Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ivanovbg - майстор
Ето какво може да се случи. С пунктира е пътя на тока ако прекъсне нулата при електромера.

Прикачен файл

untitled.JPG
untitled.JPG (14.3 KиБ) Видяна 3185 пъти
fikata - майстор
Ето какво може да се случи.
И какво ще стане по твоята красива картинка ако печката не е занулена/заземена/ и не е офазена,а бойлерът не е занулен /заземен поради пвц водопровод/ и не е офазен ?
ivanovbg - майстор
Ако те разтресе от печката обикновено оцеляваш защото си сух, но под душа си задължително мокър. То затова е измислено и ДТЗ-то.

Абе да си правим нещата както трябва, пък да става каквото ще!
Кики - специалист
ivanovbg написа:
Ако те разтресе от печката обикновено оцеляваш защото си сух, но под душа си задължително мокър. То затова е измислено и ДТЗ-то.

Абе да си правим нещата както трябва, пък да става каквото ще!
Начертал си прекалено крайна ситуация , не че не може да се случи ама това е допустимо във около 80% от всички инсталаций в тази държава , значи ли че трябва незабавно да изключим всички стари двупроводни инсталаций и да ги преправяме незабавно? Едно време старите майстори ( които разбираха де ) непрекъснато повтаряха : където и да правиш връзка гледай нулата да е сигурна и добре стегната и го проверяваха редовно особено на отговорни места като главни, апартаментни и бойлерни табла , сега вече при трипроводните същото важи за защитния проводник или както му казват земното. А иначе си прав че трябва да се прави КАКТО ТРЯБВА лошото е че не всички знаят как трябва.
bridge - специалист
Добре, но аз пак не разбирам - от къде ще се вземе тока във водата докато се къпе човек? Нали кабелите захранват нагревателя и са изолирани от водата? Отделно, водата от ВиК идва в метални тръби, които все някъде се заземяват. Не е ли логично токът да тръгне към земята?
И ако въпреки всичко стане авария - все пак тая дефектно токова защита няма ли да помогне?
Кики - специалист
В новите ВИК инсталации няма метални тръби , водата в тях обаче си е проводник и става опасно, а иначе пробива към корпуса на бойлера може да дойде от много места но най-често става от прегорял нагревател. Ако корпуса не е добре занулен при по-старите двупроводни инсталации или заземен при трипроводните нови инсталации става лошо. ДТЗ е добро решение при правилно и качествено свързване но е неприложима при двупроводна инсталация.
ivanovbg - майстор
И ще добавя - свържи си бойлера както е по схема и като се къпеш го изключвай. Сещаш се че при евентуална грешка като описаната от мен поука няма как да си извадиш защото ще си труп.

Ако при тебе идва по метални тръби водата е добре, но не се знае с колко кълчища са правени и до каква степен са ръждясали свръзките. Така чче не разчитай на тях да те спасят.

Как да ти обясня като не разбираш? :? Ако разбираше щеше да си го направиш като хората.

Предполагам че имаш инструкция за монтаж на бойлера и схема на свързване към ел мрежата. Така ли е свързан като в нея?

То тая инструкция е да си вържат гащите производителите, да не ги съдят ако стане фал.
bridge - специалист
Благодаря за съветите!
Схемите ги нямам, явно и немайсторите :проба: са работили без тях. Ако не беше светнала глим лампичката на OFF нямаше да видя и другите нередности. Свързах и нулата през прекъсвача, само земята остана на твърда връзка.

И да питам за една друга беля, която ми направиха. Прекъснаха ми кабела който отива към контакта за пералнята. В момента е засукан на твърда връзка и така е снаден. Това достатъчно ли е или да го запоя? И тук има дефектно токова защита.

Да разбирам ли че монтираната дефектнотокова защита е безполезна при тази инсталация (двупроводна)? В една друга тема четох противоречиви мнения.
Кики - специалист
Може да се каже че е безполезна, интересно коя умна глава е решила че трябва да сложи такава!?
bridge - специалист
А какъв е тоя филм:
!!! Груба грешка е да се прекъсва нулевият проводник при двупроводна инсталация !!! В този случай, ако нулевият проводник се прекара през ключа, и контактните пластини, които подават нулата към бойлера нагорят по някаква причина и не включат, тогава бойлера започва да взема "нула" от водопроводната инсталация! А ако водопроводната инсталация е изпълнена с гъвкави връзки - те не са проектирани по тях да протича електрически ток, поради което започват да греят и след известно време просто се скъсват. Ако в момента, в който се скъса гъвкава връзка, в жилището няма никой, вероятността от наводняване е доста голяма...
източник: http://www.napravisam.bg/?id=visuals&sid=157

Тема "Няколко върпроса по електро системата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: