• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 14
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Hoвoceлckи - майстор
чет авг 18, 2022 8:10 amsilent написа:
Има и линк към тема в която въпроса така и не е еднозначно затворен...Но явно на специалистите не им се дъвчи темата отново или вече са си начесали егото или аз респективно ти не сме им симпатични и не искат да пишат в темите които сме отворили.... :-D :-D :-D
Трудна работа е ... Аз лично съм категорично против заземяването (по принцип). За мен това е капан! За да протече електрически ток (в частност през човек) трябва да се затвори верига. Ако не е това "изкуствено ..." заземяване на нулата, няма да протече ток :!: :idea: ... през човек ... Той ще е като "пиле на жица". Единственото смислено обяснение в необходимостта от противното (заземяване) е било падането на мълнии ... А то от своя страна било ... като ... да удариш "6-ица" от тото. Не съм изобщо убеден, че всичките мерки след заземяването намаляват "убедително шанса".
Само да спомена тук АВР-а (автоматично включване на резерва) ... Има достатъчно в мрежата.
MamaMy - майстор
Заземяването не е хубаво нещо, но ако нямаш отделна инсталация за генератора, а се вържеш към стандартната на къщата, АВР-а ще трябва да изключва и нулата. В противен случай в момента в който се прикачиш към мрежата ти заземяваш агрегата, но през нулата и земното в таблото на доставчика където са обединени нула и земя. С други думи си принуден да комутираш земното. По-добре вържи попа да е мирно селото. Ако нямаш предварително предвидено земно закачено на корпуса на генератора, заплюваш си едната фаза и я връзваш на земното когато генератора е монофазен. Ако имаш означено такова, няма какво да го мислиш. При трифазен генератор си заземяваш корпуса безусловно. Дали имаш връзване звезда или триъгълник и дали звездния център е заземен там не е важно.
Hoвoceлckи - майстор
чет авг 18, 2022 10:28 pmMamaMy написа:
Дали имаш връзване звезда или триъгълник и дали звездния център е заземен там не е важно.
Е ...?... ще се въздържа от коментар.
krasi92 - майстор
:rock: :rock: :rock:. Изтрескал си тенджерето
hidrazin - майстор
ср авг 17, 2022 6:52 pmшоп написа:
Не съм много в час с електротехниката, но предполагам ще ми трябва това или нещо подобно:
https://vikiwat.com/prevklyuchvatel-raz ... onen-sf463
Боже, разбира се че не ти трябва това дърво за над 200 кинта.
Трябва ти ТОВА или подобно за под 100 кинта.
Освен че е за два пъти по-голям ток има и автоматика - моторна задвижка.
Може да избираш ръчен или автоматичен режим.
Не се налага да следиш кога ще дойде тока а ще те прехвърли на мрежа автоматично.
Има изводи за контролни ламБи за да следиш състоянието...
:partyman:
шоп - майстор
пет авг 19, 2022 10:28 amhidrazin написа:
Хидра, благодаря за предложението. Има ли нещо подобно в БГ?
hidrazin - майстор
пет авг 19, 2022 12:50 pmшоп написа:
Хидра, благодаря за предложението. Има ли нещо подобно в БГ?
Има го СЪЩИЯ но естествено на двойна цена.
Има и ПОДОБЕН из продавалниците.
пет авг 19, 2022 1:15 pmAndri01 написа:
" Електромаркет"
:lol: :lol: :lol:

:partyman:
шоп - майстор
пет авг 19, 2022 10:28 amhidrazin написа:

Мерси Хидра. Поръчах го. Дано дойде до 30-40 дни.
По натам ще продължа с въпросите.
Благодаря на всички включили се!
Последна промяна от шоп на пет авг 19, 2022 6:39 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 14

Тема "Свързване на генератор към ел. инсталация на къща. Въпроси." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: