• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ktamen - специалист
toolegittoquit написа:
ktamen написа:
С други думи...
С други думи, не се заземява с ламаринки в земята, а със заземителни шини/колове, а тоз който пусне лампа-аквариум е малоумник с IQ = едноцифрено число. По-голямата част от утечката ще си намери пътя към земята. Тежко ти и горко ти, ако ти си на тоя път.
Масовите плафони представляват две парчета пластмаса, фасунка и метален рефлектор. Металният рефлектор, обикновено е просто парче алуминиева ламарина, жз-то се връзва за тази ламаринка, то други метални работи няма. Та връзваш жиците за лампата и после я мяташ в локвата. Ще ти стиска ли да нагазиш в тази локва?
filipss - специалист
Тук гледам голяма дискусия се е развила с тези ДТЗ. В интерес на инститината не ги бях чувал до сега и ще се поинтересувам и ако не е късно ще сложа да има.

Сега по същество за моя случай:

Днес пробвах кабелитеи кое къде отива и извод №1. Кабелите, които тръгват след 2та бушона по 25А (условно А1 и А2), не са 2,5мм а 4мм. Това е добра новина.

Иключих първия бушон (А1) и като очаквах спря захранването на втория етаж и към гаража. После тръгнах към вътрешното ел. табло. Там има 4 бушона. (тогава обратно включих бушона долу (А1)) и започнах с един фазомер да гледам като изключвам бушоните от ел таблото, кое къде прекъсва. Стигнах до извода, че има (1 главен), 1бр за едната стая, 1бр за другата стая и 1 за осветлението. Не казвам какви ампери,понеже предишните собствецини ги бяха наблъскали с малки жички и бяха станали като 200 амперови... ужас.. това обеснява, защо като претоварех мрежата горяха долните бушони А1 и А2, а не от ел.таблото.

И така.

Смених А1 и А2 с авотматични и понеже един от отговорите в тази тема беше за (4мм2 - 35А) си позволих да сложа 32А прекъсвачи.
Горе на ел. таблото сложих нови на стая по 25А. и един малък за осветлението.
този дето е уж главен - хал хабер си нямам за какво е.

Така, до тук добре. Ама когато включих А1 (стария 25А, сега 32А) и си мислех, че като изключа горе от ел. таблото тоз уж главния, няма да има ток и долу в гаража (където апропо е бойлера (3kw)). Да, ама не. В гаражи си имаше...

Явно от А1 една фаза се качва към 2рия етаж, и още една надолу към гаража някъде се разделят в някоя разпределителна кутия. А2 е за 1ви етаж.

Днес четох и говорих с хора, идеята която дадохте за отделен кабел към гаража е най-добре. Ама как да го направя? Да пусна отделен кабел и така след 63А-та, до А1, А2, да сложа и още един А3. И от там най-логично ми се вижда да намеря в коя разпределителна отива към гаржа и да го вържа там. ама как да го намеря, как да го прозвъня никаква идея??!! Другия вариат е отделно табло и нови кабели към всички контакти ама това много работа, при съществуващо окабеляване..

Мнения коментари моля, и за свършеното до тук също дайте мнение. Мерси
nikolov333 - майстор
Вероятно гаража ти е захранен от разпределителна кутия в най-близкото до него помещение или с отделна линия, ако таблото е близко до него.. Аз не разбрах какво е окабеляването в момента в него..ако е само един контакт и лампи сигурно е от най-близката разпределителна кутия.. Та най-добре тръгни от гаража към таблото и огледай от къде вървят кабели и от къде може да минат за да се ориентираш как е окабелен. За прозвъняване има уреди и с удължаване с проводник може да се прозвъни а с проби и малко размисли би трябвало да ги откриеш..!прозвъняването...при изключени предпазители! :!:
kozl - майстор
"A1"-долу - Колко проводника има закачени на изхода на този предпазител? По някой път се обединяват различни кръгове изведени в таблото, като се закачват към един предпазител.
А1 зхранва таблото на 2-ри етаж и бойлера в гаража, обаче:
Може да се допусне, че кабела към гаража е изведен на отделен кръг до някое табло. Единствената ми логика това да не е направено е (изключвам безхаберието) е гаража да е правен в последствие и да не е предвиден в схемата на ел.инсталацията. И тогава някой е спестил улеите за кабели до някое от таблата. Но все пак гаража е захранен заедно с 2-ри етаж, случайно или умишлено :shock: Колко проводника има на главния предпазител на втори етаж в неговия вход?
Няма логика да е предвиденоо общо табло, вероятно и етажни табла (защото автора не спомена за табло на 1 етаж :? ) и гаража да е разклонен от кабела м-у главно и етажно табло. По-скоро се е наложило това да се направи впоследствие.
Възможно е гаража да е изведен в таблото на първи етаж, но да почакаме отговори от filipss.
С 2 леви - специалист
hidrazin написа:
И какво от това? Питам за шините и коловете. Колко ома докарваш на заземителния контур? :-D
:partyman:
3.8 ома е при мен (преди 4 дена го мериха). :)
filipss - специалист
Качих малко снмки от окабеляването в гаража. И аз не намирам логика, но както казвате може да е направено в последствие.
От тъй нареченото ел табло на 2рия етаж от главния излиза един проводник само. В следващия пост ще сложа и от там снимки, че само до 5 може.

Аз претърсих къщата няколко пъти и друго ел. табло не намирам. Явно е само това. И не мога да си обесня как ще направят ел. табло за 2 стаи за спане, а няма да направят ел табло за А2 където е кунята с уредите...

Друго обяснене от това да е вързано в някоя ел кутия не виждам. Снимал съм ви ги в последователен момент от А1 и А2 таблото към гаража. Ама там има твърде много кабели в тези кутии, за да е само за 3 последователно вързани лампи и 1 контакт... вероятно от тези кутии отива и към ел, таблото на 2рия етаж.

Прикачен файл

IMG_20160522_215505.jpg

Прикачен файл

IMG_20160522_215439.jpg

Прикачен файл

IMG_20160522_215433.jpg

Прикачен файл

IMG_20160522_215411.jpg

Прикачен файл

IMG_20160522_215329.jpg
filipss - специалист
Снимки от ел. таблото на 2рия етаж.

Прикачен файл

IMG_20160523_092403.jpg

Прикачен файл

IMG_20160523_092332.jpg

Прикачен файл

IMG_20160523_092235.jpg

Прикачен файл

IMG_20160522_215633.jpg Това го снимах за да е ясно, че са последователно вързани лампите.
FM STEREO - специалист
Може да откриеш от коя кутия е, но иска много ръчкане,трябва при изключено зхранване в целият апартамент да разкачиш всички връзки в кутиите на втори етаж като ги маркираш кой с кой кабел е (за да може после да ги възстановиш) и после в гаража на входа кабелите се дават на късо,след което с един мултицет на омммер мериш в кутиите на втори етаж и там където уреда отчете нула ома,пълна връзка това е кабела към гаража,не виждам причина да остане и така свързан и при мен гаража е свързан от разклонителна кутия на първият етаж от къщата и няма никакъв проблем ако кабела е 4мм2 няма проблем,предполагам,че няма да включваш ярномелка в гража :wink:
PCL82 - майстор
Първо: Лоша новина за главното захранване. Главният предпазител не бива да е 63А, защото захранващият мостов кабел в дясно е 4мм2 или 6мм2. Подходящият предпазител е макс 35А. Основата за 63А поема вложки 35А, 50А и 63А, затова на нея пише 63А.
На дъното на всички основи има една ламаринена скоба като щипка. Тя е измислена от Сименс (този тип предпазители са тяхна разработка, но са копирани от много производители), за да се сложи една порцеланова ограничителна шайба. Тази шайба съответства на диаметъра на шапката на вложката и не позволява да се сложи вложка за по-голям ток, нищо, че основата може и повече. Такива вложки никога не са се произвеждали и продавали в България, защото са сметнали, че ще бъдат побългарени. Бичили са инсталациите с дебели жижи за да носят подсилени с тел башони и да има по-малко работа за пожарната.
ktamen - специалист
FM STEREO написа:
Може
Не може :!:
Авторът трябва да си потърси майстор. Явно не разбира от жици. Така със съвети по форумите, кой го знае какво ще сътвори.
Трябва да си викне майстор. И не онзи майстор дето му препоръчал да сложи 50А бушон на 2,5мм2 кабел, а някой по-грамотен.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Съвет за домашна ел мрежа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: