• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
moimoimoi - майстор
всичко е добре когато завършва добре
след една зима ползване одеалцето взе че спря да работи-абе изгоря си и за щастие всички ползватели са живи :lol:
и понеже свикнах да си лягам в затоплено легло реших да взема нещата в свой ръце
първо реших да видя каква е технологията и какви мерки за безопасност са взели производителите
Прикачен файл:
IMG_88701.jpg
IMG_88701.jpg (35.78 KиБ) Видяна 1631 пъти
видяното ме потресе,но в никакъв случай не ме изненада,все пак е произведено в българия.

а нагревателя,някакъв кантал с изолация е с дебелина около 0.22мм като на UTP кабел

дължината я сметнах на око - около 30 метра нагревател
според информативната лентичка одеалото е 88вата
реших че ще ползвам ниско напрежение около 12 волта право напрежение,за целта ми трябваше някакъв друг нагревател и след малко сметки реших да ползвам най обикновен еденичен гъвкав проводник 1 квадратен милиметър.
за захранване ползвам зарядното за акумулатора/траф+грец+кондензатор/ на което захранването го прекарвам през димер за да мога да регулирам вторичното напрежение.
и ето и резултатите
при 8 волта има товар 10.3 ампера което е 82 вата
при 8.5 волта има товар 11 ампера което е 93 вата
при 8.9волта има товар 11.9ампера което е 106 вата

след 20 минути работа на допир отделя същото количество топлина

имам и един въпрос
на променливо или право напрежение да го оставя?
според мен на постояно ще е по добре по отношение на електромагнитното излъчване и влияние
alsted - майстор
Нищо не споменаваш за термозащити :shock: При тях има значение "новия ток" ...
moimoimoi - майстор
няма термозащити
одеалото е с размери 150x140 сантиметра и реално не може да вдигне температура която да доведе до прегряване на човек или пожар
Lisko - майстор
hidrazin написа:
Не е въпроса какъв е размера. Не ми харесва като усещане. Топло ти е на тялото, но дишаш студен въздух.
Ми то точно в това е кефа ! По-добре ли щеше да ти е със студено тяло да дишаш топъл въздух ?
Вече 4-та зима спя с ел одеало.
moimoimoi - майстор
ето как мисля да осъществя захранването,ако някой намери грешка моля да ме поправи.

ще ползвам трансформатор 380/12 волта 250 вата с номинален ток на първичната I1=0.65ампера и ток на вторичната I2=21ампера.
ще го захраня с 220 волта при което всички параметри ще намалеят с корен от три което е 1.73 пъти

вторичното напрежение трябва да спадне с 1.73 пъти и от 12 волта ще получим 12/1.73 = 6.93 волта
след изправяне с грец и добавяне на кондензатор напрежението на изхода ще е равно на амплитудната стойност т.е. 6.93 x 1.42 = 9.85 волта
естествено се очаква да има и някакъв пад на напрежението с което се надявам под товар напрежението да е около 8-8.5 волта при което консумираната мощност трябва да се запази колкото е била - около 88вата

кой топ трансформатори са по безшумни? стандартните с ламели или тороидален?
shadow__01 - майстор
Поне някакъв предпазител няма ли да има на 20 амперовата страна?
Колко метра тел сложи вместо кантала?
Едно време ромите ползваха пружините на леглата да се топлят, ама с 220 от контакта!
moimoimoi - майстор
естествено накъде без предпазител,дори смятам да сложа на вторичната двупоюсен да преминават и двата извода 16ампера.
кантала в одеалото беше 30 метра и пак толкова сложих от проводника
piron45 - майстор
Не знам какви одеала ползвате, но аз имам Варненско производство от 1997г. Ползвах го всяка зима 12г след като го купих без проблем. Оставял съм го включено, та като се прибера вечер късно от работа да си легна на топло. Усещането е прекрасно когато си лягаш в топло легло, макар и в студена стая. Сега съм на климатици и не го ползвам, но то още си работи.
moimoimoi - майстор
понеже траф 380/12 с мощност около и над 250вата е няква екзотика, се преминава към план Б.
а именно траф 220/12 волта с мощност 160 вата

като одеалото ще има две степени,
на слаба степен одеалото ще се захранва през изправителен диод така напрежението върху одеалото ще е 6 волта и мощност около 47-50вата

на силна степен към схемата с диода ще се добавя и един кондензатор който трябва да вдигне напрежението до амплитудна стойност т.е. 6x1,42=8,52 волта, а мощноста ще е около 95вата
Прикачен файл:
ОДЕАЛО.JPG
ОДЕАЛО.JPG (25.02 KиБ) Видяна 1497 пъти
Естествено в допълнение може да се прасне и един грец с кондензатор да си зарежда сиромаха акумулаторчето
Прикачен файл:
ОДЕАЛО + зарядно.JPG
ОДЕАЛО + зарядно.JPG (33.73 KиБ) Видяна 1475 пъти
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "електрическо одеало" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: