Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
DundyTheCroc - майстор
С този дебел кабел на снимката и 40А предпазител на едната фаза сигурно имаш 5х6мм2 пуснат, което ти дава много опции за зареждане на кола.
hidrazin - майстор
вт яну 28, 2025 3:32 pmNiksan81 написа:
Той трифазният даже не е вързан, или пооне така мисля, защото има един кабел, който просто виси...
Човек, много объркана история...
Ся тоя трифазния що въобще го споменаваш като не е вързан?
1.Това табло е монофазно.
2.Предпазителя ти в главното табло, оня дето е 6 ампера сигурно и той е монофазен.
3.Предпазител 6А ти осигурява около 1,3 - 1,4 kW мощност.
4.Кабел с обиколка 35mm отговаря на кабел с диаметър 11mm.
5.Монофазен кабел с диаметър 11mm отговаря на 3 х 2,5 mm²
6.Кабел 3 х 2,5 mm² спокойно издържа едно 20-25А което съответства на 4,6 - 5,7 kW
Демек извода е че предпазител 25А в главното табло ще ти свърши работа.
И то без да минаваш в горната партида до 15kW и да доплащаш доста.
Отиваш в местното ЕНЕРГО (ЕРП) и си обясняваш проблема.
Казваш че 25А са ти достатъчни и те ще ти кажат стъпките и дали въобще е възможно.
Могат да ти откажат ако нямат свободна мощност но си мисля че може и да извадиш късмет.
И да пишеш какво е станало.
:partyman:
Niksan81 - напреднал
Да вземем партиди само и ще го задвижа, че нямам идея какво е направил строителя... За това монофазно табло ми стига пре-достатъчно 4 киловата, та тези 25 ампера са супер.
Трифазният ток, който не знам дали не е само един кабел, дето не стига до никъде, вече предполагам енергото трябва да го видят и да преценят как да си го вържат...
zz_stefanov - майстор
При сина ми има заготовка за трифазно захранване, партидите накрая са пазарени монофазни.
Не очаквайте чудеса. Партидите ще са най евтините за инвеститора, после ще има борба от собствениците за увеличаването им в рамките на свободния капацитет.
hidrazin - майстор
вт яну 28, 2025 5:20 pmNiksan81 написа:
Трифазният ток, който не знам дали не е само един кабел, дето не стига до никъде, вече предполагам енергото трябва да го видят и да преценят как да си го вържат...
Енергото нито ще гледат и още по-малко ще "вържат" нещо в твоя гараж.
На тях им е през оная работа и освен това не им е това работата.
Ако вече имате в ГРТ-то и електромери - мача е свирен.
Globe - специалист
Като инфо за партидите: Променяхме партидата на вилата която беше 6 киловата. Общо взето се пуска стандартното обследване/ проучване за 97 лева. Трябва ти нотариален акт за собственост!. След това трябва да получиш отговор(мисля 1 месец) дали може и при какви условия. При нас отне около 2 седмици . След това те викат да си получиш отговора на място ! Ако е възможно и си ОК с условията подготвят договор (пак някво време) и те викат да го подпишеш и платиш. След това чакаш да го изпълнят . Ние подадохме заявление на 28 декември и сега чакаме да сменят предпазителя. Тази седмица ще ходя и ще видя дали са минали. При нас смяната на партидата струваше освен тези 97 лева още 250 (реално само за смяна на предпазителя). Но ние сменяме от 6кВ на 12.. (реално повече ,защото ще ни сложат 63А предпазител). Обаче нещо важно: НЕ ти казват колко може... ,А ти заявяваш колко искаш !!! В листа попълват сегашната партида + това което искаш като плюс. И в отговора не ти казват може да имаш до определена мощност ,а ДА или НЕ и при какви условия !! Т.е направи си реална преценка за искането. Така или иначе предпазителите не са през 1А ,та ако искаш по-малко пак може да получиш една идея повече.

п.с Всичко това е при Електрохолд.
hidrazin - майстор
чет яну 30, 2025 12:03 pmGlobe написа:
Така или иначе предпазителите не са през 1А ,та ако искаш по-малко пак може да получиш една идея повече.
Така или иначе местното ЕРП лесно може да отстрани този недостатък - да получиш повече.
Отдавна има електромери с ограничаване на натоварването.
Така или иначе вече повечето електромери са с дистанционно отчитане и контрол.
Дистанционен контрол - дистанционен отчет + че като като не си платиш и те спират дистанционно и пак така ти пускат тока. В електромера има реле.
По тая причина в нашия град таксата за възстановяване на прекъснато захранване поради неплащане е 7 лева ако си с дистанционен електромер. Ако си с обикновен електромер е 19 лева.
Ограничаване на натоварването - вече казах има и такива електромери. Как работи?
Електромера така или иначе измерва моментното натоварване. Има и два таймера.
Когато надвишиш консумацията тръгва първия таймер за време обикновено между 30 и 60 секунди.
Ако и след това натоварването е по-голямо от отпуснатото, релето ти изключва тока. :-D
Почва да тече втори таймер и след зададеното време ти възстановява тока (ако си намалил консумацията с изключване на някой уред де).

За сега не знам да използват тази функция но вероятно е въпрос на време.
То оня ден гледах че за гаражите са сложили нови, дистанционни електромери каквито не бях виждал.
(комшията му бяха спрели тока в гаража и ходих да гледам защо - не си платил)
Ама не се сетих да видя модела и да погледна дали имат такива възможности.
Но щом е с вградено реле, останалото е въпрос на софтуер.
Тогава отпада варианта "Ще си сменя бушона с по-голям."
Globe - специалист
чет яну 30, 2025 12:56 pmhidrazin написа:
Ооо,да !! Не са се усетили колко много лесни пари могат да получат ако контролират електромерите... Повечето по-стари ,а и не чак толкова стари къщи са с някакви смотани партиди от едно време.. ,но с голям предпазител.. Например: След като споделих моя казус с баща ми го накарах да загледа най-долу във фактурата какво пише ( големина на партидата) и се оказа че родната ни къща на 3 етажа е с 5 киловата партида.... ?!?!,но предпазителя в таблото отвън е 50А и той никога не е подозирал , нито се е замислял... Къщата е на около 40г и винаги е била с изрядни документи. Имаме и трифазен ток.. Използваме трифазен проточен бойлер от 2 месеца 18-24 киловата (да вметна че е голяма работа !!). Партидата на трифазния ток се оказа че е 12 киловата..,но пак сме с 50А предпазител. Ужасно много къщи и апартаменти са така. Ако някой се усети... само от нас с корекция на партидите ще вземат 1 шапка с пари..
mika - специалист
И каква е ползата за продавачите на ток да не го продават?
gogo7777 - майстор
чет яну 30, 2025 4:14 pmmika написа:
И каква е ползата за продавачите на ток да не го продават?
Никаква.....ама хората са зомбирани и ходят като улави по разни учреждения, където им искат пари за това, че са тъпи.....
:-D

Тема "Пада централен бушон на гараж" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: