• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
engineer - специалист
Проведох следния научен експеримент с електромера на моето жилище:
Включих крушка от 100W с последователно свързан дросел за луминесцентна лампа 20 W. Изключих ВСИЧКО ОСТАНАЛО удома. Активното съпротивление на дросела е 60 ома - измерено с мултицет

Измерих следните величини:
U=231.1V
Ul= 179.3 V (само на дросела)
Ur= 126.4 V (само на крушката)
и ток
I = 0.30 A.

(между другото Xdr е около 600 ома)
Като добавим пада върху активното съпротивление на дросела 0.30 х 60 = 18 V активната съставка на напрежението става Ur = 126.4+18 = 144.4 V. Индуктивната съставка не я коригирам, понеже изчислителната грешка е по-малка от 1%. (ама ако искам да съм точен излиза 178.3 V)

Както очаквах U^2 = Ul^2 + Ur^2, не съм сгрешил при меренето и сметката
cos (фи) за тази схема е 0.62 !!!

Излиза, че активната мощност консумирана от схемата е
P = Ur . I = 0.0433 kW, пълната мощност е S = U . I = 0.0693 kVA (изчислителни)

Веднага изтърчах до електромера за да видя какво мери . . . О Чудо - отчете мощност 0.0434 kW , т. е. само тази на Активната съставка на мощността.

След това свързах към мрежата САМО дросела и измерих ток I = 0.42 А (предполагам че е по-голям от очакваното поради насищането на магнитопровода) , съответно определих мощност Q= 97 VAR
cos (фи) за тази схема е 0.1 (изчислително)

Пак изтърчах до електромера и какво да видя: Чудо # 2 - електромера отчете около 10W!

Извод: Електромера на моето жилище отчита ЕДИНСТВЕНО И САМО АКТИВНА МОЩНОСТ.
Както виждам тук сте хора технически грамотни. Всеки може да проведе този опит удома с подръчни средства. Ще очаквам и вашите резултати. Ако вашите електромери все пак отчитат ПЪЛНАТА мощност, това вече не е мой проблем. Ха да видим сега кой ще ме обори?!

Внимание: Като провеждате меренето е необходимо да се предвиди възможност за шунтиране на Амперметъра при Изключване от мрежата, тъй като дросела генерира пикове в напрежението, които могат да го повредят. За Волтметъра е достатъчно само да се откачи едната клема.

Следващия пост, който прилагам е за това, как се мери мощност с електромер.

Прикачен файл

cxeMa.JPG
cxeMa.JPG (155.41 KиБ) Видяна 11862 пъти

Прикачен файл

elektromer.JPG
elektromer.JPG (16.33 KиБ) Видяна 11862 пъти
engineer - специалист
Измерване на малка мощност с електромера

На табелката на всички видове електромери е написан коефициент "Rlw" imp/kW или Об/kWh (оградено с червено), което означава колко пъти светва индикатора за цифровите електромери или колко оборора правят старитре електромери с диск за да се натрупа 1 kWh. За посочените електромери означава, че ако индикатора за електронния светне 1000 пъти за 1 час или индуктивния се е завъртял 600 пъти за 1 час, натрупаната енергия за 1 час е 1 kWh. Обаче ние не разполагаме с цяла вечност да кибичим пред електромера, особено при малка мощност и да броим като луди. Затова е по-лесно да измерим с хронометър периода T в секунди между 2 последователни примигвания или 1 оборот на Диска. Ако периода е по-малък можем да подобрим точността, като измерим времето на няколко периода T и след това да разделим на броя на периодите. След това мощността се определя по зависимостта

P= 3600 / (Rlw . T) , kW

(1 час = 3600 секунди)

Може лесно да се определи дали електромера мери точно, като включим консуматор, за който мощността му е известна и да засичаме времето по описания начин.
Аз например включих онази крушка 100W от предишния опит, изключих всичко останало. Да се изключат също от мрежата телевизори, монитори, аудио оставени на стенд-бай, както и хладилника, който обикновено забравяме при това измерване.
Измерих период между 2 последователни примигвания Т=36 секунди

P=3600 / (1000 . 36)= 0.1 kW

Ъ! Точно мери дамусеневиди.

И тъй като още съм на темата мога да вметна, че еталоните за проверка на електромери имат оптически датчик. Електронните електромери с LED и старите с диск се проверяват с един и същи датчик. За целта на Старите електромери има червен белег върху диска. Те са конструирани така, че като няма консумация диска бавно се премества с червения белег отпред. Електронните са конструирани така, че като няма консумация индикатора свети непрекъснато.

Също така обърнете внимание на ограденото със зелено на първата картинка.

Надявам се че бях достатъчно описателен.
e-mail: kosta_iliev@dir.gb
тел: 0889/806 507

Прикачен файл

elm Indukt.JPG
elm Indukt.JPG (47.02 KиБ) Видяна 11853 пъти

Прикачен файл

elm Didital.JPG
elm Didital.JPG (57.56 KиБ) Видяна 11853 пъти
engineer - специалист
Ето няколко резултата от допълнителни измервания, които проведох:
Консумация на уреди, оставени на стенд-бай:
CRT монитор - 3 W (имам 2 броя)
Tелевизор - 3 W
Тонколони 5+1 - 2W
Готварска печка с електронен таймер и будилник - 5 W
Часовник на бойлера - 1.5 W
------------------------
Общо - 17.5 W

Забележка: Измерванията са проведени с Еталон за проверка на електромери.
Justy - майстор
Какво се получава - при измерването на малка мощност включваш само крушката и по сметки електромера е отчел 0.1 кВт. Крушката е 100 Вт. На опитната постановка виждаме последователно свързаните крушка и дросел. Ампермерът показва 0.30 А при 231.1 волта. Тогава 231.1 Х 0.3 = 69.33 вата. Нещо не е така. Измери съпротивлението на крушката - нищо, че пише 100 вата.
engineer - специалист
Абе майсторе, изглежда не се изразих правилно. Втория пост показва как ПО ПРИНЦИП се определя мощността. Там крушката е свързана ДИРЕКТНО без никакви други приспособления. Дори Ампернетър нямаше свързан, че за какво ми е като знам мощността на крушкат???

И незнам дали забелязвате, но и заглавия слагам на писаното от МЕН
engineer - специалист
Някой опитвал ли е да мери съпротивлението на крушките? Резултатите са доста стресиращи за несведущите...

Другия въпрос е за крушка 220V / 100 W, колко е мощността ако се захрани със 110 V??? Дали е 50W???
Justy - майстор
Отговор на въпроса - какво отчитат елекромерите - тук http://www.bgaudio.org/modules.php?file ... =15&t=6853

Крушка 100 W захранена със 110 V ще консумира 50 W. Друг е въпроса какъв светлинен поток ще излъчва :wink:

За отрицателния температурен коефициент на съпротивление несведущите наистине не знаят. Ние тук, обаче сме сведущи :razz:
pavelari - майстор
Justy написа:
Отговор на въпроса - какво отчитат елекромерите - тук http://www.bgaudio.org/modules.php?file ... =15&t=6853

Крушка 100 W захранена със 110 V ще консумира 50 W. Друг е въпроса какъв светлинен поток ще излъчва :wink:

За отрицателния температурен коефициент на съпротивление несведущите наистине не знаят. Ние тук, обаче сме сведущи :razz:
крушка 100 вата захранена със 110 волта ще консумира:
220*220/100 = 484 ома
110*110/484 = 25 вата - мощността намалява квадратично защото при над на напрежението пада и тока
ELEMENTAL - специалист
Justy написа:
Отрицателен температурен коефициент имат полупроводниците.Волфрама
има положителен температурен коефициент.Така наж. жичка на една 60 ватова лампа при 20 градуса има съпротивление 70 ома, а при 2500 градуса - около 800 ома :roll:
Последна промяна от ELEMENTAL на вт дек 18, 2007 5:22 pm, променено общо 1 път.
Justy - майстор
Вярно - който пише без да смята - тича за бира :lol:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9

Тема "Цифровите електромери" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: