Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Chefo77 - майстор
ср окт 18, 2023 8:15 ampetkov написа:
Бойлерът ще се използва за миене на ръце. Като гледам какъв му е дебита при зимна температура на водата мисля, че не е много 6 киловата.
От тия старите прекъсвачи има ли 32 амперов някъде или е пълна екзотика такова нещо?
Аз ползвам 3 или 3.5 kW проточен с батерия за тази цел - защото не всичко искам да влиза в съдомиялната. Струята е достатъчно силна и достатъчно топла, за да осигури миенето. 2.5 мм² кабел, на него соло контакт, бойлерчето е с щепсел.
petkov - напреднал
ср окт 18, 2023 2:33 pmmika написа:
Автоматичен прекъсвач 25А няма да падне при товар 6000W.
Ако прекъсвачът няма да пада направо да го вземам и слагам.
mika - специалист
Здрав автоматичен прекъсвач няма да изключи до 1,13 от номинала, което за АП 25А е 28,25А, а консумацията на бойлера е 26А.
petkov - напреднал
В такъв случай направо го вземам и си решавам драмата с топлата вода.
DundyTheCroc - майстор
Драма с водата нямаш, имаш с таблото и АП, които не изключват :wink:
Петков, mika и Dundy са прави, но не си причинявай драми, като подвържеш 6kW към 25А прекъсвач!
Бяха ти предложени съвсем приемливи, работещи и безопасни варианти.
mika - специалист
Аз също бих сменил таблото и мисля, че бойлер 6000W не е оптималния вариант в случая, но Петков питаше за друго.
petkov - напреднал
Утре ще питам какво ще ми струва удоволствието да се смени таблото на апартамента с ново, за да е леге артис цялата работа. Аз искам трифазен щибел ама да правя проекти на инсталации и да пускам трифазен ток ми се вижда невъзможна работа. По тази причина ще има компромисно решение.
MamaMy - майстор
Чак невъзможна работа не е. А проекта е отбиване на номера. Ще питаш кой трябва да го направи и колко да му платиш :wink:
Кабела се пуска в един кабелен канал и всичко приключва без да е грозно и почти без къртене и мръсна работа. Едно табло го монтирах на предишната ми работа за един следобед. На другия ден гледам се събрали кокошките и го разглеждат и оглеждат на около. Едната вика " Ееее, де да можеше и моя да работи така! То не си личи, че е сложено вчера. Все едно цял живот тук си е било." :mrgreen:
kozl - майстор
ср окт 18, 2023 8:15 ampetkov написа:
Бойлерът ще се използва за миене на ръце. Като гледам какъв му е дебита при зимна температура на водата мисля, че не е много 6 киловата.
От тия старите прекъсвачи има ли 32 амперов някъде или е пълна екзотика такова нещо?
Требеше в началото да пишеш за чиниите, защото аз се мъчих два сезона в банята с некъв израелски монофазен и се отнесох скептично с въпроса ти.
Пробвай дали ще издържи предпазителя в съществуващото ти ап.табло, ако не
ср окт 18, 2023 10:36 amDundyTheCroc написа:
6 киловата си е баш, слага се на чешмата един накрайник с малки дупки и ще става и за миене на чинии. Това табло от снимката бих го сменил цялото, тези стари АП отдавна не са АП...
Но се замисли по това:
ср окт 18, 2023 3:06 pmpetkov написа:
Случвало ми се е няколко пъти да пада предпазителя на енергото до електромера в коридора, но апартаментните да не сработват. И аз взех да мисля в посока да сменя цялото табло с ново.
Защото предполагам замяната на твоето ап.табло няма да ти реши въпроса ако ти е недостатъчна партидата в ЕРП. Явно имаш лимит в партидата. Каква е мощността на предпазителя във външното табло до електромера?
Сградата има ли по проект връзка с ТЕЦ, защото съм срещал в такива случаи от ЕРП да поставят предпазители до електромера по 32, 40 или 50 А според големината на апартамента.
Типичен пример от жилището на родителите ми. След пълна подмяна, извършена от ЕРП на таблото ГЕТ на сградата строена в 70-те г. на миналия век, предпазителя от витлов 63А стана АП 50А. И в сградата тези де не ползват ТЕЦ почнаха да прибегват, премръзнали до ГЕТ на партера в студени зимни дни.
Обаче требе да призная, че това прибегване действа по-сгреващо от бойлер 6кВт, особено ако премръзналите са от последния етаж и асансьора пак е блокирал в студо :-D

Тема "Намаляне на мощност на проточен бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: