Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
вт яну 28, 2025 9:02 amkozl написа:
То при тва незаконно подменяне на предпазители в ГЕТ и повече електички мое ли на целата сграда да и "пада тока" :?
Зависи от разни фактори.
Единия например е ... броя на етажите(отделните) жилища. :)
Другия в изпълнението на самото ГРТ.
За по-подробно ще трябва писане.
:partyman:
Niksan81 - напреднал
Добре, оказа се, че централният бушон е 6А, който идва в гаража, нищо че вътре има 4, 1 С10, 2 С16 и един С40…
Какво трябва да направя сега за да сменя централният?
kozl - майстор
А каква мощност ти е необходима?
Niksan81 - напреднал
вт яну 28, 2025 1:43 pmkozl написа:
А каква мощност ти е необходима?
Поне 3-4 киловата, за зареждане на плъгина, той е на 2.4кв зарядно, та предполагам с тези бушони сложени вътре, отвън един 32А може да стане?
Jacomo - специалист
Какъв е кабелът до този предпазител?
Niksan81 - напреднал
вт яну 28, 2025 1:53 pmJacomo написа:
Какъв е кабелът до този предпазител?
Таблото е заключено, та не мога да видя, мога да снимам в гаража, предполагам трябва да е същото?
Jacomo - специалист
Би трябвало да си е същия кабел, който идва от предпазителя в заключеното табло на ЕРПто.

Ако е над 6мм2 имаш 2 варианта.

Вариант 1 - законния - подаваш молба (100-200 лв) за проучване до ЕРПто за увеличаване на партидата (поне 7,4kW, за да подсигуриш електричка, направо искай над 8kW. До 15kW цената беше сходна), след проучването при разрешаващо становище, подписваш молба/договор (100-200 лв.) за присъединение. След това те сменят предпазителя 6А с 32А-40A.

Вариант 2 - незаконен - сменяш сам (или с помощ) предпазителя в таблото на ЕРПто и се надяваш в бъдеще контролните органи да работят на същото ниво като досега.

Като цяло трябва да се съобразиш със сечението на кабела, за да знаеш какъв предпазител да се сложи/поиска.
Последна промяна от Jacomo на вт яну 28, 2025 3:24 pm, променено общо 3 пъти.
Niksan81 - напреднал
вт яну 28, 2025 2:36 pmJacomo написа:
Би трябвало да си е същия кабел, който идва от предпазителя в заключеното табло на ЕРПто.

Ако е над 6мм2 имаш 2 варианта.

Вариант 1 - законния - подаваш молба (100-200 лв) за проучване до ЕРПто за увеличаване на партидата (поне 7,4kW, за да подсигуриш електричка), след проучването при разрешаващо становище, подписваш молба/договор (100-200 лв.) за присъединение. След това те сменят предпазителя 6А с 32-40A.
ще можеш да увеличиш партидата, направо искай над 8kW. До 15kW цената беше сходна.

Вариант 2 - незаконен - сменяш сам (или с помощ) предпазителя в таблото на ЕРПто и се надяваш в бъдеще контролните органи да работят на същото ниво.

Като цяло трябва да съобразиш сечението, за да знаеш какъв предпазител да се сложи/поиска.
Добре, аз и трифазен ток имам прекаран към гаража, нали само един кабел, та предполагам пак от енергото трябва да се оправят, иначе това ми е кабелът:
Изображение

35mm но не знам, кое по-точно се гледа, предполагам означава, че може да докара 32-40А?
hidrazin - майстор
вт яну 28, 2025 2:56 pmNiksan81 написа:
Добре, аз и трифазен ток имам прекаран към гаража...
А добро утро. Що чак ся каза че гаража ти е с трифазен ток?
Я сега снимай таблото в гаража за видя какви са ти предпазителите.
Желателно и оня в главното табло - и той трифазен ли е?
вт яну 28, 2025 2:56 pmNiksan81 написа:
35mm но не знам, кое по-точно се гледа, предполагам означава, че може да докара 32-40А?
При трифазно захранване кабел с такъв диаметър отговаря някъде на 5х1 квадрат или на 4х1,5 квадрата.

:partyman:
Niksan81 - напреднал
Той трифазният даже не е вързан, или пооне така мисля, защото има един кабел, който просто виси...
Изображение

Тема "Пада централен бушон на гараж" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: