• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
brick - специалист
Присъединяването го прави обикновено фирма подизпълнител и работи с материали отпуснати от ЕРП-то. Поне по нашенско е така. После минава проверяващ. След монтажа ти нямаш достъп зад вътрешната вратичка на електромерното табло, така че техниците дори не могат да се оправдаят, че след тях сам си си сменил АП-то. Затова ако някой изгори, ще е техникът - въпросът е защо да си рискува топлото местенце заради твоя тарикатлък?
Отдавна системата не е като едно време, когато местният техник беше цар и бог.
venci.ivanov22 - специалист
съб ное 13, 2021 12:08 pmhidrazin написа:
съб ное 13, 2021 11:22 amvenci.ivanov22 написа:
Ще видя да сложат по голям предпазител, мисля че така ще стане да дигна киловатите
То мисленето не е за всеки.
Ако ставаше така всички щяха да плащат за 6kW партида, па после да черпят ракия за 12 или повече. :-D
Едва ли някой от техниците на местното ЕРП ще се навие и е съвсем нормално да не го направи.
:partyman:
Аз ще си платя и 12 kw но не искат това е проблема.... Разликата в цената не е толкова голяма... Затова се чудя какво да измисля
ZMeyGorianin - майстор
Добре де, защо е всичкото това ограничение на доставената енергия? До електромера ми теглиха 16мм2 алуминиев кабел при изкарването на улицата /старият беше 10мм2 меден рекордоман, сменян преди 6 години./.
Сложиха АП 40А, като споменаха, че на другите слагат по слаби. Оригиналната ми партида е 52А.

При положение, че си плащам изразходваната енергия от какъв зор ще ме ограничават в консумацията, след като и мрежата и достъпа не се натоварват?!
iliya_i - майстор
съб ное 13, 2021 2:45 pmZMeyGorianin написа:
При положение, че си плащам изразходваната енергия от какъв зор ще ме ограничават в консумацията, след като и мрежата и достъпа не се натоварват?!
Цели квартали с къщи се застроиха с блокове, без нито един нов трафопост. Та коя мрежа и достъп не се натоварват според теб?
Вместо един потребител 12 kW ще включат двама по 6 kW, но те ще ползват постоянно поне по 5 kW, а първият с голямата партида я ползва 7, я не.
Абе изобщо, с трици маймуни се ловят!
gogo7777 - майстор
Ами да слагат трафове.....к'во се правят на ударени. Само знаят да лапат пари......ама така е като си траеме...... :cool:
fbr - майстор
Тия с големите партиди ще изреват на умряло, като се въведе пазар на битовата електроенергия. Оня ден слушам една фирмаджийка по телевизията да вие, ама каква била тая работа, имам 2,50 ток, а 200 лева мрежова услуга.
krasi92 - майстор
Чакаи сега. Как трафове. Първо да вземат парите. Те за трафове не са се разбирали с Ванката. И за качеството на тока не са се разбирали а само за цената. На всякъд се жалват хората че постоянно има спираня и напрежението е ниско и накрая излиза ванката и обяснява че се е борил увеличението да е под 10 процента. И накрая като доставчик при които да си избереш и платиш каквото си сметнал че ти е нужно ти казват СОРИ. Е в какво инвестират тия капу... и в края на краищата. Маи в джакузита макузита и златни вани.
nelina_london - специалист
съб ное 13, 2021 5:53 pmfbr написа:
Тия с големите партиди ще изреват на умряло, като се въведе пазар на битовата електроенергия. Оня ден слушам една фирмаджийка по телевизията да вие, ама каква била тая работа, имам 2,50 ток, а 200 лева мрежова услуга.
Тази с 200лв мрежова услуга има над хиляда киловата мощност.Битовите абонати с ток над 50 kw ще са някакви единици,та едва ли ще се опарят от подобно решение.
В момента сме на небитов ток(без УВЕ) с партида до 50 kw,като цената за мрежа и достъп ,като коефициент към изразходените киловати е същата като тази на битови абонати + 10тина лева такса за "времянка".
fbr - майстор
Ценообразуването е ясно. Инсталирана мощност в киловати по дни на месец. Примерно имаш 6 киловатова партида по 30 дни, ей ти 180 киловатчаса мрежова услуга, вали гърми, плащаш ги. Ако ползваш повече, начислява се отгоре. При 12 киловатова партида, двойно.
nelina_london - специалист
Миналият месец гледах такава фактура,за отпусната мощност с хиляди киловати, която имаше голяма мрежова такса.Тук предполагам ,че тези решения касаят много големи мощности.
При нашата партида до 50 kw,когато нямахме консумация ,плащахме 12 лв с ДДС,изчислена на база 50 kw ×0,02 лв +ДДС .Не е такава болка за умиране.
При консумация ни , неподминаваща 350 кw месечно,в месеците без отопление и охлаждане,,излиза,че трябва да доплащаме мрежова такса по-висока от тази на консумираните киловати,а нямаме такава.Таксата за пренос и достъп е само върху въпросните изразходени киловати+горепосочената такса от 12лв.

Добавям по темата.Свекърва ми е с 6 kw монофазна партида на къщата +18 kw, която се ползва само от помпа и други занаятчийски уреди.
Ами тези 6 kw и стигат за двата климатика лятото+2 фризера,2 хладилника, готварска печка,2 бойлера по 3 kw,които не се спират.
Последна промяна от nelina_london на съб ное 13, 2021 7:52 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Ще. Стигнат ли 6kw за къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: