Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mitcd - специалист
Не са контакти.Щом като се оправя при изключване на бушона.Нещо релето за време се е прецакало.Като модел нищо не ми говори.Да не е от ония боклуци при които времето се определя от едно термо съпротивление.
stefan_gb - специалист
Релето го правиха навремето и в Габрово и сега цената му е около 5,50 -6.00 лв :) не си заслужава ремонта, снимка и схема ще покажа след празниците ....
vk - специалист
Neno Er написа:
Проблема е, че някои баби посред бял ден- в 12ч. например, светват лампите ( 7бр. ) за да си отключат апартамента.
Дайте идея как към съществуващия сега автомат-АСЕ-5, да се включи фото реле, което да изключва управлението му през светлата част на деня?
Аз този въпрос мисля да го решавам в нашия блок като преди стълб.автомат сложа един часовник Grasslin който да изключва от 8:00 до 17:00 и да не позволява да се включат лампите.

Понеже Elemental искаше снимка на платката на ACE-5 (производство на Импулс-Габрово), ето по-долу снимка (малко тъмна излезе)
Изображение
Ето тук линк за професионалисти http://www.sunhold.com/ras2.html
релета Sun Hold-Taйвански
vk - специалист
Дайте да сложим тук схема на свързване и упътването на този автомат АСЕ5, че само тази тема коментира този популярен продукт.
Изображение

Ето и един тип стълбищен автомат, какъвто не съм виждал.
Разработен е от НИС при Технич.университет София, катедра “Електроснабдяване и електрообзавеждане
http://tunnellighting.com/LC04/Rekl_stair.htm
а тук е за контакти и други джаджи http://tunnellighting.com/Tunnellighting_bul.htm
новия12 - специалист
тук е мястото да се похваля - в къщата която се нанесохме наскоро - стълбищният автомат е RFT от 1950 година . след като подмених цялата инсталация и си падам доста по античните предмети - оставих си антиката... уникално изпълнение с просто реле което завърта няколко зъбни колела и ексцентрик които командва двете пластинки за лампите...времето се регулира с натягащ винт с пружина между зъбните колелета...и всичко това работи абсолютно безотказно 61 години...
fikata - майстор
трябва ли му контактор? Няма ли да се поврежда контактора и ще работи ли изобщо.
Контакторът няма да се поврежда и ще работи така както го управлява стълбищния автомат- с продължителност на включване според броя на натискане на стълбищен бутон /на всяко натискане по една минута/ и премигване предупреждаващо изтичането на времето за светене.
Въпросът е защо ти е необходим контактор.Нормално контактор се влючва,когато не се разчита на контактите на автомата да издържат на по големия товар от много и по мощни лампи.
Този автомат има предпазител 6А,което предполага,че силовия му контакт трябва да издържа на комутации на такъв ток. А това е 1300W/ 30 бр лампи по 40W 20бр-по 60W/
oxygen2 - помощник
Реших за контактор, защото има контактори по 10 лева и нещо и е по леко да смениш контактора отколкото автомата. (и освен това се замислих, че ако този :rolleyes: Микропроцесорен стълбищен автомат получава сигнал от ключовете за това колко време да свети,а бобината на контактора не е включена няма да може да му се подаде сигнал за брой минути)
[ ...а дали е така - кой ще ми каже... ]
fikata - майстор
[ ...а дали е така - кой ще ми каже... ]
Не е така.Контакторът е един изпълнителен механизъм командван от автомата.Продължителността и броя на влючванията на контактора зависи от колко време и колко пъти бобината му е под напрежение,което се определя от автомата,респективно какви команди той е получил от бутоните на стълбището.
А това дали първо ще се наложи да смениш автомата или контактора зависи от надежността на изделието, т.е неговото качество, производител и т.н.Контакторът може да надживее автомата и обратно. :)
ПС Дали бобината е включена или не на контактора,това не пречи на автомата да отброи импулсите от бутоните и след това да ги отрази като времетранеене за продължителността на светенето на лампите.

Тема "контактор+стълбищен автомат" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: