
пет дек 13, 2019 10:55 ammalandro написа:
пет дек 13, 2019 10:52 amvalentino76bs написа:
пет дек 13, 2019 10:02 ammalandro написа:

обратно: първа работи при включен бойлер (в моят случай почти постоянно), втора - при включване на лампата.
Фаза за първа скорост - от бойлера. Фаза и нула - от осветлението.
И това бръмчи постоянно сериозно ли? Как го изтрайвате?
Първа скорост - ниската!
Изобщо не се чува. Дават го, че работи на 1000rpm, при 13dB шум (който не ми е ясно как точно са измерили), консумация 4W. Създава един съвсем лек поток на въздуха в апартамента, при положение, че има отвори във вратата на банята и на дограмата в стаите. Така комшийте не си "изхвърлят" миризмите у нас. Поне такава е идеята. Че то не беше миризма на цигари или влага от чужда баня...
Я кажи кой му е модела, че и аз търся такъв тих с две/три скорости..?

Да не би да е този.. https://fenix-light.bg/e-150gt-cata-ven ... klo-1.html
пет дек 13, 2019 12:18 pmnikolov333 написа:
пет дек 13, 2019 10:52 amvalentino76bs написа:

И това бръмчи постоянно сериозно ли? Как го изтрайвате?
Първа скорост - ниската!
Изобщо не се чува. Дават го, че работи на 1000rpm, при 13dB шум (който не ми е ясно как точно са измерили), консумация 4W. Създава един съвсем лек поток на въздуха в апартамента, при положение, че има отвори във вратата на банята и на дограмата в стаите. Така комшийте не си "изхвърлят" миризмите у нас. Поне такава е идеята. Че то не беше миризма на цигари или влага от чужда баня...

На линка не е двускоростен...
Този: http://www.mmotors.bg/bg/products/%D0%9 ... D0%BD.html
Без клапа искам да е! С клапа ми се решаваха проблемите от към миризми, но не можеше да се изсуши банята. Трябваше да вие часове...
Сега ще видим как ще е! Дано да нямат много мощни вентилатори комшийте, или да е запушена тръбата някъде, че тогава вентилаторчето ми ще спре на първа скорост... :lol:
Последна промяна от malandro на пет дек 13, 2019 2:39 pm, променено общо 1 път.
пет дек 13, 2019 9:09 amplamen6703 написа:
пет дек 13, 2019 8:45 ammalandro написа:
проблемът е, че при загасено осветление, лампата свети слабо. Крушката е светодиодна.
Такъв й е модела на твоята "крушка", някак не се връзва крушка и инженер, но явно така ви учат сега :wink:
Виж това "подобрение"

rc.jpg

:partyman:
Взех 1MОm/2W съпротивление и 100nF/630V кондензатор. Трябва да свършат работа.
plamen6703 - майстор
Свързваш ги на "спайка" и ако искаш сподели какъв е резултата :wink: ! :partyman:
valentino76bs - майстор
пет дек 13, 2019 2:32 pmmalandro написа:
пет дек 13, 2019 12:18 pmnikolov333 написа:

Първа скорост - ниската!

На линка не е двускоростен...
Този: http://www.mmotors.bg/bg/products/%D0%9 ... D0%BD.html
Без клапа искам да е! С клапа ми се решаваха проблемите от към миризми, но не можеше да се изсуши банята. Трябваше да вие часове...
Сега ще видим как ще е! Дано да нямат много мощни вентилатори комшийте, или да е запушена тръбата някъде, че тогава вентилаторчето ми ще спре на първа скорост... :lol:
Този на линка ли е твоя защото го дават 1700об/м?
Питат ме постоянно за тихи вентилатори да знам .Когато пуснеш втората скорост и за първата фазата ти е постоянно подадена, проблем има ли като работи повече време?
Шнайдер имат хубави модулни ключове за двускоростни вентилатори.
Така...
С кондензатора и съпротивлението не ми се решиха проблемите с осветлението.
Отделно, на първа скорост спира от мощния поток на чужд вентилатор... т.е всичките миризми пак при мен. Явно е запушен отдушникът някъде нагоре...
Сложих стария с клапа. Чакам почивните дни за експерименти.
Иначе, двете скорости са реализирани с един кондензатор 0.47мФ.
Hoвoceлckи - майстор
Схемичката, която ти предложи Пламен е широкоприложима, когато ключът за лампата има глимка. През нея тече миниатюрен ток, който все пак е достатъчен за елекнротиката на лампата. В случая има индуктиране в двигателчето между двете му навивки. Явно ЕДН-то в случая е достатъчно голямо и RC-групата не може да го свали достатъчно.
За подсушаването на банята дали няма върши работа влагоабсорбатор?
П. Петков - специалист
чет дек 19, 2019 12:02 ammalandro написа:
Така...
С кондензатора и съпротивлението не ми се решиха проблемите с осветлението.
Отделно, на първа скорост спира от мощния поток на чужд вентилатор... т.е всичките миризми пак при мен. Явно е запушен отдушникът някъде нагоре...
Сложих стария с клапа. Чакам почивните дни за експерименти.
Иначе, двете скорости са реализирани с един кондензатор 0.47мФ.
Електричарите пишат 0.47uF, което е по-разбираемо и приемливо за гръцкото "мю", защото иначе се чете 0.47 милиФарада, което е 470 микроФарада. Като шега се чете 0.47 "у"Фарада.
При вентилацията на сервизните помещения в блоковете има проблем от съобщността на сервитутните зони. Винаги съм смятал, че блоковете са вид вертикални концентрационни лагери, за разлика от истинските, които са на едно ниво.
В древния Рим сервитут е имало за път и вода. ("Сервитут" според българския тълковен речник е право, признато от закона, за обществено използване на чужд имот! Не е пълно вещно право, а ограничено!)
Сегашните сервитути са за вода, път, електроснабдяване, жични комуникации (разпространението на радиовълните през имота Ви е допустимо), вентилация, въздухоплаване (Не е законно да стреляте и сваляте чужд дрон!), топлофикация, димоходност, канализация, а може би и други.
В блоковете не могат да се рушат коминните шахти, вентилационните, щранговите шахти за вода и канал, както и щранговете за водно отопление.
За съжаление, поради недостатъчната жилищна площ, мнозинството от съкооператорите събарят коминните тела в топлофицираните блокове, за да разширят стаите си с 0.09м2. Същото се отнася до вентилационните шахти в баните, тоалетните и кухните, като това се прави най-вече в партерните апартаменти, които смятат, че така няма да нарушат вентилацията на "висшестоящите". Проблемът е, че тези шахти започват от мазетата и свършват на покривите, като при тях има непрекъсната естествена конвекция. При температурни инверсии (Рязко затоплане на времето), студеният въздух в комините и вентилационните шахти започва да се смъква заедно с миризмите обратно надолу и се свлича в мазето. Обаче "мазе" вече няма и в партерните апартаменти си запушват розетките с хартия и тиксо. За високите блокове в таванските помещения се слагат и всмукателни вентилатори, които новодомците на последния етаж веднага повреждат заради шума. (Правени са опити и за спиране на асансьорите, но всички са неуспешни!) Споровете започват по съседски, продължават при кварталния полицай и завършват в съда. При завеждане на дело срещу нарушаване на сервитутите, губещи са винаги ответниците, а печеливши са ищците, както и адвокатите на двете страни. Досега дела е имало, но възстановяване на сервитутите - не! Основните спорове при кварталните полицаи са за капещо или течащо, конзолно изнесено пране извън балконите, изтупване на килими, черги и прочее над отворените прозорци на долните етажи, течове на канализацията и заплащане ремонта на протеклия покрив в апартаментите на последния етаж, както и за "паркиране" на ненужна покъщнина в общите коридори на етажите и мазетата.
Как да не му е драго на човек да живее в блок!
ESPACE - майстор
чет дек 19, 2019 9:26 amHoвoceлckи написа:
Схемичката, която ти предложи Пламен е широкоприложима, когато ключът за лампата има глимка. През нея тече миниатюрен ток, който все пак е достатъчен за елекнротиката на лампата. В случая има индуктиране в двигателчето между двете му навивки. Явно ЕДН-то в случая е достатъчно голямо и RC-групата не може да го свали достатъчно.
За подсушаването на банята дали няма върши работа влагоабсорбатор?
Двигателчето 100% не е с "две навивки" за две скорости, а дори не е и двускоростно в чисто техническия аспект на понятието. То си е съвсем обикновено, като ниската степен е реализирана с последователно свързан кондензатор. Относно премигването, въпросната RC-група е с твърде мижави стойности за да шунтира ефикасно лампата. Не че и има нужда де, кой ще я гледа дали премигва или не в банята. В случая е по-важно да смени кондензатора на вентилатора с например 680nF/400V, за да не спира. А ако толкова иска да не мига лампата може да ползва сваления 470nF кондензатор и да сложи 470kΩ резистор в оная схема.

Тема "Двускоростен вентилатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: