ridik написа:Идеята за реле време е добра но не знам принципа на действие.Цикъла на работа ве е строго определен .Тоест по между два цикъла мога да ...Май не си я схванал. Идеята в случая е времерелето да замести центробежния изключвател - да подава вместо него захранване на пусковата. Центробежният подава докато се достигнат някакви обороти; токовото реле предложено от fbr - до намаляване на тока през намотката в следствие повишаване на индуктивното й съпротивление в резултат от развъртането на ротора. Това развъртане става за почти едно и също време. Та в случая времерелето ще подава "толкова" време ток на пусковата и ще го прекъсне при предполагаемо достигане на нужните обороти. Има се предвид, че все пак не е нужна свръх голяма точност.
Hoвoceлckи написа: При токовото реле май е нужна такаваАбе не е нужна кой знае каква точност, правил съм го и не е трудно, но Вашата идея е по-лесна за реализиране, а и на ключ Рига не е указано колко време точно да бъде задържан пусковия бутон. За моята идея ще е нужен минимален опит с такава техника.
ridik написа:Към мотора подавам напрежение с краен изключвател задвижван от цензура понеже нямам свободна ръка.Как го разбирам- при натискане на педала към работната която в зависимост от това как съм включил щепсела има фаза или нула ,нека да е фаза за по правилно.Та към офазената работна след натискане към педала се подава и нула и тя е под напрежение ,но няма въртящ момент.В същото време с натиска на педала подавам нула и към пусковата която също е офазена от общия и край с работната.Пусковата дава въртящ момент и центробежния изключвател прекъсва ''нулевата'' линия на пусковата и тя губи напрежение,но вече е подала въртящ момент към работната която още е под напрежение заради натиснатия цензура,и мотора се развърта.На изводите на цетр. изключвател закачам пускозащитно реле примерно от хладилник което ще върши работата на цетр. изключвател, или реле за време което ще подава ток на пусковата за определено време.Разликата между двете е,че едното командва подаването на напрежение към пусковата електронно ,а другото при включване на ел.магнита в него .Приятел, кажи колко време работи мотора (горе/долу) - мисля, че ако работи минута-две няма да имаш нужда от никакъв центробежен изключвател (връзаваш намотките в паралел), за времето, за което сменяш патките, чешеш се, бъркаш си в носа пусковата намотка ще е изстинала и ще е готова за нов старт. Така или иначе моторът ти работи в идиотски режим и си го прежалил, пробвай да елиминираш центробежния регулатор и си свиркай. В твоя случай пусковата намотка само определя посоката на завъртане на мотора и не влияе на мощността му, което означава, че можеш да ограничиш тока през нея примерно с реотан от печка, котлон, бързовар и т.н. Въпросът е все пак колко време трае гушенето, минута, две, три или цяла вечност - опиши работния цикъл, примерно моторът върти 1 минута, сменям патката за 2 минути, отново гуша за 1 минута, потривам се, смяна на патка, още минута работа и т.н.
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: