• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 14
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
пет авг 19, 2022 10:58 pmAndri01 написа:
...палячо!!!
И тази ти функция знаем...
:partyman:
kozl - майстор
пет авг 19, 2022 10:28 amhidrazin написа:
ср авг 17, 2022 6:52 pmшоп написа:
Не съм много в час с електротехниката, но предполагам ще ми трябва това или нещо подобно:
https://vikiwat.com/prevklyuchvatel-raz ... onen-sf463
Боже, разбира се че не ти трябва това дърво за над 200 кинта.
Трябва ти ТОВА или подобно за под 100 кинта.
Освен че е за два пъти по-голям ток има и автоматика - моторна задвижка.
Може да избираш ръчен или автоматичен режим.
Не се налага да следиш кога ще дойде тока а ще те прехвърли на мрежа автоматично.
Има изводи за контролни ламБи за да следиш състоянието...
Това на снимката "поглед отгоре" два входа ли са мрежа и генератор?
А къде е изхода към консуматорите?
И за да се обединят фазите при работа с монофазен агрегат, контактори ли да ползвам или е възможно свързване на фазите ( клеми R, S, T) при превключвателя на входа от агрегата?
hidrazin - майстор
съб авг 20, 2022 9:36 amkozl написа:
Така по-ясно ли е?
Щото китаеца си го е надписал съвсем ясно.

Прикачен файл:
ATS.jpg
ATS.jpg (102.67 KиБ) Видяна 1256 пъти

silent - майстор
Замостваш червените клеми и им подаваш едната фаза от генератора....другата му "фаза" на нулата....би трябвало всичко да е точно....
Той хидрата вече ги е замостил на картинката ...
шоп - майстор
съб авг 20, 2022 5:38 pmsilent написа:
Замостваш червените клеми и им подаваш едната фаза от генератора....другата му "фаза" на нулата....би трябвало всичко да е точно....
Това болдваното не ми харесва.

Без да съм спец, доколкото съм запознат при монофазен генератор се прави отделно заземление. Заземява се корпуса на генератора на посоченото от производителят място и си избираме един от изводите на генератора и го връзваме към заземяването. Така този извод става работна нула, зашото потенциала между другият извод ще е 230 волта.

По този начин имаме вече фаза и нула и проблем с инсталацията и заземени ел. уреди като котлони, фурни, бойлери няма.
silent - майстор
Шопе на моя генератор заземяването е свързано със защитните пластини на шукото....ако не го заземя мога стъпъл с боси крака да хващам която от фазите му си искам ма потделно....заземя ли го и вържа ли някоя от фазите към земя не бих се хващал за другата....с две думи по безопасно би било да не се заземява...сега има и теория че ако някой уред заземи тихомълком инсталацията ще е опасно да зареждаш гол и бос пералнята ако си на генератор и има няква логика ма това трябва да е ебати малшанса...затова казах че няма еднозначност в мненията....и аз също се двоумя дали да набивам колци или не...аз понеже съм двупроводен в къщи....а съм заземил генератора а съм заземил инсталацията...
hidrazin - майстор
съб авг 20, 2022 6:48 pmsilent написа:
....ако не го заземя мога стъпъл с боси крака да хващам която от фазите му си искам ма потделно....
Хич и не си го и помисляй.
Относно заземяването - елементарно е. Четете си инструкцията на генератора.
В най-общия случай:
1.Може да не се заземява преносим генератор с "плаваща неутрала" ако консуматорите са преносими (дрелки, електрожени...) и се свързват директно към него или с удължител.
2.Генератор захранваш стационарни консуматори (къща) ЗАДЪЛЖИТЕЛНО му се заземява корпуса без оглед дали е с "плаваща неутрала" или свързана.
3.Монофазен генератор захранваш трифазна къща - преценете дали нулата ще издържи.
В масовия случай се използват малки генератори и няма опасност нулата да прекъсне.
kozl - майстор
съб авг 20, 2022 10:01 amhidrazin написа:
съб авг 20, 2022 9:36 amkozl написа:
Така по-ясно ли е?
Щото китаеца си го е надписал съвсем ясно.

ATS.jpg

Да. Благодаря за снимката и схемата. От предишната снимка с моето зрение изобщо не видях къде е изхода.
А в зелените клеми какво трябва да се свързва?
silent - майстор
съб авг 20, 2022 9:31 pmhidrazin написа:
съб авг 20, 2022 6:48 pmsilent написа:
....ако не го заземя мога стъпъл с боси крака да хващам която от фазите му си искам ма потделно....
Хич и не си го и помисляй.
Относно заземяването - елементарно е. Четете си инструкцията на генератора.
В най-общия случай:
1.Може да не се заземява преносим генератор с "плаваща неутрала" ако консуматорите са преносими (дрелки, електрожени...) и се свързват директно към него или с удължител.
2.Генератор захранваш стационарни консуматори (къща) ЗАДЪЛЖИТЕЛНО му се заземява корпуса без оглед дали е с "плаваща неутрала" или свързана.
3.Монофазен генератор захранваш трифазна къща - преценете дали нулата ще издържи.
В масовия случай се използват малки генератори и няма опасност нулата да прекъсне.
Бях останал с впечатление че не препоръчваш заземяване....денек или набиваме колци или заземяваме за нулата на енергото...ма във втория случай що въобще да комутираме нулата......
шоп - майстор
нед авг 21, 2022 8:35 amsilent написа:
денек или набиваме колци или заземяваме за нулата на енергото...ма във втория случай що въобще да комутираме нулата......
Лично за мен най-правилново е бием колци, заземяваме генератора, избираме си един от изходите му и го връзваме към земного. Това става работна нула.

Към енергото прекъсваме всичко, и фази и нула за да не утрепем някой техник когато ни работи генератора.

Аз поне по тази схема ще си направя инсталацията с генератора.

Бъркам ли ?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 14

Тема "Свързване на генератор към ел. инсталация на къща. Въпроси." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: