Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
filmatoplo - майстор
Ако нужната мощност ми зависи от предпазитела който е в уличното табло няма страшно 63 ампера - едно шише водка и съм ореден.
Милен - майстор
Трифазно е по добре, тогава тока на фаза ще е 18А и 5х2.5кв му стигат., къде са 55А монофазно и 10кв кабел :). Да не говорим колко е главния АП на енергодоставчика в електромерното табло. А с този втори електромер и втора партида нещата загрубяват сериозно :-D.

Трябва да поогледате ситуацията, как ще е по изгодно с два монофазни лили с един общ трифазен електромер за всички консуматори разпределени равномерно по фази. Ето и още нещо за размисъл http://www.evn-ep.bg/bg/dienstleistungen/newclients.asp Предполагам и при ЧЕЗ тарифите са подобни
filmatoplo написа:
Ако нужната мощност ми зависи от предпазитела който е в уличното табло няма страшно 63 ампера - едно шише водка и съм ореден.

63А трифазен ти дава мощност по номинален ток 41.4kW. Като сложиш и моменто претоварване до 20% за сработване на биметала му можеш да я докараш с претоварването до 50kW. Това е ако товара ти е разпределен равномерно по фазите, което при твоя случай въобще не е сигурно. А въпросните 50kW струват такса мощност 2316лв (виж линка) и за една водка никой няма да си мръдне пръста. :lol:
filmatoplo - майстор
Тока е монофазен , за всеки един етаж имаме отделен електромер на улицата с отделна партида записана на отделни хора . Всеки в уличното табло си има монофазен предпазител - така че аз имам монофазен ток и единичка предпазител . Миналото лято падаше и го сменихме - сега ми кажете колко мощност имам монофазно 6 бойлера имам 1 по 80 литра и 5 по 50 литра плюс хладилник,фризер,телевизори,компютри и осветление .
Panzer - специалист
Сега ще хвърля боба : 15кв :-D
Милен - майстор
Е тва ни е проблема на нас двамата ти ги мериш в литри аз в киловати :lol: :wink: Това хотелче кухня няма ли или кухненските му печки са на газ :) Нещо много съмнителна работа ми се струва твоята и по едно време говориш за кабели 4 кв. Сериозно трябва да помислиш по въпроса и между другото пожарната наблизо ли ти е.
filmatoplo - майстор
Ако пусна молба в ЕВН за подмяна на захранването с читав кабел сметнато като грешка от тяхна страна (дори и комисия да дойде ще видят с просто око малкото сечение на кабела) да ли може да си оправят грешката за тяхна сметка . И след като имаме по 15 киловата -какво да е сечението дори с малко застраховане . :? Какъв по сечение кабел да искам - щото предния беше какъвто имаше в магазина близо до 10 кв мм -имаше 6 кв мм .
Милен - майстор
Ако имаш три етажа с три отдлени партиди както каза по нагоре и мислиш че 15kW ще те оправят EVN ще ти сложат 4х16кв.мм най много 4х25кв.мм. за захранване на електромерното табло при предпазители там 63А. А ти какво искаш тях не ги вълнува много, те си карат по техни типови проекти. За тяхна сметка не знам, ако можеш да почерпиш който трябва ще ти се свърши работата, то таблото и отклонението си е тяхно и се подържа от тях по принцип. Настоявай да ти сложат и ново заземление до таблото като ти си купи нормален поцинкован кол 1.5м щото тия умници слагат 50см. :lol:

След всеки електромер слагаш към етажите СВТ 3х16кв. и си бетон. Като нулата и третия защитен ги взимате от нулата на електромерното табло.

Всичките ти квадратури които ти казвам до сега са за въображаемите 15kW за които спомена + малко запас :lol: Ако си харесаш по голямо число става друго.

Тема "ел.табло" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: